• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 6.10.2024Meniny má Natália
11°Bratislava

Novým riaditeľom Opery SND sa od 15. októbra stane Rastislav Štúr

  • VČERA - 15:30
  • Bratislava
Novým riaditeľom Opery SND sa od 15. októbra stane Rastislav Štúr

Novým riaditeľom Opery SND sa stane Rastislav Štúr. Na post ho k 15. októbru vymenuje generálna riaditeľka Slovenského národného divadla (SND) Zuzana Ťapáková.

Riaditeľom Umelecko-dekoračných dielní SND sa stal Peter Čanecký. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Som nesmierne rada, že obaja páni, významné umelecké osobnosti, prijali moju ponuku a vracajú sa do SND, kam svojím pôsobením určite patria. Verím, že aj vďaka nim bude SND ako hrdá a elegantná inštitúcia prosperovať a prinášať ľuďom čoraz kvalitnejšie umelecké zážitky,“ uviedla Ťapáková.

Štúr patrí podľa SND k výrazným umeleckým osobnostiam Slovenska a v Opere SND debutoval v roku 1996. „Odvtedy naštudoval desiatky operných diel, za ktoré získal niekoľko významných ocenení vrátane Ceny Frica Kafendu či Krištáľové krídlo za rok 2017,“ priblížila Pažítková. Doplnila, že Štúr sa predstavil na koncertných pódiách Európy i Ameriky, realizoval aj operné turné v Japonsku. Diriguje zahraničné orchestre, je častým hosťom v Národnom divadle v Prahe.

Zaujímavým projektom bolo pod jeho taktovkou uvedenie Dvořákovej opery Rusalka v NCPA Opere v Pekingu ako historicky prvé uvedenie českej opery v Číne a prvé uvedenie opery s použitím 3D technológie na svete,“ povedala Pažítková s tým, že Štúr bol dirigentom i šéfdirigentom Opery SND a v rokoch 2018 až 2021 aj riaditeľom tohto umeleckého súboru.

Čanecký je scénograf a kostýmový výtvarník, ktorý sa vracia na post riaditeľa Umelecko-dekoračných dielní SND. Jeho výtvarné návrhy poznajú diváci z mnohých slovenských aj zahraničných divadiel, tvrdí Pažítková. Čanecký tvorí pre činohru, operu, balet i muzikály. Na konte má podľa SND vyše 250 inscenácií a tiež desiatky televíznych inscenácií a filmov.

V Slovenskom národnom divadle dochádza aj k ďalším zmenám na riadiacich postoch. Za riaditeľa Úseku generálneho riaditeľa bol k 1. októbru vymenovaný Ladislav Mackanič a riadením útvaru ekonomiky je poverená Božena Horná.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nela Pocisková predstavila nový album Cesta

Nela Pocisková predstavila nový album Cesta

VČERA - 19:22Kultúra

Speváčka a herečka Nela Pocisková predstavila v piatok 4. októbra nový štúdiový album, ktorý dostal názov Cesta. Dala si tak darček priamo v deň 34. narodenín.

Skupina Coldplay vydala očakávaný desiaty album s názvom Moon Music

Skupina Coldplay vydala očakávaný desiaty album s názvom Moon Music

21:48 04.10.2024Kultúra

Album Moon Music, ktorý produkoval Max Martin, obsahuje augustový singel We Pray a júnový singel feelslikeimfallinginlove, ktorý bol dvakrát nominovaný na MTV VMAs a dosiahol prvé miesto v britskom airplay rebríčku.

Roman Skamene sa dožíva 70 rokov, hral aj veksláka vo filme Bony a klid

Roman Skamene sa dožíva 70 rokov, hral aj veksláka vo filme Bony a klid

6:23 02.10.2024Kultúra

Kedysi patril k najznámejším hercom a hral v kultových filmoch na čele s Tankovým práporom. Roman Skamene, ktorý autenticky stvárnil veksláka v populárnej snímke Bony a klid, má dnes 70 rokov.

Kultová talianska herečka Monica Bellucciová slávi 60. narodeniny

Kultová talianska herečka Monica Bellucciová slávi 60. narodeniny

6:04 30.09.2024Kultúra

Patrí medzi kultové herečky obdarené pôvabom, šarmom a prirodzenou krásou. Hrala vo viacerých filmoch s celosvetovým úspechom. Monica Anna Maria Bellucciová sa dnes dožíva 60 rokov.