• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 11.10.2024Meniny má Valentína
12°Bratislava

PS: Región Novohrad zanedbávali za posledné desaťročia všetky vlády

  • DNES - 15:17
  • Lučenec
PS: Región Novohrad zanedbávali za posledné desaťročia všetky vlády

V porovnaní s inými regiónmi z Novohradu častejšie odchádzajú mladí, tvrdí Progresívne Slovensko.

Región Novohrad zanedbávali za posledné desaťročia všetky vlády. Výsledkom je odchod mladých ľudí i horšia ekonomická situácia v porovnaní s inými regiónmi Slovenska. Na tlačovej konferencii pred výjazdovým zasadnutím poslaneckého klubu Progresívneho Slovenska (PS) v Lučenci to uviedol predseda opozičnej strany Michal Šimečka.

Podľa PS všetky vlády za posledné desaťročia nevenovali regiónu Novohrad dostatočnú pozornosť. „Výsledkom je, že dnes z Lučenca, Veľkého Krtíša, Poltára a obcí v okolí húfne odchádzajú mladí ľudia. Tieto obce a mestá sa vyľudňujú desivým spôsobom. Ľudia odchádzajú na západ Slovenska ale často aj do zahraničia a už sa na Slovensko, nehovoriac o Novohrade, nikdy nevrátia,“ skonštatoval Šimečka.

Dôsledkom odchodu mladých ľudí z regiónu je podľa PS chýbajúca pracovná sila v južných okresoch stredného Slovenska. Nedostatok štátnych investícií sa zas odzrkadľuje v chýbajúcej alebo zanedbanej dopravnej infraštruktúre, horšej zdravotnej starostlivosti či nižšej kvalite vzdelávania.

Opozičná strana počas dvojdňového výjazdu do Novohradu podľa svojich slov absolvovala stretnutia s verejnosťou, starostami, primátormi, inštitúciami či podnikateľmi. Získané podnety a skúsenosti chce v budúcnosti využiť pri tvorbe parlamentných návrhov či vlastného programu.

Napriek všetkým ťažkostiam, ktorým čelia primátori, starostovia, občianska spoločnosť, podnikatelia, sme tu videli množstvo úspešných projektov, iniciatív alebo inovatívnych firiem. To, čo potrebujú, je aspoň nejaká podpora od štátu, alebo aspoň to, aby im vláda nehádzala polená pod nohy,“ dodal Šimečka s tým, že s výjazdovými zasadnutiami chce strana pokračovať aj v ďalších regiónoch.

Ako uviedla podpredsedníčka PS Simona Petrík, v rámci regionálneho výjazdu v Novohrade sa strana rozprávala aj s ľuďmi, ktorí patria k najzraniteľnejším skupinám obyvateľstva a najviac pocítia dôsledky konsolidačných opatrení. Išlo napríklad o rodičov detí s autizmom, seniorov či opatrovateľky z Lučenca.

Ich príbehy sa nepočúvajú ľahko, ale jednoznačne dokazujú, ako súčasnú vládu tieto skupiny obyvateľstva nezaujímajú a namiesto skutočnej pomoci v sociálnej oblasti robí neadresné a finančne neudržateľné opatrenia, ktoré neriešia systémové problémy,“ poznamenala Petrík.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Proces s Kažimírom odročili

Proces s Kažimírom odročili

DNES - 19:30Domáce

Proces s guvernérom Národnej banky Slovenska a exministrom financií Petrom K. odročil samosudca Špecializovaného trestného súdu na 29. novembra a 9. decembra. Obhajoba bude pokračovať v záverečných rečiach.

Aktivisti v šoku: Toto sa našlo necelý kilometer od smrteľného útoku medveďa

Aktivisti v šoku: Toto sa našlo necelý kilometer od smrteľného útoku medveďa

DNES - 18:04Domáce

Na nález reagovala aj Štátna ochrana prírody SR.

Vodič zrazil na priechode 50-ročnú ženu, z miesta nehody ušiel

Vodič zrazil na priechode 50-ročnú ženu, z miesta nehody ušiel

DNES - 16:01Domáce

Vodič sa neskôr vrátil na miesto nehody, chodkyňa skončila v nemocnici.

Auto vrazilo do plynovej prípojky, náraz spôsobil požiar domu

Auto vrazilo do plynovej prípojky, náraz spôsobil požiar domu

DNES - 14:18Domáce

Podľa hasičov pri požiari zhorela predná časť rodinného domu aj časť strechy.