• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 8.10.2024Meniny má Brigita
22°Bratislava

Mám zbraň a chodím z nej strieľať na strelnicu, priznala Harrisová

  • DNES - 8:47
  • Washington
Mám zbraň a chodím z nej strieľať na strelnicu, priznala Harrisová

Prezidentská kandidátka Demokratickej strany Kamala Harrisová v televíznom rozhovore odvysielanom v pondelok potvrdila, že vlastní poloautomatickú pištoľ značky Glock, a uviedla, že z nej chodí strieľať na strelnicu. Podľa agentúry TASR o tom v noci na utorok informovala agentúra AFP.

Špekulácie o zbrani americkej viceprezidentky kolujú odvtedy, čo nedávno v rozhovore pre Oprah Winfreyovú povedala, že vlastní zbraň a že zastrelí každého, kto sa vláme do jej domu.

Mám glock a mám ho už dosť dlho,“ odpovedala Harrisová v rozhovore pre reláciu CBS 60 Minutes, vysielanú v hlavnom vysielacom čase, na otázku, aký druh strelnej zbrane má.

Až donedávna Harrisová len zriedka spomínala, že vlastní strelnú zbraň, čo bolo v súlade s politikou Demokratickej strany presadzujúcej sprísnenie pravidiel prístupu k zbraniam - aj vzhľadom na masové streľby či páchanie zločinov so zbraňou. Mesiac pred voľbami sa však aj Harrisová rozhodla vytiahnuť „túto kartu“.

Aj pre to, že jej republikánsky protikandidát Donald Trump opakovane tvrdí, že Harrisová chce Američanom ich zbrane zhabať a konať tak v rozpore s druhým dodatkom americkej ústavy.

Trump toto tvrdenie zopakoval aj počas zatiaľ jedinej televíznej debaty s Harrisovou. Tá to však rázne odmietla a poznamenala, že ona a jej kandidát na post viceprezidenta Tim Walz sú vlastníkmi zbraní.

Rakúsky výrobca Glock vyrába jednu z najpredávanejších ručných zbraní v Amerike: tento druh strelnej zbrane používa polícia, ale kultový status dosiahla vďaka „účinkovaniu“ vo filmoch a hip-hopovej kultúre.

Zatiaľ čo Harrisová vystúpila v relácii 60 Minutes, Trump účinkovanie v nej minulý týždeň odmietol - napriek tomu, že ide o polstoročnú tradíciu, že obaja kandidáti na prezidenta USA prídu pred voľbami do štúdia televízie CBS.

Moderátor relácie 60 Minutes Bill Whitaker svoje otázky zameral na ekonomiku, imigráciu a prebiehajúce vojny na Ukrajine a na Blízkom východe.

Po niekoľkých týždňoch bez rozhovorov pre médiá demokratická kandidátka absolvuje tento týždeň niekoľko diskusných relácií, ktoré majú za cieľ prilákať nerozhodného voliča.

Harrisovej priaznivci totiž už dlhší čas upozorňujú, že pre mnohých radových voličov i časť médií zostáva Harrisová - v porovnaní s Trumpom - príliš tajomná.

Nahráva tomu aj fakt, že kým Harrisová a Walz sa v septembri zúčastnili na siedmich rozhovoroch alebo tlačových konferenciách, Trump a jeho viceprezidentský kandidát J. D. Vance ich mali 72. Predvolebný štáb Harrisovej však avizuje, že tento týždeň sa mediálny obraz Kamaly Harrisovej zmení, keďže má v programe niekoľko rozhovorov v sledovaných televíznych programoch - v utorok to bude diskusia v talk šou The View v televízii ABC.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fialov kabinet má dvoch nových ministrov, na hrade ich vymenoval Pavel

Fialov kabinet má dvoch nových ministrov, na hrade ich vymenoval Pavel

DNES - 10:07Zahraničné

Český prezident Petr Pavel v utorok na Pražskom hrade vymenoval dvoch nových ministrov.

Juhokórejský minister obrany: KĽDR môže nasadiť vojenské jednotky na Ukrajinu

Juhokórejský minister obrany: KĽDR môže nasadiť vojenské jednotky na Ukrajinu

DNES - 6:26Zahraničné

Severná Kórea v budúcnosti môže vyslať príslušníkov svojich pravidelných ozbrojených síl na Ukrajinu, aby v bojoch podporili Rusko. V utorok to uviedol juhokórejský minister obrany Kim Jong-hjun.

Trump: Američania by nikdy nemali zabudnúť na 7.  október

Trump: Američania by nikdy nemali zabudnúť na 7. október

DNES - 6:24Zahraničné

Donald Trump vyhlásil, že Američania by nikdy nemali zabudnúť na útok palestínskeho hnutia Hamas na Izrael, ktorý sa uskutočnil minulý rok 7. októbra.

Harrisová uviedla svoj postoj k Putinovi: Za takýchto podmienok budem viesť mierové rokovania

Harrisová uviedla svoj postoj k Putinovi: Za takýchto podmienok budem viesť mierové rokovania

DNES - 6:22Zahraničné

Kamala Harrisová nebude viesť mierové rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, pokiaľ na nich nebude zastúpená Ukrajina.