• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 2.10.2024Meniny má Levoslav
10°Bratislava

Kultúrny štrajk: Ministerstvo kultúry pripravuje bez diskusie zrušenie SNG či SNM

  • DNES - 13:54
  • Bratislava
Kultúrny štrajk: Ministerstvo kultúry pripravuje bez diskusie zrušenie SNG či SNM

Časti kultúrneho dedičstva hrozí zánik, varuje výbor Kultúrneho štrajku.

Ministerstvo kultúry (MK) SR plánuje potichu a bez odbornej diskusie zrušenie erbových inštitúcií, akými sú Slovenská národná galéria (SNG) či Slovenské národné múzeum (SNM). Upozorňuje na to výbor Kultúrneho štrajku odvolajúc sa na vyjadrenia bývalého šéfa analytickej jednotky zrušeného Inštitútu kultúrnej politiky Marcela Časa. Zaniknúť by tak podľa neho mohla časť kultúrneho dedičstva.

Má ísť o najväčšiu reorganizáciu zbierkotvorných inštitúcií od vzniku samostatnej Slovenskej republiky. „Nebol stanovený žiadny cieľ takéhoto radikálneho zásahu. Všetko prebieha v tichosti a bez akejkoľvek diskusie s dotknutými inštitúciami a odbornou obcou,“ konštatuje Čas.

Reorganizácia by sa mala dotknúť ôsmich organizácií v pôsobnosti MK SR (Slovenské národné múzeum, Slovenská národná galéria, Slovenské technické múzeum, Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici, Slovenská národná knižnica, Pamiatkový úrad SR, Bibiana, Danubiana), 11 registrovaných múzeí a galérií v zriaďovateľskej pôsobnosti rôznych miest a krajov, rovnako tak deviatich múzejných zariadení a 24 pamätných domov a múzeí patriacich obciam.

Výsledkom reorganizácie by mali byť štyri nové subjekty patriace pod Správu národného kultúrneho dedičstva, teda Štátne múzeá SR, Štátne umelecké zbierky SR, Štátne hrady a zámky (kasteláni) a Štátna správa národných kultúrnych pamiatok (nehnuteľné národné kultúrne pamiatky v správe štátu).

Reorganizácia by sa dotkla takmer 300 nehnuteľností, 2000 zamestnancov či spravovaného zbierkotvorného bohatstva v hodnote minimálne pol miliardy eur. Návrh taktiež počíta so zoštátnením vybraných zbierkotvorných inštitúcií, napríklad mestom zriaďovanej Galérie Mikuláša Galandu v Turčianskych Tepliciach či Múzea Andreja Sládkoviča v Krupine, ako aj Prešovským samosprávnym krajom zriaďovaného Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach.

Z analýzy realizovateľnosti návrhu, ktorú na podnet vedenia ministerstva pripravil medzičasom zrušený Inštitút kultúrnej politiky, vyplýva, že reorganizácia má viacero problémov. Ide o absenciu dôvodov, prečo je nutné reorganizovať už fungujúcu múzejnú a galerijnú sieť, hrozbu straty alebo odcudzenia zbierkových predmetov, financovanie reorganizácie či reputačné riziko a hrozba straty zamestnania.

Reorganizácia tak, ako ju navrhuje ministerstvo kultúry, by znamenala hrozbu straty zamestnania, majetku a zbierkových predmetov, najmä pri 'zbrklej' a nevykomunikovanej zmene,“ dodáva Čas s tým, že výsledkom by bolo aj bezdôvodné zrušenie erbových kultúrnych inštitúcií ako SNM založené v 1893, SNG založená v 1948 a Pamiatkový úrad SR založený v 1951.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia pátra po dvoch deťoch

Polícia pátra po dvoch deťoch

DNES - 17:17Domáce

Súrodenci sú nezvestní od pondelka.

Dolinková avizuje zmeny v konsolidačných opatreniach pre zdravotníctvo

Dolinková avizuje zmeny v konsolidačných opatreniach pre zdravotníctvo

DNES - 15:55Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková pripustila zmeny pri konsolidačných opatreniach týkajúcich sa zdravotníctva.

Jozef, ktorý vyrezal priateľke orgány z tela, pozná svoj trest

Jozef, ktorý vyrezal priateľke orgány z tela, pozná svoj trest

DNES - 15:22Domáce

Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaný sa odvolal.

Príspevok pre Fond na podporu športu sa má zvýšiť na 60 miliónov eur

Príspevok pre Fond na podporu športu sa má zvýšiť na 60 miliónov eur

DNES - 14:45Domáce

Rozpočet Fondu na podporu športu by sa mal navýšiť zo súčasných 20 na 60 miliónov eur ročne.

Elektronické služby v zdravotníctve sa majú upraviť, vzniknúť majú i nové

Elektronické služby v zdravotníctve sa majú upraviť, vzniknúť majú i nové

DNES - 14:39Domáce

Vyplýva to z novely zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme, ktorý v stredu schválila vláda.