• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 12.10.2024Meniny má Maximilián
10°Bratislava

Odborníčka na onkovýživu: 7 potravín, ktoré by som nikdy nevzala do úst

  • VČERA - 20:47
  • Washington
Odborníčka na onkovýživu: 7 potravín, ktoré by som nikdy nevzala do úst

Tieto jedlá a nápoje nielen zvyšujú riziko vzniku rakoviny, ale tiež prispievajú k recidíve, tvrdí odborníčka.

Nichole Andrewsová z Washingtonu pôsobí ako dietetička so zameraním na zdravú výživu pre onkologických pacientov. V jednom zo svojich videí zverejnených na sociálnej sieti TikTok sa podelila so svetom o zoznam jedál a nápojov, ktoré podľa nej najviac prispievajú k vzniku a návratu rakoviny.

Alkohol

Foto: New Africa/Shutterstock.com

Andrewsová je zástankyňou úplnej abstinencie. „Vôbec nepijem. Všetky typy alkoholu, vrátane červeného vína, zvyšujú riziko šiestich rôznych druhov rakoviny,“ tvrdí.

K známym druhom rakoviny, ktoré môže vyvolať konzumácia alkoholu, patrí rakovina ústnej dutiny a hrdla, hltanu, pažeráka, hrubého čreva a konečníka, pečene a prsníka.

Spracované mäso

„Konzumácia spracovaného mäsa zvyšuje riziko kolorektálnej rakoviny,“ upozorňuje odborníčka. Vyhnúť sa treba saláme, predvarenému mäsu aj párkom.

K zvýšenému riziku rakoviny prispievajú dusičnany obsiahnuté v spracovanom mäse. Tie sa v tele zlučujú s ďalšími prvkami, ktoré v takejto kombinácii poškodzujú DNA.

Sladené nápoje

Malinovky a všetky sladené sýtené nápoje obsahujú množstvo kalórií, upozorňuje poradkyňa. „Nadmerné množstvo tukového tkaniva v tele... zvyšuje riziko 13 rôznych druhov rakoviny,“ vysvetlila Andrewsová.

Pred zhubnými účinkami malinoviek nie sú chránení ani konzumenti diétnych variantov, keďže tie zväčša obsahujú náhradné sladidlá ako aspartám, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) hodnotí ako „potenciálny karcinogén“.

Červené mäso

Foto: Aleksandar Karanov/Shutterstock.com

Červené mäso treba jesť len striedmo, vysvetľuje Andrewsová. Viac ako 18 gramov denne už totiž môže prispieť k riziku rakoviny hrubého čreva a konečníka. Na vine je hémové železo, ktoré prispieva k tvorbe potenciálnych karcinogénov v tele.

„Väčšinou jem len jednu porciu červeného mäsa týždenne, alebo sa mu celkom vyhýbam,“ informovala Andrewsová.

Kávové nápoje

Samotnej kávy sa netreba báť. Problém však nastáva pri nápojoch obohatených o cukor, šľahačku, smotanu sirup a iné ochucovadlá.

„Rada si v lete dám ľadovú kávu alebo miešanú kávu, ale v oboch sa veľmi rýchlo hromadia kalórie,“ pripomína odborníčka.

Biele pečivo

Foto: Hazal Ak/Shutterstock.com

Vždy, keď môžete, voľte celozrnné varianty, radí Andrewsová. „Celozrnné obilniny znižujú riziko rakoviny hrubého čreva a prsníka a dodajú vám viac vlákniny a živín, lebo sú menej spracované,“ tvrdí.

Hoci sa biele pečivo priamo nespája so vznikom rakoviny, keďže neobsahuje dostatok živín alebo vlákniny, treba ho nahradiť zdravšou alternatívou.

Rastlinné mlieko

Nevýhodou rastlinného mlieka oproti tradičnému kravskému je nízky obsah živín. Rastlinné varianty okrem toho málokedy obsahujú také množstvo vápnika, aké možno nájsť v kravskom mlieku. Tento prvok pritom chráni telo pred rakovinou hrubého čreva a konečníka.

@oncology.nutrition.rd Link in bio to apply to VIP 1:1 cancer nutrition coaching for more support on how to build a cancer prevention, or during cancer treatment nutrition plan As a cancer dietitian, I skip: Large sugary drinks Pepperoni Hot dogs Turkey meats Alcohol Sugar packets High Sugar coffees Red meats White breads (lower in fiber and nutrition) Plant based milks (low on protein) AICR.org WCRF.org #breastcancerjourney #lungcancerawareness #bravetheshave #lymphomaawareness #livercancer #kidneycancer #prostatecancerawareness #radiationtherapy #hormonetherapy #sarcomaawareness #cancerresearchUK #pancreaticcancer #lymphoma #ovariancancer #prostatecancer #cancerfree#cancerwarrior#cancerfighter #oncology #breastcancersurvivor #cancerresearch #chemotherapy #chemo #cancerpatient#cancerawarenessmonth #oncologynurses#cancercure#cancernation #breastcancercare #cancermotivation ♬ original sound - Nichole | Oncology Dietitian
Zdroj: Info.sk, DP, tiktok.com/@oncology.nutrition.rd
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dobrý liek na opicu? Toto nikdy nepite, radí lekár

Dobrý liek na opicu? Toto nikdy nepite, radí lekár

VČERA - 21:53Zdravie

Trik sestričky, ako si oživiť náladu a energiu po prehýrenom večierku, podľa lekára nie je taký účinný ako iné zaužívané spôsoby na zahnanie opice.

Toto je najväčšia chyba pri pití alkoholu, ktorá vám ohrozuje zdravie

Toto je najväčšia chyba pri pití alkoholu, ktorá vám ohrozuje zdravie

20:23 10.10.2024Zdravie

Lekár odhalil lož, ktorú si sami nahovárame pri pití alkoholu. Tvrdí pritom, že môže vážne ohroziť zdravie konzumenta.

Žena varuje pred málo známym príznakom rakoviny krvi. Toto sa jej stalo, keď vypila alkohol

Žena varuje pred málo známym príznakom rakoviny krvi. Toto sa jej stalo, keď vypila alkohol

20:30 08.10.2024Zdravie

Prípadov rakoviny krvi medzi mladými je stále viac.

Otázka, ktorá preverí vaše zdravie: Zistite, či nemáte skrytý autizmus

Otázka, ktorá preverí vaše zdravie: Zistite, či nemáte skrytý autizmus

20:54 07.10.2024Zdravie

Lekári v rámci hodnotenia autistických prejavov u dospelých používajú aj jednoduché matematické úlohy. Táto vám pomôže zistiť, či máte skrytý autizmus.