• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 12.10.2024Meniny má Maximilián
10°Bratislava

Žena varuje pred málo známym príznakom rakoviny krvi. Toto sa jej stalo, keď vypila alkohol

  • 20:30 08.10.2024
  • Svet
Žena varuje pred málo známym príznakom rakoviny krvi. Toto sa jej stalo, keď vypila alkohol

Prípadov rakoviny krvi medzi mladými je stále viac.

Mladá žena šíri na sociálnej sieti osvetu a prezradila zvláštny príznak, ktorý poukazoval na nebezpečné ochorenie. Lauren Firenze Gillová oslavovala na vianočnom večierku, keď sa napila alkoholického nápoja. Okamžite však začala cítiť mravčenie po pravej strane krku, pravej ruke a v končekoch prstov.

Nakoniec sa ukázalo, že má Hodgkinov lymfóm - zriedkavý typ rakoviny krvi, ktorý postihuje sieť ciev a žliaz v celom tele. Pacienti s týmto druhom rakoviny môžu mať bolesť, necitlivosť alebo mravčenie pri pití alkoholu. Príčinou je, že pri roztiahnutí ciev v reakcii na alkohol môže rakovina, ktorá spôsobuje výrastky v cievach, stlačiť nerv.

Počet prípadov rakoviny medzi mladými ľuďmi stúpa. Ide najmä o pribúdajúce prípady rakoviny čriev, prsníka a ústnej dutiny. Lekári si však nevedia vysvetliť ani nárast niektorých druhov rakoviny krvi. Výskyt Hodgkinovho lymfómu sa od začiatku 90. rokov zvýšil medzi ľuďmi vo veku 25 až 49 rokov o viac ako pätinu.

Hodgkinov lymfóm sa vyvíja v type bielych krviniek bojujúcich proti infekciám, ktoré sa nazývajú lymfocyty. Rakovinové lymfocyty sa vyvíjajú abnormálnym spôsobom, čo spôsobuje tvorbu hrčiek v lymfatických uzlinách na krku, v podpazuší a v slabinách.

Cievy pacientov s lymfómom môžu reagovať na alkohol

Medzi bežné príznaky patrí nočné potenie, neúmyselný úbytok hmotnosti, vysoká teplota, pretrvávajúci kašeľ a svrbenie. Prvým príznakom ochorenia u niektorých pacientov je však zvláštna reakcia pri pití alkoholu, akú zažila Gillová.

Pri spomienke na príhodu, ktorá sa stala v decembri 2018, povedala svojim 80 000 sledovateľom na Instagrame, čo sa jej stalo po jednom poháriku likéru: „Akoby som mala v pravej ruke špendlíky a potom mi znecitlivela a necítila som ani končeky prstov a pomyslela som si: Bože môj, niečo nie je v poriadku.“

Gillová navštívila svojho praktického lekára a krvné testy nakoniec odhalili, že má Hodgkinov lymfóm.

Vedci sa stále snažia presne zistiť, prečo pitie alkoholu vyvoláva u ľudí s touto rakovinou túto bizarnú reakciu. Niektoré teórie poukazujú na vplyv alkoholu na cievy, ktorý spôsobuje ich rozšírenie, alebo na jeho všeobecný zápalový vplyv.

Podľa odhadov traja zo štyroch pacientov budú žiť desať rokov po stanovení diagnózy. Pacienti s Hodgkinovým lymfómom však môžu aj po úspešnej liečbe rakoviny čeliť celému radu zdravotných problémov.

Medzi ne patrí zvýšené riziko vzniku iných druhov rakoviny krvi, ako je leukémia, a zvýšené riziko kardiovaskulárnych a pľúcnych ochorení.

Zdroj: Info.sk, TM, mayoclinic.org, nhs.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dobrý liek na opicu? Toto nikdy nepite, radí lekár

Dobrý liek na opicu? Toto nikdy nepite, radí lekár

VČERA - 21:53Zdravie

Trik sestričky, ako si oživiť náladu a energiu po prehýrenom večierku, podľa lekára nie je taký účinný ako iné zaužívané spôsoby na zahnanie opice.

Odborníčka na onkovýživu: 7 potravín, ktoré by som nikdy nevzala do úst

Odborníčka na onkovýživu: 7 potravín, ktoré by som nikdy nevzala do úst

VČERA - 20:47Zdravie

Tieto jedlá a nápoje nielen zvyšujú riziko vzniku rakoviny, ale tiež prispievajú k recidíve, tvrdí odborníčka.

Toto je najväčšia chyba pri pití alkoholu, ktorá vám ohrozuje zdravie

Toto je najväčšia chyba pri pití alkoholu, ktorá vám ohrozuje zdravie

20:23 10.10.2024Zdravie

Lekár odhalil lož, ktorú si sami nahovárame pri pití alkoholu. Tvrdí pritom, že môže vážne ohroziť zdravie konzumenta.

Otázka, ktorá preverí vaše zdravie: Zistite, či nemáte skrytý autizmus

Otázka, ktorá preverí vaše zdravie: Zistite, či nemáte skrytý autizmus

20:54 07.10.2024Zdravie

Lekári v rámci hodnotenia autistických prejavov u dospelých používajú aj jednoduché matematické úlohy. Táto vám pomôže zistiť, či máte skrytý autizmus.