• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 13.10.2024Meniny má Koloman
Bratislava

Najväčšie platové rozdiely u žien a mužov sú v týchto odvetviach

  • VČERA - 10:59
  • Bratislava
Najväčšie platové rozdiely u žien a mužov sú v týchto odvetviach

Firmy, ktoré zatiaľ nekladú dôraz na rovnosť v odmeňovaní žien a mužov, by tak mali urobiť ešte predtým, ako budú mať zamestnanci nárok na informácie o odmeňovaní všetkých pracovníkov.

Najväčšie rozdiely v mzdách žien a mužov sú v stavebníctve a realitách, najmenšie vo výrobe a administratíve. Najvýraznejšie je to v Trenčianskom a Žilinskom kraji, naopak, najmenej sú viditeľné rozdiely v Prešovskom a Banskobystrickom kraji. Rovnakú sumu bez ohľadu na rodové rozdiely zarobia na Slovensku operátori výroby a administratívni pracovníci. Vyplýva to zo mzdového prieskumu personálnej agentúry Grafton, ktorý bol realizovaný v priebehu 3. štvrťroka 2024 v ôsmich krajoch SR.

Dôvodov, prečo sú mzdové rozdiely v niektorých krajoch väčšie než v iných, môže byť viacero, od štruktúry zamestnanosti v danom kraji cez mieru zastúpenia medzinárodných firiem až po pôrodnosť a dostupnosť predškolských zariadení,“ uviedla marketingová riaditeľka agentúry Jitka Kouba. Vyrovnanie miezd na Slovensku môže podľa nej zlepšiť smernica, v rámci ktorej budú musieť firmy s viac ako 150 zamestnancami od júla 2027 každý rok vytvárať správu o výške ich miezd a prípadné rozdiely v odmeňovaní žien a mužov na rovnakej pracovnej pozícii aj odôvodniť.

Z prieskumu vyplynulo, že v stavebníctve a realitách zarobia ženy v priemere až o 19 % menej ako muži. V obchode, financiách a účtovníctve zaznamenala agentúra v priemere deväťpercentný rozdiel. Oproti tomu však na administratívnych pozíciách a vo výrobe zarábajú ženy rovnako ako muži. Na porovnanie, v Česku je v administratíve až 12-percentný rozdiel medzi mzdami žien a mužov a vo výrobe 16 %.

Vlani bol najväčší platový rozdiel na základe údajov Štatistického úradu SR u žien a mužov v Trenčianskom kraji, kde dosiahol takmer 18 %. Ďalej nasledoval Žilinský kraj, ktorý mal menej ako 18 % a Bratislavský kraj s necelými 16 %. Naopak, najmenší rozdiel bol v Prešovskom kraji na úrovni menej ako osem percent. Okolo hranice desiatich percent sa pohybovali Banskobystrický a Košický kraj.

Najvýraznejšie platové ohodnotenia boli minulý rok na regionálnej úrovni v Bratislavskom kraji, kde ženy zarobili o 284 eur menej ako muži. Naproti tomu v Prešovskom kraji dostali vo výplate ženy len o 93 eur menej ako muži.

Riaditeľ agentúry Martin Malo dodal, že firmy, ktoré zatiaľ nekladú dôraz na rovnosť v odmeňovaní žien a mužov, by tak mali urobiť ešte predtým, ako budú mať zamestnanci nárok na informácie o odmeňovaní všetkých pracovníkov. Tieto informácie budú musieť podľa neho zamestnávatelia zverejňovať aj spätne za obdobie štyroch rokov. So zavedením novej smernice budú mať pracovníci aj nárok na náhradu škody v prípade, ak ich firma v súvislosti s odmenou za prácu diskriminovala.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
So zákazom parkovania na chodníkoch je väčšina ľudí spokojná

So zákazom parkovania na chodníkoch je väčšina ľudí spokojná

VČERA - 13:25Ekonomické

Počet áut stúpa, rovnako sa zahusťuje zástavba.

Kyberzločinci získavajú citlivé dáta aj podvodmi s krádežou tváre

Kyberzločinci získavajú citlivé dáta aj podvodmi s krádežou tváre

VČERA - 11:34Ekonomické

Biometrické overovanie, cez odtlačok prsta alebo skenovanie tváre, bolo vlani najpreferovanejšou metódou bezpečnostnej autentifikácie.

Opozičné strany kritizujú návrh rozpočtu na budúci rok

Opozičné strany kritizujú návrh rozpočtu na budúci rok

14:54 11.10.2024Ekonomické

Viaceré opozičné strany kritizujú návrh rozpočtu verejnej správy na budúci rok, ktorý ide podľa nich "proti ľuďom".

NKÚ: Agentúra k štátnym nájomným bytom ani dva roky od vzniku neplní svoj účel

NKÚ: Agentúra k štátnym nájomným bytom ani dva roky od vzniku neplní svoj účel

11:28 11.10.2024Ekonomické

Agentúra štátom podporovaného nájomného bývania ani po dvoch rokoch od svojho vzniku neplní účel, na ktorý bola zriadená.