• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 13.10.2024Meniny má Koloman
Bratislava

NKÚ: Agentúra k štátnym nájomným bytom ani dva roky od vzniku neplní svoj účel

  • 11:28 11.10.2024
  • Bratislava
NKÚ: Agentúra k štátnym nájomným bytom ani dva roky od vzniku neplní svoj účel

Agentúra štátom podporovaného nájomného bývania (AŠPNB) ani po dvoch rokoch od svojho vzniku neplní účel, na ktorý bola zriadená.

Upozornil na to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR s tým, že pre nejasnosti pri zvolenom modeli financovania sa s výstavbou nájomných bytov stále nezačalo. SR totiž čaká na vyjadrenie Európskej komisie (EK), či zákonom navrhnutá podpora bývania je v súlade s pravidlami hospodárskej súťaže. V piatok o tom informovala hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

NKÚ upozornil, že programové vyhlásenie vlády z roku 2020 predpokladalo, že kabinet podporí vznik funkčného modelu výstavby dostupného nájomného bývania. Na jeho vypracovanie podľa predsedu NKÚ Ľubomíra Andrassyho využil úrad vtedajšieho podpredsedu vlády poradenskú činnosť súkromnej spoločnosti za takmer 1,9 milióna eur.

Spracovateľ v dokumentoch neupozornil na limitujúce riziko možnej nepovolenej štátnej pomoci, hlavne v prípade navrhovanej daňovej úľavy pri investoroch nájomných bytov a pri nezdaniteľnom príspevku na nájomné. Pripomienky súvisiace s nedodržaním európskych pravidiel však mal rezort financií a Protimonopolný úrad SR. Napriek tomu poslanci parlamentu návrh zákona schválili,“ priblížil Andrassy.

Šéf kontrolórov pripomenul, že slovenské inštitúcie požiadali EK o posúdenie navrhovaného modelu financovania projektu až vlani v apríli, teda takmer rok od prijatia zákona o štátom podporovanom nájomnom bývaní. Nepozdával sa mu ani spôsob, ako bol zákon v tom čase predložený do parlamentu. „Spôsob vzniku aktuálneho modelu nájomného bývania, jeho schvaľovanie i doposiaľ zrealizované kroky sú príkladom zlej praxe či legislatívneho chaosu,“ skonštatoval Andrassy.

Kontrolóri pripomenuli, že za posledné tri roky bolo na prípravu modelu štátom podporovaného nájomného bývania a činnosť agentúry vynaložených vyše päť miliónov eur. Od založenia agentúry však jej zamestnanci kontrolórom nepreukázali žiadne podstatné činnosti, ktoré by súviseli s vytváraním podmienok pre rozvoj štátom podporovaného bývania.

Na činnosť agentúry boli vynakladané finančné zdroje, rástol počet zamestnancov a významne do jej hospodárenia vstúpili od septembra minulého roka aj výdaje súvisiace s prenájmom. Agentúra obstarala počas svojej existencie právne poradenstvo za vyše 270.000 eur napriek tomu, že mohla využiť právne služby úradu vlády,“ upozornil Andrassy s tým, že agentúra nevedela vo viacerých prípadoch preukázať, že jej boli poskytnuté právne služby v takom rozsahu, ako boli reálne fakturované.

Doterajšie nakladanie s verejnými financiami agentúrou NKÚ považuje za neefektívne a v rozpore s pravidlami „dobrého hospodára“. Andrassy doplnil, že vážne systémové nedostatky zistili kontrolóri aj pri nastavení systému riadenia a transparentnosti orgánov agentúry.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
So zákazom parkovania na chodníkoch je väčšina ľudí spokojná

So zákazom parkovania na chodníkoch je väčšina ľudí spokojná

VČERA - 13:25Ekonomické

Počet áut stúpa, rovnako sa zahusťuje zástavba.

Kyberzločinci získavajú citlivé dáta aj podvodmi s krádežou tváre

Kyberzločinci získavajú citlivé dáta aj podvodmi s krádežou tváre

VČERA - 11:34Ekonomické

Biometrické overovanie, cez odtlačok prsta alebo skenovanie tváre, bolo vlani najpreferovanejšou metódou bezpečnostnej autentifikácie.

Najväčšie platové rozdiely u žien a mužov sú v týchto odvetviach

Najväčšie platové rozdiely u žien a mužov sú v týchto odvetviach

VČERA - 10:59Ekonomické

Firmy, ktoré zatiaľ nekladú dôraz na rovnosť v odmeňovaní žien a mužov, by tak mali urobiť ešte predtým, ako budú mať zamestnanci nárok na informácie o odmeňovaní všetkých pracovníkov.

Opozičné strany kritizujú návrh rozpočtu na budúci rok

Opozičné strany kritizujú návrh rozpočtu na budúci rok

14:54 11.10.2024Ekonomické

Viaceré opozičné strany kritizujú návrh rozpočtu verejnej správy na budúci rok, ktorý ide podľa nich "proti ľuďom".