• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 3.10.2024Meniny má Stela
14°Bratislava

Ako zlepšiť úrodu hrušiek: 3 tipy pre väčšie a šťavnatejšie hrušky

  • VČERA - 7:27
  • Bratislava
Ako zlepšiť úrodu hrušiek: 3 tipy pre väčšie a šťavnatejšie hrušky

Vďaka týmto tipom sa môžete tešiť zo šťavnatých hrušiek aj krásnych kvetov.

Po celoročnej starostlivosti o ovocné stromy sa mnohí záhradkári nevedia dočkať jesene, kedy bude možné pozbierať plody. Môže však byť frustrujúce, ak úroda nie je až taká bohatá. Zo všetkých ovocných stromov, ktoré môžete pestovať na záhrade, patria hrušky k tým, ktoré rodia úrodu pomalšie. Nesprávne podmienky na pestovanie tento proces ešte viac spomalia.

Skôr ako začnete skúmať, čo je potrebné zmeniť v prostredí, v ktorom vaša hruška rastie, je potrebné poznamenať, že hrušky neplodia, ak sú príliš mladé. V priemere začnú hrušky plodiť až po troch rokoch, ale môže to byť aj sedem rokov. Tiež sa môže stať, že jeden rok budete mať dobrú úrodu a ďalší omnoho menšiu.

Existujú však triky, ktoré môžete urobiť, aby ste vyriešili problém so slabou úrodou. Ak je vaša hruška dostatočne zrelá, ale neprináša žiadne ovocie, možno budete musieť urobiť jednu z nasledujúcich činností.

1. Zabezpečte hruške dostatok slnečného svetla

Foto: Stephan Roeger/Shutterstock.com

Hrušky potrebujú aspoň päť až šesť hodín priameho slnečného svetla. Hoci existuje viac ako 3 000 odrôd hrušiek vrátane ázijských, hrušky sú vo všeobecnosti mrazuvzdorné. Je však dobré ich chrániť pred akýmkoľvek silným vetrom a mali by byť umiestnené na teplom mieste. Ideálnym miestom môže byť záhradná stena orientovaná na juh. Ak nemôžete hruške poskytnúť slnečné miesto na dvore, zvážte pestovanie hrušky v kvetináči a umiestnite ju do svetlej zimnej záhrady alebo skleníka pod svetlo.

2. Doprajte hruške prísun draslíka

Slabá úroda je často znakom nedostatku živín, pretože ovocné stromy a kríky potrebujú dostatok draslíka. Jedným z jednoduchých riešení je hnojenie ovocných stromov hnojivom s vysokým obsahom draslíka. Dbajte len na dodržiavanie pokynov výrobcu a vyhnite sa chybám pri hnojení. Hnojivo by sa malo aplikovať koncom zimy, tesne pred tým, ako sa strom preberie z vegetačného pokoja, aby mali korene dostatok živín, ktoré môžu absorbovať z pôdy. Môžete vyskúšať k stromu nasypať aj trochu dreveného popola. Draslík a ďalšie živiny v popole pomôžu podporiť tvorbu plodov.

3. Hrušku dobre zavlažujte

Foto: VH-studio/Shutterstock.com

Ak ste hrušku nechali v horúcich mesiacoch vyschnúť, úrodu už nezožnete. Tieto stromy, rovnako ako mnohé iné ovocné stromy, potrebujú veľa vody pre peknú úrodu. Nedostatok vody, rovnako ako živín v pôde, spôsobí rast drobných vysušených plodov. Hoci existuje veľa ovocných stromov odolných voči suchu, hrušky sa s dlhšími obdobiami sucha nevyrovnajú. Je nevyhnutné rastliny pravidelne zalievať, najmä keď sa vonku oteplí. Prílišné zavlažovanie ovocných stromov však môže mať za následok hnilobu koreňov. Uistite sa, že hruška rastie v bohatej, úrodnej a dobre odvodnenej pôde.

Zdroj: Info.sk, TM, couchtohomestead.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Takto sa zbavíte škvŕn od potu a make-upu behom pár sekúnd

Takto sa zbavíte škvŕn od potu a make-upu behom pár sekúnd

DNES - 6:57Zaujímavosti

Na odstránenie odolných škvŕn vám postačia dva bežné predmety.

Video: Žena skryla v obchodoch bankovky, takýto vývoj však oľutovala

Video: Žena skryla v obchodoch bankovky, takýto vývoj však oľutovala

VČERA - 21:48Zaujímavosti

Trend, v rámci ktorého sa ľudia pokúšajú finančne pomôcť novým rodičom, nabral nečakaný spád.

Odkiaľ pochádza ľudské vedomie? Fyzik prekvapili svojím odhadom

Odkiaľ pochádza ľudské vedomie? Fyzik prekvapili svojím odhadom

21:18 01.10.2024Zaujímavosti

Uznávaný fyzik prepojil známe teórie so svojou vierou. Odtiaľto podľa neho pramení ľudské vedomie.

Pellegrini: Slovensko podporí výstavbu nového urýchľovača CERN-u

Pellegrini: Slovensko podporí výstavbu nového urýchľovača CERN-u

15:29 01.10.2024Zaujímavosti

Slovensko by mohlo zohrať významnú úlohu pri výstavbe nového výkonnejšieho urýchľovača v Európskej organizácii pre jadrový výskum a podieľať by sa na tom mohli aj študenti a doktorandi zo Slovenska.