• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 3.10.2024Meniny má Stela
12°Bratislava

Sestry i lekári odmietajú schválené konsolidačné opatrenia, avizujú ďalšie kroky

  • DNES - 20:04
  • Bratislava
Sestry i lekári odmietajú schválené konsolidačné opatrenia, avizujú ďalšie kroky

Zástupcovia lekárov i sestier odmietajú konsolidačné opatrenia, dotýkajúce sa sektora zdravotníctva.

Návrh, ktorý vo štvrtok schválil parlament, vnímajú ako ohrozenie funkčnosti slovenského zdravotníctva. Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) aj Lekárske odborové združenie (LOZ) avizujú ďalšie kroky, ktorými chcú vládu prinútiť opatrenia v sektore zrušiť.

Dnes parlament odštartoval kolaps zdravotníctva a my sa dostávame do pohotovosti, pretože stav zdravotnej starostlivosti našich pacientov je ohrozený. Schválenie konsolidačného balíka je priamy útok na každého z nás - na našu prácu, na naše životy a na budúcnosť zdravotníctva v tejto krajine,“ skonštatovalo odborové združenie sestier s tým, že parlament týmto krokom rozpútal nezmyselnú vojnu medzi rezortom zdravotníctva, pacientmi a vládou.

OZ SaPA upozornilo, že sa nebude nečinne prizerať na rozklad zdravotníctva a neustúpi. Vyzýva preto odborové a stavovské organizácie pôsobiace v ústavnej zdravotnej starostlivosti na spoločné kroky, ktorými prinútia vládu konsolidačné opatrenia zrušiť. „Toto je budíček pre nás všetkých, zdravotníkov, aby sme sa spojili a ukázali, že nenecháme zdravotníctvo padnúť. (...) Prosíme verejnosť aj pacientov o podporu, pretože sa to dotkne nás všetkých, všetci sme potencionálni pacienti,“ poznamenalo združenie. Dodalo, že o ďalších krokoch bude informovať.

Schválené konsolidačné opatrenia odmieta aj Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek. „Bez akékoľvek dialógu so zúčastnenými stranami vláda SR a poslanci Národnej rady SR (79) schválili opatrenia, ktoré sa výrazne dotknú kvality starostlivosti o našich pacientov, spôsobia ďalší odliv zdravotníckych pracovníkov, čim dosiahneme jedno - väčšie preťaženie zdravotníckeho personálu, viac chýb v starostlivosti a nárast odvrátiteľných úmrtí,“ uviedla. Kritizuje vládu, že namiesto hľadania úspor a rozumnej konsolidácie vo výdavkoch v zdravotníckom systéme pristúpila „k zdieraniu zdravotníckych pracovníkov“. Komora zároveň avizovala, že aktivity odborových organizácií v zdravotníctve podporí.

Rovnako so schváleným konsolidačným balíkom nesúhlasia ani lekárski odborári. Deklarujú, že rozhodnutie vlády vyvolá avizované zbieranie výpovedí lekárov v nemocniciach. „Vláda týmto spôsobuje úplne zbytočný konflikt. Náš postoj je známy - takéto hrubé porušenie a nedodržiavanie Memoranda z roku 2022 medzi lekármi a vládou SR nemôžeme akceptovať,“ vyhlásil predseda LOZ Peter Visolajský. Dodal, že odborári majú v súčasnosti vyzbieraných už 2835 výpovedí z nadčasovej práce lekárov z 28 slovenských nemocníc. „Toto číslo len jasne ukazuje silu a jednotu lekárov, ktorí sú ochotní bojovať za zdravotný personál a lepšie fungovanie celého zdravotníctva,“ skonštatoval.

Ku krokom odborových a stavovských organizácií pôsobiacich v zdravotníctve sa pridáva aj Základná odborová organizácia (Zoo) pri Záchrannej zdravotnej službe (ZZS) Bratislava. „V tomto momente je mimoriadne dôležité spojiť zdravotníkov, aby sme čelili ťažkej situácii, ktorá stále trvá,“ informoval výbor Zoo ZZS Bratislava s tým, že vidia kontrast medzi tým, čo „bolo povedané včera a čo dnes“. Bez dialógu podľa nich nie je možný sociálny zmier.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred výdatným dažďom v týchto okresoch

SHMÚ varuje pred výdatným dažďom v týchto okresoch

DNES - 17:01Domáce

Vo viacerých okresoch treba počítať so silnejším dažďom.

Pre pacientov s COVID-19 je naďalej dostupný liek Paxlovid

Pre pacientov s COVID-19 je naďalej dostupný liek Paxlovid

DNES - 16:41Domáce

Pre pacientov s ochorením COVID-19 je aj naďalej v dostatočnom množstve zabezpečený liek Paxlovid. Určený je najmä na liečbu mierneho a ťažkého priebehu ochorenia.

Ministerstvo zdravotníctva deklarovalo, že sa vždy opiera o vedecké fakty. Očkovanie rozširuje

Ministerstvo zdravotníctva deklarovalo, že sa vždy opiera o vedecké fakty. Očkovanie rozširuje

DNES - 15:58Domáce

Ministerstvo zdravotníctva SR sa vždy opiera o vedecké fakty a poznatky. Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 rozširuje.

Virológovia zo SAV reagovali na výroky splnomocnenca Kotlára

Virológovia zo SAV reagovali na výroky splnomocnenca Kotlára

DNES - 15:39Domáce

Vedci z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV sú znepokojení stredajšími výrokmi splnomocnenca vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára.