• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 4.10.2024Meniny má František
11°Bratislava

Zomrel obľúbený francúzsky herec, dokázal vniesť komický podtón aj do najsmutnejších postáv

  • DNES - 18:44
  • Paríž
Zomrel obľúbený francúzsky herec, dokázal vniesť komický podtón aj do najsmutnejších postáv

Francúzsky prezident Emmanuel Macron ho označil za monument francúzskej kinematografie.

Vo veku 72 rokov zomrel francúzsky herec, režisér a scenárista Michel Blanc, ktorý bol miláčikom generácií filmových divákov za to, že dokázal vniesť komický podtón aj do svojich najsmutnejších postáv vrátane lúzrov a hypochondrov.

Ako informovala agentúra AFP, francúzsky prezident Emmanuel Macron túto Blancovu schopnosť vyjadril slovami: „Rozplakal nás od smiechu a dojal nás k slzám“. V tomto tvíte, ktorým reagoval na hercovu smrť, Macron označil Blanca za „monument francúzskej kinematografie“.

Le comédien Michel Blanc, emblématique membre des Bronzés, est mort cette nuit à l’hôpital à l’âge de 72 ans. Pensées et condoléances à sa famille et ses proches. Qu’il repose en paix. (via Paris Match)

Uverejnil používateľ Gossip Room Štvrtok 3. októbra 2024

Počas svojej kariéry Blanc účinkoval vo viac ako 70 filmoch, venoval sa aj réžii a bol aj tvorcom scenárov k desiatimi filmom.

Prelomovou rolou v kariére Michela Blanca bola postava Jeana-Clauda Dussea v sérii kultových komédií Dovolenka po francúzsky.

Bol aj nositeľom ceny za najlepší herecký výkon, ktorý mu porota festivalu v Cannes udelila za výkon v erotickej komédii Tenue de Soirée (Večerné šaty), kde hral po boku Gérarda Depardieua.

Venoval sa však aj vážnejším úlohám - napr. v kriminálnom trileri Pán Hire či v trileri Nájomník. Účinkoval i vo filmoch nefrancúzskej produkcie, napr. v snímke Roberta Altmana Prêt-à-porter či vo filme Láska na karí.

V roku 2012 bol ocenený francúzskou filmovou cenou César za vedľajšiu úlohu vo filme L'Exercice de l'État (Minister). Bol aj štyrikrát nominovaný na Césara v kategórii najlepší herec, ale nikdy túto cenu nezískal.

Francúzska spravodajská televízia BFM uviedla, že Blanc utrpel anafylaktický šok - závažnú alergickú reakciu, ktorá spôsobila srdcový infarkt a na ten v noci na piatok zomrel. Tento anafylaktický šok bol sprevádzaný angioedémom - opuchom (edémom) spodnej vrstvy kože a tkaniva tesne pod kožou alebo sliznicami.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Elon Musk sa zúčastní na Trumpovom volebnom mítingu v Pennsylvánii

Elon Musk sa zúčastní na Trumpovom volebnom mítingu v Pennsylvánii

DNES - 18:35Zahraničné

Americký miliardár Elon Musk sa pripojí k Donaldovi Trumpovi na jeho sobotňajšom mítingu v meste Butler v štáte Pennsylvánia.

Meloniová stiahla žalobu na historika za výrok, že

Meloniová stiahla žalobu na historika za výrok, že "je v srdci neonacistka"

DNES - 18:34Zahraničné

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v piatok stiahla žalobu za ohováranie proti ľavicovému historikovi Lucianovi Canforovi, ktorý o nej - ešte ako líderke opozície - povedal, že "je v srdci neonacistka".

V dôsledku technickej chyby bola narušená letová prevádzka v Nemecku

V dôsledku technickej chyby bola narušená letová prevádzka v Nemecku

DNES - 16:09Zahraničné

Dočasná technická chyba v systéme letovej prevádzky v Nemecku viedla k problémom v celom vzdušnom priestore Nemecka.

Obama pomôže Harrisovej vo volebnej kampani

Obama pomôže Harrisovej vo volebnej kampani

DNES - 13:21Zahraničné

Bývalý americký prezident Barack Obama sa zapojí do predvolebnej kampane kandidátky Demokratickej strany a súčasnej viceprezidentky Kamaly Harrisovej.