• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 5.10.2024Meniny má Viera
11°Bratislava

Pred 105 rokmi sa narodil Vojtech Zamarovský, autor historických kníh

  • DNES - 6:25
  • Trenčín/Bratislava
Pred 105 rokmi sa narodil Vojtech Zamarovský, autor historických kníh

Na jeho knihách Za siedmimi divmi sveta, Objavenie Tróje, Na počiatku bol Sumer či Grécky zázrak vyrástli celé generácie čitateľov v bývalom Československu.

Vojtech Zamarovský patrí dodnes k najprekladanejším a najvydávanejším slovenským spisovateľom. Od zakladateľa modernej slovenskej literatúry faktu a prekladateľa uplynie dnes (5. októbra) 105 rokov.

Zamarovský mal výrazný talent premeniť kvantum informácií a faktov na zaujímavý až napínavý príbeh. Napriek tomu o histórii nezískal len širokú čitateľskú verejnosť, ale aj uznanie odborníkov na dané historické témy. Prefektúra gréckych Atén mu za celoživotné dielo a príspevok k šíreniu myšlienok helenizmu v regióne strednej a východnej Európy udelila titul Veľvyslanec helenizmu za rok 2006.

Vojtech Zamarovský sa narodil 5. októbra 1919 v Trenčíne ako najstarší z troch súrodencov. Pochádzal z rodiny kominárskeho majstra, podnikateľa a predsedu Okresného živnostenského spoločenstva v Trenčíne, ktorý obchodoval s drevom, uhlím, vlastnil pílu či tehelňu. Po maturite na Reálnom gymnáziu v Trenčíne študoval Zamarovský v rokoch 1938 - 1939 na Vysokej škole obchodnej v Prahe. Právne vzdelanie nadobudol na Právnickej fakulte Slovenskej univerzity (dnešná Univerzita Komenského) v Bratislave. V rokoch 1943 - 1946 a 1948 - 1949 pokračoval v štúdiách na Vysokej škole obchodnej v Bratislave.

Už počas vysokoškolských štúdií pracoval v Slovenskej národnej banke. Roky 1945 až 1946 strávil na Povereníctve priemyslu a obchodu v Bratislave. Od roku 1946 pôsobil na Úrade predsedníctva vlády v Prahe a od roku 1951 v Štátnom plánovacom úrade, odkiaľ musel z politických dôvodov odísť. Zamestnal sa následne ako administratívny vydavateľský pracovník Štátneho nakladateľstva krásnej literatúry a umenia v Prahe.

V roku 1956 sa začal venovať Prekladateľskej a vlastnej spisovateľskej práci. Knižne debutoval ako 41-ročný v roku 1960 dnes už legendárnou historicko-cestopisnou knihou z Mezopotámie, Egypta a Grécka Za siedmimi divmi sveta. O rok neskôr vydal ďalšiu obľúbenú a odborníkmi uznávanú vedecko-popularizačnú publikáciu Objavenie Tróje.

Na poli literatúry faktu sa definitívne etabloval ako jeden z najlepších autorov knihou Na počiatku bol Sumer z roku 1966. Encyklopédiou antickej mytológie Bohovia a hrdinovia antických bájí (1969) a knihami Dejiny písané Rímom (1971) a Grécky zázrak (1974) sa vrátil k Antike ako svoje obľúbenej téme.

Monumentálnym stavbám starovekého Egypta venoval dielo Ich veličenstvá pyramídy (1975). Čitateľsky príťažlivým štýlom zobrazil aj dejiny antických olympijských hier v knihe Vzkriesenie Olympie (1978). Históriu starovekého Egypta opäť predstavil v encyklopedicky ladenej knihe Bohovia a králi starého Egypta (1986).

Okrem Homérových eposov v Objavení Tróje literárne spracoval aj ďalšie významné staroveké diela. V knihe Gilgameš (1975) prerozprával epos o Gilgamešovi a v knihe Aeneas (1981) zasa rovnomenný Vergílov epos. V knihe Sinuhet (1985) priblížil dobrodružstvá Egypťana Sinuheta.

Spolupracoval aj na niekoľkých televíznych dokumentoch o staroveku ako scenárista a odborný poradca, práca na jednom z nich podnietila vznik knihy Návrat do staroveku (1992) s podtitulom Po stopách vlastných kníh.

V rokoch 1999 - 2003 vyšlo postupne v rámci súborného diela 13 precízne zrevidovaných, doplnených a aktualizovaných Zamarovského kníh, z ktorých vzišiel aj 13-dielny dokumentárny televízny seriál.

Vojtech Zamarovský bol štvornásobný (1962, 1966, 1969, 1974) nositeľ Ceny vydavateľstva Mladé letá. V roku 1977 mu udelili Cenu Fraňa Kráľa. Je tiež nositeľom Ceny Egona Ervína Kischa a Ceny ministra kultúry Slovenskej republiky (2004). Národnú cenu za trvalý prínos do literatúry faktu, ktorú udeľuje Klub spisovateľov literatúry faktu, dostal v roku 1999. Od roku 2000 nesie cena názov: Cena Vojtecha Zamarovského.

Prezident SR Michal Kováč mu v roku 1996 udelil Rad Ľudovíta Štúra II. triedy. O desať rokov neskôr mu prezident SR Ivan Gašparovič udelil vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy, in memoriam. Vojtech Zamarovský, čestný občan Trenčína z roku 1994 a priekopník slovenskej modernej literatúry faktu zomrel 26. júla 2006 v Prahe vo veku nedožitých 87 rokov.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Žene sa po migréne zmenila osobnosť, s týmto prízvukom ju nik nespoznáva

Žene sa po migréne zmenila osobnosť, s týmto prízvukom ju nik nespoznáva

DNES - 7:05Zaujímavosti

27-ročnú ženu označujú za podvodníčku a klamárku. Môže za to zmena, ktorú podľa nej zapríčinila extrémna bolesť hlavy.

Biela noc ponúka návštevníkom aj možnosť vrátiť sa do detstva

Biela noc ponúka návštevníkom aj možnosť vrátiť sa do detstva

VČERA - 17:09Zaujímavosti

Do hlavného mesta sa v piatok vracia multižánrový festival Biela noc.

Dolinková sa cítila ako požiarnik, Dvořák ju vnímal ako podpaľača

Dolinková sa cítila ako požiarnik, Dvořák ju vnímal ako podpaľača

VČERA - 14:32Zaujímavosti

Zuzana Dolinková sa skôr ako ministerka zdravotníctva cítila ako požiarnik.

Bežný liek na cukrovku dokáže zvrátiť starnutie

Bežný liek na cukrovku dokáže zvrátiť starnutie

21:46 03.10.2024Zaujímavosti

Vedci objavili prekvapivý účinok dobre známeho lieku, ktorý užívajú mnohí diabetici.