• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 4.10.2024Meniny má František
11°Bratislava

Desiatky policajtov protestovali pred budovou Ministerstva vnútra

  • DNES - 17:48
  • Bratislava
Desiatky policajtov protestovali pred budovou Ministerstva vnútra

Nespokojní policajti opäť pripomenuli požiadavky na systémové zmeny v Policajnom zbore.

Niekoľko desiatok nespokojných policajtov prišlo v piatok pred budovu Ministerstva vnútra (MV) SR na Pribinovej ulici v Bratislave pripomenúť svoje požiadavky na systémové zmeny v Policajnom zbore (PZ). Netýkajú sa len zvýšenia funkčných platov, ale aj lepšieho materiálno-technického zabezpečenia či skvalitnenia výberu nových policajtov. Deklarujú, že sú pripravení na dialóg i hľadanie riešení, ktoré by zabránili ďalšiemu hromadnému odchodu policajtov. Protestné zhromaždenia by mali pokračovať.

Ale nejde len o zvýšenie platov, ale aj aby sme boli bližšie k občanom. Je potrebné, aby sme boli v uliciach,“ skonštatoval podpredseda Nového odborového zväzu polície (NOZP) Tomáš Doboš.

Problémom podľa nich je, že policajtov v teréne ubúda a hoci prichádzajú noví, ich počet je výrazne nižší ako počet odídených. Ak sa nenájde riešenie, môže sa stať, že občania budú omnoho dlhšie čakať na policajnú hliadku, policajný zákrok či vybavenie trestných činov. Poukazujú tiež na to, že policajti majú zo zákona kvantum obmedzení a kompenzácia v podobe výšky nástupného platu je nedostatočná. Nie je ani konkurencieschopnosť súkromnému sektoru.

Kritizujú taktiež nesplnené avizované sľuby či pretrvávajúcu neistotu. Kvitujú snahu o zlepšenie náborových podmienok, apelujú však na kvalitu výberu a nepoľavenie z kritérií na uchádzačov. Vidia viaceré možnosti, kde by sa dali nájsť potrebné financie. Pripomínajú, že odchody policajtov sú od roku 2013, nie sú teda neriešeným problémom len bývalej vlády.

Organizátor protestov Štefan Birmon, radový policajt z obvodného oddelenia, si nemyslí, že by zmeny v podmienkach presvedčili väčšinu policajtov na stiahnutie výpovedí. Pripomenul, že ich podali vtedy, keď už podmienky boli známe. „Myslím si, že v drvivej väčšine sú konečné, ak sa niečo neotočí,“ povedal Birmon s tým, že stále je priestor na rokovania a nastavenie lepších podmienok. Verí tiež, že k protestným zhromaždeniam sa pridá aj Odborový zväz polície (OZP), vyzýva na zjednotenie. „Bojujeme za spoločnú vec,“ pripomenul.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) tento týždeň vyhlásil, že na stabilizácii polície rezort vnútra pracuje a očakáva zlepšenie situácie. Verejnosť uisťoval, že s policajtmi v regiónoch komunikuje a pracuje na naplnení ich požiadaviek. Verí, že nie všetky podané výpovede budú uplatnené a že budú stiahnuté aj vďaka tomu, že od októbra platí nový zákon o stabilizačných podmienkach.

Foto: TASR/Jakub Kotian

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ľudia počas prechádzky v lese objavili ľudské pozostatky, môže ísť o nezvestnú osobu

Ľudia počas prechádzky v lese objavili ľudské pozostatky, môže ísť o nezvestnú osobu

DNES - 20:59Domáce

Polícia vyšetruje možnú súvislosť s prípadom nezvestnej osoby.

Muža, ktorý mal na internete schvaľovať atentát na premiéra, vzali do väzby

Muža, ktorý mal na internete schvaľovať atentát na premiéra, vzali do väzby

DNES - 19:18Domáce

Muža, ktorý mal na sociálnej sieti schvaľovať atentát na premiéra Roberta Fica, vzali do väzby.

LFUK: Stanoviská Kotlára sú v rozpore s medicínou založenou na vedeckých dôkazoch

LFUK: Stanoviská Kotlára sú v rozpore s medicínou založenou na vedeckých dôkazoch

DNES - 18:30Domáce

Stanoviská splnomocnenca vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie ochorenia COVID-19 Petra Kotlára sú v príkrom rozpore s medicínou založenou na vedeckých dôkazoch.