• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 9.10.2024Meniny má Dionýz
17°Bratislava

Európania menia po pandémii spotrebiteľské zvyklosti, cez víkendy už nenakupujú

  • VČERA - 13:35
  • Bratislava
Európania menia po pandémii spotrebiteľské zvyklosti, cez víkendy už nenakupujú

Po pandémii menia Európania svoje spotrebiteľské zvyklosti.

V porovnaní s rokom 2019 začínajú v súčasnosti ľudia večerať v reštauráciách o 11 až 20 minút skôr. Na nákup potravín a starostlivosť o seba využívajú častejšie pracovné dni, a to najmä pondelky a utorky, aby sa mohli cez víkend venovať zážitkom a času s blízkymi. Vyplýva to z aktuálnej štúdie Inštitútu ekonomických štúdií spoločnosti Mastercard.

Možnosť pracovať na diaľku umožňuje ľuďom efektívnejšie plánovať svoj čas, čo vedie k tomu, že starostlivosť o seba, ako návšteva kaderníctva či fitness centra presúvajú na pracovné dni. Víkendy sa tak stále viac stávajú časom na zážitky a voľnočasové aktivity, ktoré trávia s rodinou a priateľmi,“ uviedla generálna riaditeľka spoločnosti pre Slovensko a Česko Jana Lvová.

Doplnila, že väčšia flexibilita v organizácii osobného času viedla k tomu, že Európania sa viac zaujímajú o starostlivé plánovanie výdavkov. Môže za to podľa nej najmä zvýšenie cien, ktoré ich núti napríklad plánovať si dovolenky s väčším predstihom, aby mohli využiť čo najvýhodnejšie ponuky.

Z dát spoločnosti vyplynulo, že zmenené nákupné zvyklosti Európanov nie sú dočasné. V súčasnosti ide podľa nej o odraz zmien, ako si ľudia organizujú svoj čas a uprednostňujú osobný život. Zmeny v nákupnom správaní sa výrazne prejavili najmä počas sviatočného obdobia, keď ľudia presúvali svoje nákupy na skorší termín pred koncom roka a v online obchodoch využívali často rôzne zľavové akcie.

V reakcii na tento dopyt spustili obchodníci v roku 2023 veľké nákupné akcie, ako Black Friday alebo Cyber Monday skôr ako obvykle. Týmto krokom chceli okrem iného nalákať opatrných zákazníkov, na ktorých doliehala inflácia a vysoké úrokové sadzby. Predvianočné nákupné vrcholy sa tak v kategóriách ako oblečenie, elektronika a šperky posunuli zhruba o týždeň dopredu v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi,“ uzavrela spoločnosť.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Obchodný reťazec sťahuje z trhu kuracie prsia

Obchodný reťazec sťahuje z trhu kuracie prsia

VČERA - 21:07Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či toto kuracie mäso nemajú v mrazničke.

Posledné obmedzenie na ceste I/18 pri Strečne bude 12. októbra

Posledné obmedzenie na ceste I/18 pri Strečne bude 12. októbra

VČERA - 12:58Ekonomické

Sanačné práce na svahu nad cestou I/18 medzi Strečnom a Dubnou Skalou už od budúceho týždňa nebudú sprevádzať žiadne dopravné obmedzenia.

Vláda poskytne mestám a obciam 50 miliónov eur

Vláda poskytne mestám a obciam 50 miliónov eur

VČERA - 12:57Ekonomické

Vláda SR poskytne v priebehu 14 dní sumu 50 miliónov eur mestám a obciam a Slovensku.

Vyše 23 % Slovákov pracuje na zmeny, vysoký počet ľudí pracuje aj v noci

Vyše 23 % Slovákov pracuje na zmeny, vysoký počet ľudí pracuje aj v noci

VČERA - 10:58Ekonomické

Na Slovensku pracuje viac ako 23 % zamestnancov na zmeny, zároveň máme v rámci EÚ najväčší podiel pracujúcich v noci.