• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 4.10.2024Meniny má František
10°Bratislava

Meloniová stiahla žalobu na historika za výrok, že "je v srdci neonacistka"

  • DNES - 18:34
  • Rím
Meloniová stiahla žalobu na historika za výrok, že "je v srdci neonacistka"

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v piatok stiahla žalobu za ohováranie proti ľavicovému historikovi Lucianovi Canforovi, ktorý o nej - ešte ako líderke opozície - povedal, že "je v srdci neonacistka". Informovala o tom tlačová agentúra ANSA citovaná TASR.

Proces s Lucianom Canforom sa mal začať v pondelok 7. októbra. Meloniová v ňom v rámci civilnej žaloby žiadala odškodnenie vo výške 20.000 eur.

V súčasnosti 82-ročný bývalý profesor gréckej a latinskej filológie na univerzite v Bari vyriekol spomínané slová počas diskusie so študentmi v apríli 2022 – šesť mesiacov pred tým, ako sa Meloniová po víťazstve svojej krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI) ujala vedenia talianskej vlády.

Canfora v rozhovore pre agentúru AFP na jar tohto roku pred prvým pojednávaním pred súdnym tribunálom v Bari svoje slová neľutoval.

Keď sa povie neonacista, nemyslíme na niekoho, kto pácha zločiny, atentáty; myslíme na niekoho, kto má nápady a morálne prístupy, ktoré odkazujú na túto minulosť,“ objasnil Canfora.

Pripomenul, že Meloniová vo svojej autobiografii z roku 2021 napísala, že prebrala štafetu talianskych povojnových krajne pravicových lídrov vrátane Giorgia Almiranteho.

Almirante bol jedným zo zakladateľov dnes už neexistujúceho Talianskeho sociálneho hnutia (MSI) - strany vytvorenej po druhej svetovej vojne prívržencami fašistického diktátora Benita Mussoliniho.

Canfora argumentoval, že Almirante bol počas fašistického obdobia redaktorom novín, ktorých prvé čísla časovo kolidovali s rasovými zákonmi proti Židom prijatými v roku 1938. Bol aj predstaviteľom Talianskej sociálnej republiky (RSI) - vojnového bábkového štátu ovládaného nacistami, satelitného štátu Tretej ríše.

Canforu v spore s Meloniovou podporilo mnoho talianskych a zahraničných intelektuálov, pričom francúzsky ľavicový denník Libération zorganizoval aj petíciu na jeho podporu.

Meloniová vlani úspešne zažalovala talianskeho novinára Roberta Saviana za to, že v decembri 2020 kritizoval jej postoj voči migrantom. Za to, že Saviano označil Meloniovú a jej názorového supútnika Mattea Salviniho za „bastardov“, mu súd vyrubil podmienečnú pokutu vo výške 1000 eur.

Premiérka v nedávnej minulosti žalovala aj frontmana britskej rockovej skupiny Placebo Briana Molka, ktorý ju počas vystúpenia v Taliansku v júli 2023 označil za „rasistku“ a „fašistku“.

12 20 pel zsl

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zomrel obľúbený francúzsky herec, dokázal vniesť komický podtón aj do najsmutnejších postáv

Zomrel obľúbený francúzsky herec, dokázal vniesť komický podtón aj do najsmutnejších postáv

DNES - 18:44Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron ho označil za monument francúzskej kinematografie.

Elon Musk sa zúčastní na Trumpovom volebnom mítingu v Pennsylvánii

Elon Musk sa zúčastní na Trumpovom volebnom mítingu v Pennsylvánii

DNES - 18:35Zahraničné

Americký miliardár Elon Musk sa pripojí k Donaldovi Trumpovi na jeho sobotňajšom mítingu v meste Butler v štáte Pennsylvánia.

V dôsledku technickej chyby bola narušená letová prevádzka v Nemecku

V dôsledku technickej chyby bola narušená letová prevádzka v Nemecku

DNES - 16:09Zahraničné

Dočasná technická chyba v systéme letovej prevádzky v Nemecku viedla k problémom v celom vzdušnom priestore Nemecka.

Obama pomôže Harrisovej vo volebnej kampani

Obama pomôže Harrisovej vo volebnej kampani

DNES - 13:21Zahraničné

Bývalý americký prezident Barack Obama sa zapojí do predvolebnej kampane kandidátky Demokratickej strany a súčasnej viceprezidentky Kamaly Harrisovej.