• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 6.10.2024Meniny má Natália
11°Bratislava

​Výživový poradca: Toto sa stane, ak zapijete ibuprofen kolou

  • 20:00 04.10.2024
  • Bratislava
​Výživový poradca: Toto sa stane, ak zapijete ibuprofen kolou

Odborník na výživu upozorňuje na časté chyby súvisiace s nesprávnym užívaním liekov.

Odborník na zdravú životosprávu známy aj z televíznej šou Extrémne premeny Michal Páleník vo videu zverejnenom na sociálnej sieti TikTok priblížil, ktoré kombinácie nápojov, jedál a liekov pôsobia kontraproduktívne, v niektorých prípadoch dokonca až škodlivo.

Páleník vo videu približuje, že časté chyby v užívaní liekov ako Ibalgin, Paralen alebo Zinkorot sa týkajú aj toho, čím ich zapíjame.

Ibuprofen s kolou

„Málokto z nás si uvedomuje, že ak si dáme napríklad ibuprofen na potlačenie bolesti alebo zníženie teploty, ale zapijeme ho kolovým nápojom, zvyšuje sa jeho účinok o neuveriteľných 105 percent,“ varuje Páleník.

Ibuprofen sa bežne užíva na úľavu od bolesti, opuch, citlivosť a stuhnutosť, vhodný je aj pri menštruačných bolestiach. Účinný je aj proti vysokej teplote a prechladnutiu. K jeho vedľajším účinkom patrí zápcha, nafukovanie, nevoľnosť, nervozita alebo zvonenie v ušiach, hoci tieto symptómy sa nevyskytujú často.

Dospelým sa odporúča užiť jednu tabletu každých 4 až 6 hodín, pričom sa odporúča zapiť liek mliekom alebo zajesť jedlom, aby nepodráždil žalúdok.

Paralen s banánom

Ďalšie varovanie výživového poradcu sa týka užívania Paralenu: „Ak si dáte Paralen, ale dali ste si banán dve hodiny predtým alebo dve hodiny potom, znižuje sa jeho účinok o 40 až 60 percent,“ tvrdí Páleník

Na zníženú efektívnosť paracetamolu pri jedení banánov upozorňujú aj americké Národné inštitúty zdravia, podľa ktorých kvôli tomu dochádza v dôsledku oxidačnej aktivity polyfenolu v kombinácii s aktívnou látkou acetaminofén nájdenou v banánovej dužine.

Paralen sa bežne užíva na úľavu od miernej až stredne veľkej bolesti. Účinný je aj v boji proti vysokej teplote, pričom dospelým sa odporúča užívať najviac 4 gramy denne.

Zinok a káva

V prípade, že zapijete výživové doplnky s obsahom zinku kávou, tie podľa Páleníka hneď strácajú účinnosť. „Ak zapijete zinok kávou, vyhodili ste ho do koša, pretože sa z neho nevstrebe nič,“ dodáva.

Zinok sa užíva na podporu imunitného systému, zrýchlenie hojenia rán, liečbu akné či zmiernenie zápalu.

@misko_palenik TIP - Lieky a ich účinok Síce nejde o tip na každý deň, myslím že je dôležité o tom hovoriť Viac info vo videu #tipy #navyky #malezmeny #zdravie #didyouknow #zdravenavyky #lieky ♬ original sound - misko_palenik
Zdroj: Info.sk, DP, tiktok.com/@misko_palenik
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako dlho vám trvá, kým zaspíte, a čo to hovorí o vašom zdraví?

Ako dlho vám trvá, kým zaspíte, a čo to hovorí o vašom zdraví?

VČERA - 20:06Zdravie

Darí sa vám zaspať hneď po zavretí očí, alebo v posteli najprv hodnú chvíľu premýšľate o živote? Zistite, čo to prezrádza o vašom zdraví.

Čo spôsobuje koktanie? Mužov táto vada postihuje omnoho častejšie

Čo spôsobuje koktanie? Mužov táto vada postihuje omnoho častejšie

20:35 04.10.2024Zdravie

O pôvode koktavosti sa vie len veľmi málo, ale existuje niekoľko možných vysvetlení.

Najväčšie lži v zubárskom kresle: Toto ani neskúšajte, zubár to odhalí!

Najväčšie lži v zubárskom kresle: Toto ani neskúšajte, zubár to odhalí!

20:06 03.10.2024Zdravie

Klamanie pred lekárom málokedy prináša úžitok, napriek tomu to stále skúšame. Tieto lži však v zubárskom kresle neobstoja.

Účinky tohto šampónu sú mýtus, tvrdí lekár

Účinky tohto šampónu sú mýtus, tvrdí lekár

20:33 01.10.2024Zdravie

Šampón, ktorý je známy blahodarnými účinkami na rast vlasov, podľa lekára nie je taký skvelý ako o sebe tvrdí. Čo použiť namiesto neho?