• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 4.10.2024Meniny má František
10°Bratislava

LFUK: Stanoviská Kotlára sú v rozpore s medicínou založenou na vedeckých dôkazoch

  • DNES - 18:30
  • Bratislava
LFUK: Stanoviská Kotlára sú v rozpore s medicínou založenou na vedeckých dôkazoch

Stanoviská splnomocnenca vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie ochorenia COVID-19 Petra Kotlára sú v príkrom rozpore s medicínou založenou na vedeckých dôkazoch.

Upozornilo na to vedenie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) v Bratislave. Apelovalo na to, aby sa prístup medicíny založenej na dôkazoch aplikoval vo všetkých rozhodovacích procesoch, ktoré môžu ovplyvňovať životy a zdravie populácie.

V medicíne sa pri rozhodovaní riadime konsenzom odborníkov založenom na vedeckých dôkazoch, ktoré sú generované korektne realizovaným výskumom. Stanoviská splnomocnenca Petra Kotlára sú v príkrom rozpore s týmto prístupom. Jeho vyjadrenia, spochybňujúce protipandemické opatrenia a postupy použité na liečbu infekcie SARS-COV-2, nie sú v súlade s medzinárodnými vedeckými poznatkami, ani s našimi odbornými klinickými skúsenosťami s manažmentom pandémie ochorenia COVID-19,“ poznamenalo.

LF UK považuje formulácie nabádajúce ľudí spochybňovať rozhodnutia o očkovaní a liečbe v súvislosti s COVID-19 za mimoriadne nebezpečné. „LF UK pripravuje študentov na vykonávanie medicíny založenej na dôkazoch. Vyzývame na to, aby sa tento prístup aplikoval vo všetkých rozhodovacích procesoch, ktoré môžu ovplyvňovať životy a zdravie populácie,“ dodalo vedenie fakulty.

Splnomocnenec Kotlár už predložil vládnemu kabinetu správu k preverovaniu pandémie. Má byť zaradená na riadne rokovanie vlády. Na tohtotýždňovej tlačovej konferencii Kotlár hovoril o viacerých podozreniach o neúčinnosti a nebezpečnosti vakcín či o umelom pôvode COVID-19. Avizoval, že vláde odporučí napríklad zastavanie očkovania mRNA vakcínami do dokázania ich bezpečnosti a účinnosti a odmietnutie aktualizovaných medzinárodných zdravotných predpisov a pandemickej zmluvy. Opozícia Kotlárove výroky skritizovala a označila ich za dezinformácie. Tvrdeniami sú znepokojení aj vedci z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. Vyzvali vládu, aby k správe pristupovala mimoriadne obozretne.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ľudia počas prechádzky v lese objavili ľudské pozostatky, môže ísť o nezvestnú osobu

Ľudia počas prechádzky v lese objavili ľudské pozostatky, môže ísť o nezvestnú osobu

DNES - 20:59Domáce

Polícia vyšetruje možnú súvislosť s prípadom nezvestnej osoby.

Muža, ktorý mal na internete schvaľovať atentát na premiéra, vzali do väzby

Muža, ktorý mal na internete schvaľovať atentát na premiéra, vzali do väzby

DNES - 19:18Domáce

Muža, ktorý mal na sociálnej sieti schvaľovať atentát na premiéra Roberta Fica, vzali do väzby.

Desiatky policajtov protestovali pred budovou Ministerstva vnútra

Desiatky policajtov protestovali pred budovou Ministerstva vnútra

DNES - 17:48Domáce

Nespokojní policajti opäť pripomenuli požiadavky na systémové zmeny v Policajnom zbore.