• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 6.10.2024Meniny má Natália
11°Bratislava

Čo spôsobuje koktanie? Mužov táto vada postihuje omnoho častejšie

  • 20:35 04.10.2024
  • Bratislava
Čo spôsobuje koktanie? Mužov táto vada postihuje omnoho častejšie

O pôvode koktavosti sa vie len veľmi málo, ale existuje niekoľko možných vysvetlení.

Viac ako 80 miliónov ľudí na celom svete má problém s koktaním. Ľudia, ktorí koktajú, môžu opakovať hlásky, slabiky alebo slová, môžu predlžovať hlásky a môžu mať prerušovanú reč. Koktavosť môže zasahovať do každodenného života človeka, napríklad tým, že vyvoláva úzkosť v sociálnych situáciách.

Napriek vysokému výskytu koktavosti vedci stále nevedia veľa o tom, čo ju spôsobuje. V súčasnosti sa vedci zhodujú na tom, že tento stav je pravdepodobne spôsobený zmesou faktorov vrátane genetiky, rozdielov v štruktúre a funkcii mozgu a prostredia človeka. Zriedkavé, získané formy koktavosti sa môžu vyskytnúť po poranení mozgu so špecifickou príčinou, ako je napríklad mozgová príhoda alebo Parkinsonova choroba.

Väčšina ľudí, ktorí koktajú, však trpí tzv. vývojovou koktavosťou, ktorá sa prvýkrát objavuje v detstve, približne vo veku 2 až 5 rokov, ale až u 90 % detí pred dospelosťou vymizne. Túto formu koktavosti je oveľa ťažšie vysvetliť, hoci v priebehu rokov bolo navrhnutých niekoľko hypotéz.

Na vine môže byť genetika

Jednou z hlavných príčin vývinovej koktavosti môže byť genetická príčina. Vývojová koktavosť sa často vyskytuje v rodinách, pričom štúdie identických dvojčiat naznačujú, že genetika môže byť zodpovedná za viac ako 80 % prípadov tohto ochorenia.

Muži majú približne štyrikrát vyššiu pravdepodobnosť, že budú koktať, ako ženy. Vedci zatiaľ nevedia, prečo je to tak, hoci existujú určité teórie. Napríklad ženy môžu byť nejakým spôsobom odolnejšie voči dedičnosti koktavosti ako muži. Existujú aj jemné rozdiely v mozgu ľudí, ktorí koktajú, oproti tým, ktorí nekoktajú. Tieto rozdiely sa nachádzajú v oblastiach mozgu, ktoré sú zodpovedné za plánovanie a vykonávanie reči.

Koktavosť môžu ovplyvniť aj faktory prostredia. Negatívne reakcie zo strany rodiny alebo blízkych priateľov môžu vyvolať úzkosť v súvislosti s koktavosťou, ktorá zhoršuje jej príznaky. V priebehu rokov bol výskum koktavosti obmedzený, pretože vedci ju nemôžu skúmať na zvieratách ako iné ochorenia. Bez týchto poznatkov môže byť ťažké vyvinúť cielenú liečbu.

V niekoľkých štúdiách sa skúmalo používanie liekov na zníženie koktavosti, ale v súčasnosti nie je na trhu nič, čo by ju dokázalo odstrániť. Terapia môže niektorým ľuďom pomôcť ľahšie hovoriť a akceptovať, že niekedy koktajú. Je tiež dôležité povzbudiť spoločnosť, aby koktavosť nevnímala iba ako vadu, ktorá sa musí vždy liečiť.

Zdroj: Info.sk, TM, stutteringhelp.org, frontiersin.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako dlho vám trvá, kým zaspíte, a čo to hovorí o vašom zdraví?

Ako dlho vám trvá, kým zaspíte, a čo to hovorí o vašom zdraví?

VČERA - 20:06Zdravie

Darí sa vám zaspať hneď po zavretí očí, alebo v posteli najprv hodnú chvíľu premýšľate o živote? Zistite, čo to prezrádza o vašom zdraví.

​Výživový poradca: Toto sa stane, ak zapijete ibuprofen kolou

​Výživový poradca: Toto sa stane, ak zapijete ibuprofen kolou

20:00 04.10.2024Zdravie

Odborník na výživu upozorňuje na časté chyby súvisiace s nesprávnym užívaním liekov.

Najväčšie lži v zubárskom kresle: Toto ani neskúšajte, zubár to odhalí!

Najväčšie lži v zubárskom kresle: Toto ani neskúšajte, zubár to odhalí!

20:06 03.10.2024Zdravie

Klamanie pred lekárom málokedy prináša úžitok, napriek tomu to stále skúšame. Tieto lži však v zubárskom kresle neobstoja.

Účinky tohto šampónu sú mýtus, tvrdí lekár

Účinky tohto šampónu sú mýtus, tvrdí lekár

20:33 01.10.2024Zdravie

Šampón, ktorý je známy blahodarnými účinkami na rast vlasov, podľa lekára nie je taký skvelý ako o sebe tvrdí. Čo použiť namiesto neho?