• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 2.10.2024Meniny má Levoslav
10°Bratislava

Príplatky pre policajtov podľa opozície nefungujú, minister verí v zlepšenie

  • DNES - 11:53
  • Bratislava
Príplatky pre policajtov podľa opozície nefungujú, minister verí v zlepšenie

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v stredu pred rokovaním vlády vyhlásil, že na stabilizácii polície rezort vnútra pracuje a očakáva zlepšenie situácie.

Príplatky pre policajtov, ktoré v utorok (1. 10.) nadobudli účinnosť ako stabilizácia personálneho stavu v Policajnom zbore (PZ), nefungujú. Opatrenia sú, navyše, v čase konsolidácie príliš drahé. Vyhlásili to opozičná strana SaS a opozičné hnutia Progresívne Slovensko (PS) a Slovensko.

Vyše 2000 policajtov sa chystá odísť z PZ, nehovoríme to už len my v opozícii, ale hovoria to policajné odbory. Prvýkrát v histórii SR odborový zväz otvorene vystupuje voči ministrovi vnútra a hovorí o tom, že situácia v PZ je zlá. Tie isté odbory hovoria o tom, že to bude mať dosah na občanov, ktorí keď budú volať hliadku, keď budú oznamovať akýkoľvek trestný čin a budú chcieť pomoc od policajtov, tak možno sa tej hliadky nedočkajú alebo možno budú čakať na hliadku tri-štyri hodiny,“ upozornil poslanec Národnej rady (NR) SR a exminister vnútra Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí a KÚ).

Mikulec vyzval ministra vnútra, aby verejnosti predstavil koncepciu zabezpečenia bezpečnosti občanov, prestal sa mstiť policajtom, ktorí v službe strávili roky, a vrátil sa ku koncepcii zmeny tarifných platov, ktorú pripravila bývalá vláda.

Podobný postoj deklarovala v utorok aj strana SaS. Poslanec parlamentu Juraj Krúpa (SaS) kritizoval vysoké náklady opatrení v čase konsolidácie. „Tento balík má tento rok stáť 50 miliónov eur a každoročne 100 miliónov eur, a to v situácii, keď sa má konsolidovať. Takže máme situáciu, keď minister vnútra ide vyhodiť 100 miliónov eur na opatrenia, ktoré nefungujú,“ vyhlásil na tlačovej konferencii Krúpa.

Ako tvrdí, v aktuálnej situácii nie je jasné, akým spôsobom bude PZ schopný zvládať kriminalitu a zaručiť bezpečnosť v uliciach. Pripomenul, že policajný prezident Ľubomír Solák koncom augusta hovoril aj o možnosti požiadať o pomoc armádu.

Poslanec NR SR Jaroslav Spišiak (PS) v utorok vyhlásil, že vláda policajtov ponížila. Ak sa odhady odborárov o počte odchádzajúcich príslušníkoch potvrdia, Slovensko podľa neho bude svedkom najväčšieho odchodu policajtov zo zboru v histórii, čo je podľa neho vysvedčením pre Šutaja Eštoka.

Minister sa situáciu snažil hasiť v poslednej chvíli a s nulovým účinkom. Policajti sa nenechali kúpiť jeho narýchlo šitými odmenami. Žiaľ, pre zlyhania ministra si zvolili radšej pokoj, ako boj za spravodlivosť, ktorý sa za vlády Roberta Fica (Smer-SD) stáva utópiou,“ vyhlásil Spišiak. Na situáciu podľa neho najviac doplatia občania, pretože paralyzované môžu byť základné zložky polície a obyvatelia môžu na zásah čakať aj niekoľko hodín.

Šutaj Eštok verejnosť v stredu uisťoval, že s policajtmi v regiónoch komunikuje a pracuje na naplnení ich požiadaviek. „Tie čísla k odchodom máme, do dnešného dňa to bolo nejakých 1000 policajtov, ďalších zhruba do 1000 žiadostí o odchod je podaných. Veríme, že nie všetky budú uplatnené a že budú stiahnuté aj vďaka tomu, že od októbra platí nový zákon o stabilizačných podmienkach,“ uviedol.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef, ktorý vyrezal priateľke orgány z tela, pozná svoj trest

Jozef, ktorý vyrezal priateľke orgány z tela, pozná svoj trest

DNES - 15:22Domáce

Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaný sa odvolal.

Príspevok pre Fondu na podporu športu sa má zvýšiť na 60 miliónov eur

Príspevok pre Fondu na podporu športu sa má zvýšiť na 60 miliónov eur

DNES - 14:45Domáce

Rozpočet Fondu na podporu športu by sa mal navýšiť zo súčasných 20 na 60 miliónov eur ročne.

Elektronické služby v zdravotníctve sa majú upraviť, vzniknúť majú i nové

Elektronické služby v zdravotníctve sa majú upraviť, vzniknúť majú i nové

DNES - 14:39Domáce

Vyplýva to z novely zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme, ktorý v stredu schválila vláda.

Šutaj Eštok: Verím, že Andrej Danko bude deklarovať, že má klub SNS pod kontrolou

Šutaj Eštok: Verím, že Andrej Danko bude deklarovať, že má klub SNS pod kontrolou

DNES - 14:18Domáce

Predseda Hlasu-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok verí, že líder SNS Andrej Danko má pod kontrolou svoj poslanecký klub aj napriek postoju poslancov okolo Rudolfa Huliaka.

Kultúrny štrajk: Ministerstvo kultúry pripravuje bez diskusie zrušenie SNG či SNM

Kultúrny štrajk: Ministerstvo kultúry pripravuje bez diskusie zrušenie SNG či SNM

DNES - 13:54Domáce

Časti kultúrneho dedičstva hrozí zánik, varuje výbor Kultúrneho štrajku.