• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 2.12.2024Meniny má Bibiána
Bratislava

O prežitie svojej prevádzky sa obáva viac ako polovica reštaurácií

  • 11:04 06.10.2024
  • Bratislava
O prežitie svojej prevádzky sa obáva viac ako polovica reštaurácií

Viac ako polovica reštaurácií na Slovensku verí, že aj vzhľadom na súčasnú ekonomickú situáciu na budúci rok prežije, avšak s ťažkosťami.

Za bezproblémový vníma budúci rok 38,6 % respondentov a zvyšných 8,9 % prevádzok si nie je istých ďalším vývojom. Vyplýva to z prieskumu Food barometer pre spoločnosť Edenred, ktorý sa uskutočnil v auguste a septembri 2024 ešte pred ohlásením konsolidačného balíčka na vzorke 112 reštaurácií.

Gastrosektor vždy veľmi citlivo reaguje na zmeny v spoločnosti, pretože gastro služby patria medzi prvé, ktoré ľudia v náročných finančných časoch obmedzujú. Uvidíme, čo urobí s gastrosektorom zmena DPH, ktorá síce v tomto segmente klesá, ale v ostatných stúpa. Nedá sa vylúčiť ďalšie zvyšovanie cien služieb a úbytok hostí,“ uviedla PR riaditeľka spoločnosti Lívia Bachratá.

Spresnila, že viac ako štvrtina prevádzok priznala, že inflácia im tento rok spôsobila úbytok hostí. Necelá polovica zhodnotila, že ich počet bol rovnaký ako vlani. Naopak, vyšší počet zákazníkov mala pätina podnikov. Tretina reštaurácií nezaznamenala od začiatku tohto roka zmeny v správaní svojich hostí. Takmer 38 % z nich však má viac návštev, ale zároveň aj menšie objednávky. Menej návštev aj objednávky ako vlani mala štvrtina z opýtaných.

Bachratá ďalej spresnila, že v súvislosti s infláciou a zdražovaním zdvihla ceny o 60 % desatina prevádzok. Ceny nahor o 26 % upravila aj pätina reštaurácií. Na rovnakej úrovni z vlaňajšieho roka zostalo len 11 podnikov.

Aktuálne čelia gastroprevádzky podľa riaditeľky spoločnosti najmä rastúcim nákladom na suroviny, celkovo má s tým problém 63,4 %. Ďalšími výzvami pre podniky je hľadanie úsporných opatrení (53,5 %), nedostatok kvalitného personálu (39,6 %), obmedzená možnosť cenovej politiky (36,6 %), tlak na ziskovosť (32,7 %) a zníženie konkurencieschopnosti (19,8 %). V súvislosti s nedostatkom personálu bola až štvrtina podnikov nútená v poslednom roku zavrieť terasu alebo časť vnútornej prevádzky. Ďalších 12 % reštaurácií uviedlo, že skrátili prevádzkovú dobu.

Najčastejšia výška útraty v podniku sa pohybuje do desať eur. Takýto účet tam nechá vyše 70 % zákazníkov. Priemerná výška prepitného pre personál dosahuje najčastejšie do desať percent útraty. Takto to má zaznamenané 64 percent prevádzok,“ uzavrela Bachratá.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Deväť závodov Volkswagenu štrajkuje

Deväť závodov Volkswagenu štrajkuje

DNES - 19:07Ekonomické

Zamestnanci v deviatich z desiatich nemeckých závodov automobilky Volkswagen (VW) začali v pondelok dvojhodinový štrajk za svoju budúcnosť.

Holjenčík: Spotreba plynu v SR by mala budúci rok medziročne klesnúť o 10 %

Holjenčík: Spotreba plynu v SR by mala budúci rok medziročne klesnúť o 10 %

DNES - 16:37Ekonomické

Zároveň klesá aj objem jeho prepravy cez prepravnú sieť Eustream.

Prezident: Hlasovanie o rozpočte ukáže, či si koalícia tento rok udrží väčšinu

Prezident: Hlasovanie o rozpočte ukáže, či si koalícia tento rok udrží väčšinu

DNES - 15:14Ekonomické

Utorkové hlasovanie v parlamente o rozpočte bude rozhodujúce. Ukáže, či si vládna koalícia v tomto roku udrží krehkú väčšinu.

MH: Cenami plynu a tepla pre domácnosti na rok 2025 sa bude zaoberať vláda

MH: Cenami plynu a tepla pre domácnosti na rok 2025 sa bude zaoberať vláda

DNES - 13:39Ekonomické

Ministerstvo hospodárstva SR pripraví finálny prepočet možných kompenzačných opatrení k cenám energií na rok 2025 a predloží ho na koaličnú radu.

Erik Tomáš: Seniorom bude vyplatený 13. dôchodok do 20. decembra

Erik Tomáš: Seniorom bude vyplatený 13. dôchodok do 20. decembra

DNES - 11:58Ekonomické

Poberatelia akejkoľvek formy dôchodku dostanú vyplatený 13. dôchodok do 20. decembra.