• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 6.10.2024Meniny má Natália
12°Bratislava

Premiér: Zdôraznil význam operácie na Dukle a príchod slobody z východu

  • DNES - 17:21
  • Vyšný Komárnik
Premiér: Zdôraznil význam operácie na Dukle a príchod slobody z východu

Význam Karpatsko-duklianskej operácie pred 80 rokmi, ktorá mala za úlohu pomôcť Slovenskému národnému povstaniu, vyzdvihol predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) na oslavách jej výročia.

V príhovore pri pamätníku na Dukle pripomenul, že popri vojakoch prvého československého armádneho zboru v nej bojovala a prinášala veľké obete Červená armáda. Zdôraznil pritom, že sloboda prišla na Slovensko z východu a vyjadril potrebu zachovávania historickej pamäte.

Je fakt, že táto operácia odklonila veľkú časť nemeckých vojsk, ktoré by inak utopili Slovenské národné povstanie v krvi,“ povedal Fico. Rozhodnutie spustiť Karpatsko-dukliansku operáciu tak podľa neho zachránilo množstvo životov na Slovensku, hoci zároveň prinieslo veľké obete v tejto oblasti. Vyjadril sa aj za potrebu uznania sovietskemu maršalovi Ivanovi Konevovi.

K podujatiu na Dukle premiér povedal, že nie je oslavou vojny, utrpenia ani smrti. „Mrzí ma, že máme takú zvrátenú módu predovšetkým v Európe, kde namiesto toho, aby sme vynaložili všetko úsilie na zastavenie rinčania zbraní, dokonca v susedných štátoch, tak počujeme búrlivý potlesk, hlasité povzbudzovanie a dokonca často aj veľmi významné materiálne rozhodnutia, ktoré vojnu len a len povzbudzujú ďalej,“ uviedol.

Vyzdvihol úlohu Sovietskeho zväzu pri porážke fašizmu v druhej svetovej vojne. Povedal, že ak bude mať možnosť a dostane budúci rok pozvanie do Moskvy na oslavy 80. výročia víťazstva nad fašizmom a konca druhej svetovej vojny, určite sa na nich zúčastní. Označil to za prejav úcty a rešpektu. „Sloboda prišla na Slovensko z východu a na tejto pravde sa nedá absolútne nič zmeniť,“ skonštatoval.

V súvislosti s bojmi na Dukle poukázal aj na slovanskú vzájomnosť a prebiehajúcu vojnu na Ukrajine. „Treba požiadať všetkých, preboha, prestaňme to vzájomné zabíjanie Slovanov, veď to boli Ukrajinci, boli to Rusi, Bielorusi a ďalšie národy bývalého Sovietskeho zväzu, ktoré prechádzali týmto údolím smrti, a boli to Slováci a Česi, ktorí pomáhali tak, ako mohli. Ďakujeme všetkým, želáme im, predovšetkým na Ukrajine, čo najrýchlejší mier a pokoj,“ skonštatoval. Dodal, že takéto posolstvo odovzdá aj na pondelkovom (7. 10.) rokovaní s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zásahový tím pre medveďa hnedého nepretržite monitoruje lokalitu pri Hybe

Zásahový tím pre medveďa hnedého nepretržite monitoruje lokalitu pri Hybe

DNES - 18:06Domáce

Štátna ochrana prírody SR prijala opatrenia v súvislosti so sobotným (5. 10.) útokom medveďa na muža v katastri obce Hybe.

SVLS vyzýva Kotlára, aby nespochybňoval vedecky overené epidemiologické postupy

SVLS vyzýva Kotlára, aby nespochybňoval vedecky overené epidemiologické postupy

DNES - 17:42Domáce

Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska vyzýva Petra Kotlára, aby svojimi vyjadreniami nespochybňoval vedecky overené a celosvetovo rešpektované epidemiologické postupy.

Ministerstvo vnútra kúpilo mobilný systém detekcie bezpilotných lietadiel, cenu nezverejnilo

Ministerstvo vnútra kúpilo mobilný systém detekcie bezpilotných lietadiel, cenu nezverejnilo

DNES - 17:40Domáce

Ministerstvo vnútra SR nakúpilo mobilný systém detekcie bezpilotných lietadiel. Sumu, ktorú zaň zaplatilo však neuviedlo.

Na Dukle sa zúčastnili na oslavách aj vojnoví veteráni

Na Dukle sa zúčastnili na oslavách aj vojnoví veteráni

DNES - 17:27Domáce

Sme radi, že táto naša štvrtá generácia nepozná hrôzy vojny. Verte nám, ktorí sme vojnu prežili, vojna je najhoršie zlo.