• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 3.10.2024Meniny má Stela
14°Bratislava

SaS vyzvala prezidenta, aby konsolidačný balík vetoval

  • DNES - 15:37
  • Bratislava
SaS vyzvala prezidenta, aby konsolidačný balík vetoval

Opozičná SaS vyzvala prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby si stál za svojimi predvolebnými sľubmi a konsolidačný balík vetoval.

Po schválení konsolidačných opatrení v Národnej rade (NR) SR to povedal predseda SaS Branislav Gröhling s tým, že zvažujú podanie na Ústavný súd SR.

Z tohto miesta chceme vyzvať prezidenta Petra Pellegriniho, aby si stál za svojimi predvolebnými sľubmi o lacnejších potravinách a cenách energií a tento konsolidačný balíček vetoval,“ uviedol Gröhling. Doplnil, že SaS bude zvažovať podanie na Ústavný súd SR, poradiť sa však najprv chcú vo vnútri strany i s opozičnými partnermi.

SaS pripomenula, že schválené konsolidačné opatrenia prinesú najväčšie zdražovanie v histórii. Daň z pridanej hodnoty (DPH) vo výške 23 % podľa Gröhlinga znamená, že zdražie prakticky všetko. Transakčná daň zvýši výdavky firmám o 200 až 300 eur na zamestnanca ročne, sťaží sa aj fungovanie charitám.

Firemná daň sa zvýši na 24 % pre vybrané firmy. To poškodí opäť ľudí, buď firmy zdvihnú zákazníkom ceny alebo to budú hľadať niekde inde. A nakoniec doplatia či už zamestnanci alebo konečný spotrebiteľ. K tomu pridajme zdraženie diaľničných známok, škrtanie rodičovského dôchodku, zníženie bonusu na dieťa,“ vymenoval Gröhling.

Podľa podpredsedu SaS Mariána Viskupiča Slovensko čaká najväčší daňový šok v jeho novodobej histórii. „Okrem transakčnej dane, ktorá bude mať devastačné účinky nielen na firmy, ale aj na neziskové organizácie a charity, pocítia dnešné hlasovanie všetci občania na Slovensku, ktorým zdražejú potraviny, aj všetko ostatné, najviac spomedzi všetkých krajín EÚ,“ uviedol Viskupič.

Konsolidačné opatrenia podľa Viskupiča zhoršia konkurencieschopnosť Slovenska a pre slovenskú ekonomiku budú devastačné. „Výsledkom bude vysoká inflácia a nízky, možno žiadny, ekonomický rast, viac nezamestnaných, vyššie ceny všetkého, pričom aj pre budúci rok budeme čeliť vysokému deficitu a zásadnému poklesu investícií,“ varoval Viskupič.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Minimálna mzda by mala byť na úrovni 60 % priemernej mzdy

Minimálna mzda by mala byť na úrovni 60 % priemernej mzdy

DNES - 17:38Ekonomické

Minimálna mzda by sa mala zvýšiť minimálne na úroveň 60 % priemernej nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve.

SZV: Výskyt hniezda sršňa ázijského treba nahlásiť

SZV: Výskyt hniezda sršňa ázijského treba nahlásiť

DNES - 16:26Ekonomické

Výskyt hniezda sršňa ázijského, ktorého nález sa pred krátkym časom potvrdil aj na Slovensku, treba nahlásiť.

Remišová: Z projektu Digitálni seniori spravil Raši predražený kšeft

Remišová: Z projektu Digitálni seniori spravil Raši predražený kšeft

DNES - 16:15Ekonomické

Z komunitného projektu Digitálni seniori spravil minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši predražený miliónový kšeft pre jednoosobovú firmu.

Opozícia: Vláda konsolidačným balíkom podrazila ženy, celiatikov a rodiny

Opozícia: Vláda konsolidačným balíkom podrazila ženy, celiatikov a rodiny

DNES - 16:10Ekonomické

Poslankyňa Národnej rady SR Martina Holečková hovorí, že súčasná vláda v dôsledku prijatia konsolidačného balíčka podrazila ženy a celiatikov.