• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 4.10.2024Meniny má František
11°Bratislava

Orbán: Maďarské predsedníctvo EÚ presadzuje mier

  • DNES - 12:26
  • Budapešť
Orbán: Maďarské predsedníctvo EÚ presadzuje mier

Maďarsko sa v rámci svojho predsedníctva Rady EÚ usiluje presadzovať mier, vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán v piatkovom rozhovore pre štátnu rozhlasovú stanicu. "Máme mierovú misiu," povedal premiér, píše TASR na základe správy agentúry MTI.

Ak sa na Blízkom východe rozvinie širší vojnový konflikt, dôsledky by boli podľa Orbána citeľné, pretože svetové hospodárstvo by okamžite začalo byť opatrné. Ovplyvnilo by to nielen ekonomické záležitosti, vojna na Blízkom východe by mala vplyv aj na bezpečnosť krajiny a buď priamo, alebo nepriamo by postihla aj „veľký počet občanov židovského pôvodu“ v Maďarsku, dodal. Orbán podľa vlastných slov zvolal bezpečnostný kabinet, aby s ním prediskutoval, ako zaistiť bezpečnosť všetkých maďarských občanov bez ohľadu na ich pôvod.

S odkazom na nedávno zriadenú medzinárodnú skupinu Friends of Peace Orbán povedal, že keď Maďarsko prevzalo predsedníctvo EÚ, presadzovanie mieru ako kresťanského duchovného hľadiska a štátneho záujmu bolo „nevyhnutné“. „Začali sme búrkou: Kyjev, Moskva, Peking, Donald Trump,“ povedal Orbán a dodal, že následná mierová stratégia vychádzala z toho, že znepriatelené strany nemajú v úmysle nastoliť medzi sebou mier. Preto je potrebná dohoda medzi kľúčovými mocnosťami a nastolenie politiky, ktorá by strany mohla viesť smerom k mieru. Z tohto dôvodu „z našej iniciatívy (sme) spolu s Brazíliou a Čínou vytvorili skupinu Friends of Peace", dodal Orbán.

Konflikty súvisiace s migráciou podľa premiéraspôsobujú rozkol Európskej únie“ aparalyzujú jej chod“. Dodal, že ak Brusel budeMaďarsko (naďalej) trápiť trestami všetkých druhov“, potomvšetkých migrantov dopravíme autobusom na hlavné námestie (v Bruseli),“ vyhlásil Orbán.

Európania už nebudú znášaťbruselských byrokratov v ich ochrannej bubline“, ktorí Európe nanucujú politiku, ktorá ničí životy bežných Talianov, Nemcov, Francúzov a Maďarov“. To je podľa Orbána dôvod, prečo sa tak darí strane Andreja Babiša v Českej republike, FPÖ v Rakúsku a AfD v Nemecku, Marine Le Penovej vo Francúzsku alebo prečo zvíťazila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V dôsledku technickej chyby bola narušená letová prevádzka v Nemecku

V dôsledku technickej chyby bola narušená letová prevádzka v Nemecku

DNES - 16:09Zahraničné

Dočasná technická chyba v systéme letovej prevádzky v Nemecku viedla k problémom v celom vzdušnom priestore Nemecka.

Obama pomôže Harrisovej vo volebnej kampani

Obama pomôže Harrisovej vo volebnej kampani

DNES - 13:21Zahraničné

Bývalý americký prezident Barack Obama sa zapojí do predvolebnej kampane kandidátky Demokratickej strany a súčasnej viceprezidentky Kamaly Harrisovej.

Členské štáty EÚ dali zelenú dodatočným clám pre Čínu, takto hlasovalo Slovensko

Členské štáty EÚ dali zelenú dodatočným clám pre Čínu, takto hlasovalo Slovensko

DNES - 12:39Zahraničné

Členské štáty Európskej únie dali v piatok definitívne zelenú dodatočným clám až do výšky 45 percent na elektromobily dovážané z Číny, a to aj napriek silnému odporu Nemecka.

Študent sa v Česku vyhrážal vystrieľaním triedy

Študent sa v Česku vyhrážal vystrieľaním triedy

DNES - 11:31Zahraničné

Česká polícia zadržala študenta, ktorý sa vyhrážal, že vystrieľa konkrétnu triedu v jednej z pražských škôl.