• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 2.10.2024Meniny má Levoslav
10°Bratislava

Huliak nerozumie nepozvaniu od Danka na koaličnú radu, chce hovoriť s premiérom

  • DNES - 20:43
  • Bratislava
Huliak nerozumie nepozvaniu od Danka na koaličnú radu, chce hovoriť s premiérom

Poslanec Národnej rady (NR) SR a šéf mimoparlamentnej strany Národná koalícia Rudolf Huliak (klub SNS) nerozumie, prečo ho líder SNS Andrej Danko nevzal so sebou na koaličnú radu.

Danko podľa jeho slov nemá o členoch Národnej koalície pôsobiacich v parlamente za klub SNS rozhodovať. Huliak preto bude vyžadovať stretnutie s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD).

Bolo vždy na predsedovi poslaneckého klubu, koho si so sebou vezme. Žiaľ, Andrej Danko ma nezobral. Nerozumiem tomu, pretože po utorkovej (1. 10.) tlačovej besede nerozhoduje o členoch Národnej koalície,“ poznamenal pred novinármi. Odmietol komentovať vyjadrenia Danka na jeho osobu. Upozornil však na to, že viacerí ich nominanti z inšpektorátu životného prostredia a zo Štátnej ochrany prírody dostali v stredu výpovede. Označil to za pomstu.

Situáciu s výpoveďami kritizoval aj poslanec NR SR a podpredseda Národnej koalície Pavel Ľupták (klub SNS). „S hrôzou a zdesením od rána počúvam, že sú naši nominanti vyhadzovaní z práce. S plnou váhou teraz vyhlasujem za moju osobu, ak sa toto nevráti späť a, nedajbože, to bude pokračovať, ja ako osoba sa nebudem cítiť viazaný sľubom, ktorý som dal ostatným kolegom - poslancom a Andrejovi Dankovi, že urobíme všetko pre to, aby bol poslanecký klub zachovaný, toľko z mojej strany,“ dodal.

Huliak zároveň zopakoval, že chcú len zmeniť názov klubu a aj naďalej zostať členmi poslaneckého klubu SNS a súčasťou vládnej koalície. „Nerozumiem celému tomuto marazmu, ktorý okolo tohto vznikol. Pán Danko veľmi dobre vedel, že sme tu Národná koalícia a že si budeme za svojou stranou stáť,“ skonštatoval.

Predseda poslaneckého klubu Smeru-SD Ján Richter priznal, že vyhlásenia poslancov okolo Huliaka a následná reakcia predsedu SNS Danka dostali do nevýhodnej polohy celú vládnu koalíciu. „Som pevne presvedčený, že Huliak a jeho kolegovia sú a budú aj v ďalšom období pevnou súčasťou vládnej koalície, pretože tá podpora nie je o nejakých osobách, ale hlavne o programe, ktorý sme ponúkli,“ povedal.

Je však podľa neho vecou predsedu každej koaličnej strany, koho so sebou prizve na koaličnú radu. „Nie sme radi tomu cirkusu, ktorý tu koaličný partner alebo dvaja jeho dôležití predstavitelia v stredu predviedli,“ reagoval. Problémy by si mal podľa Richtera vyriešiť klub SNS sám. Myslí si, že situácia by nemala mať vplyv na fungovanie koalície. „Možno vo štvrtok (3. 10.) bude taká prvá skúška pri hlasovaní,“ uviedol v súvislosti s rozhodovaním o konsolidačnom balíku. Predpokladá, že Huliak nebude mať problém podporovať koalíciu aj naďalej.

Huliak je líder mimoparlamentnej strany Národná koalícia/Nezávislí kandidáti. Žiadal do názvu klubu SNS doplniť názov politického subjektu. Odôvodnil to tým, že on a poslanci pôsobiaci v Národnej koalícii sú sami zodpovední za svoje činy. Danko označil postoj Huliaka za zradu. Názov poslaneckého klubu SNS sa podľa neho meniť nebude. Myslí si, že Huliak sa s Hlasom-SD dohodol na podpore predsedu parlamentu. Lídri koalície po stredajšej koaličnej rade garantovali, že v parlamente majú väčšinu poslancov na to, aby prešiel konsolidačný balík. Za SNS sa na koaličnej rade zúčastnil Danko a ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
O rozklade VšZP voči ozdravnému plánu má rozhodovať Michal Palkovič

O rozklade VšZP voči ozdravnému plánu má rozhodovať Michal Palkovič

DNES - 20:16Domáce

Rozklad štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne voči nariadeniu vypracovať ozdravný plán bude posudzovať druhostupňový orgán Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Kotlár dal vláde správu o výsledkoch preverovania pandémie COVID-19

Kotlár dal vláde správu o výsledkoch preverovania pandémie COVID-19

DNES - 19:11Domáce

Vládny kabinet už mal obdržať správu k preverovaniu pandémie ochorenia COVID-19.

Video: Šipoša odviedli z rokovacej sály pre tričko

Video: Šipoša odviedli z rokovacej sály pre tričko

DNES - 18:33Domáce

Poslanca Národnej rady SR Michala Šipoša museli v stredu podvečer vyviesť z rokovacej sály parlamentu.

Polícia odhalila muža, ktorý sa vydával za policajta

Polícia odhalila muža, ktorý sa vydával za policajta

DNES - 17:51Domáce

Muž mal na tienidle v aute nápis Polícia a na sebe bundu so znakmi polície.