• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 13.10.2024Meniny má Koloman
Bratislava

ŠÚKL upozorňuje na nebezpečné lieky, môžu zvyšovať riziko samovraždy

  • VČERA - 19:53
  • Bratislava
ŠÚKL upozorňuje na nebezpečné lieky, môžu zvyšovať riziko samovraždy

Pri užívaní liekov môže dochádzať k samovražedným myšlienkam.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) upozorňuje na lieky s účinnou látkou finasterid a dutasterid. K varovaniu došlo po tom, ako Európska lieková agentúra (EMA) začala preskúmavať obľúbené lieky proti strate vlasov a zväčšeniu prostaty. Finasterid a dutasterid môžu podľa odborníkov vyvolávať samovražedné myšlienky.

Finasterid sa užíva na liečbu vypadávania vlasov u mužov vo veku 18 až 41 rokov (androgénna alopécia) a na liečbu benígnej hyperplázie prostaty (BHP). BHP je stav, pri ktorom je prostata zväčšená a spôsobuje problémy s prietokom moču. Vo viacerých krajinách EÚ sú lieky s obsahom finasteridu registrované pod názvami Propecia a Proscar. Dutasterid má podobný mechanizmus účinku a tiež sa používa na liečbu BPH a vypadávania vlasov.

Ako informuje ŠÚKL na svojej stránke, na Slovensku sú lieky obsahujúce finasterid a dutasterid registrované vo forme tabliet, kapsúl alebo sprejových roztokov pod týmito názvami: Adadut, Adatam, Aglandin, Alkapidan, Androfin, Atucare, Avodart, Belodut, Duodart, Dutalan, Dutamed, Dutamon, Dutasterid/Tamsulozín FMK, Dutasteride/Tamsulosin Glenmark, Dutasteride/Tamsulosin Krka, Dutrys, Finamed, Finanorm, Finasteride Accord, Finjuve, Finpros, Penester, Tamed, Tedez.

Foto: Photo Nature Travel/Shutterstock.com

„V súčasnosti už sú pre lieky s obsahom finasteridu zavedené opatrenia na minimalizáciu rizík, vrátane upozornení pre zdravotníkov aj pre pacientov. V súhrne charakteristických vlastností lieku je zdravotníckym pracovníkom odporúčané, aby sledovali, či sa u pacientov nevyskytujú psychiatrické príznaky, a aby v prípade výskytu týchto príznakov ukončili liečbu. V písomnej informácii pre používateľa lieku sa pacientom odporúča, aby v prípade výskytu psychiatrických príznakov vyhľadali lekársku pomoc. EMA prehodnotí všetky dostupné údaje a následne vydá odporúčanie, či sa má registrácia týchto liekov v EÚ zachovať, zmeniť, pozastaviť alebo zrušiť,“ vysvetľuje ŠÚKL.

Preskúmanie bezpečnosti týchto liekov si vyžiadala francúzska regulačná agentúra, Národná agentúra pre bezpečnosť liekov a zdravotníckych výrobkov. Látky Finasterid a dutasterid sú podľa francúzskych regulačných orgánov spojené s psychiatrickými vedľajšími účinkami.

Nie je to po prvýkrát, čo boli vznesené otázky týkajúce sa psychiatrických symptómov týchto liekov. V júni 2022 americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) nariadil uviesť na etikete lieku upozornenie na samovražedné myšlienky a správanie, ale zamietol žiadosť o stiahnutie lieku Propecia z trhu. Stalo sa tak po petícii skupiny na ochranu práv pacientov z roku 2017, ktorá nariadila výrobcovi MSD buď zastaviť predaj lieku, alebo požadovať prísnejšie upozornenia.

Zdroj: Info.sk, sukl.sk, ema.europa.eu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dobrý liek na opicu? Toto nikdy nepite, radí lekár

Dobrý liek na opicu? Toto nikdy nepite, radí lekár

21:53 11.10.2024Zdravie

Trik sestričky, ako si oživiť náladu a energiu po prehýrenom večierku, podľa lekára nie je taký účinný ako iné zaužívané spôsoby na zahnanie opice.

Odborníčka na onkovýživu: 7 potravín, ktoré by som nikdy nevzala do úst

Odborníčka na onkovýživu: 7 potravín, ktoré by som nikdy nevzala do úst

20:47 11.10.2024Zdravie

Tieto jedlá a nápoje nielen zvyšujú riziko vzniku rakoviny, ale tiež prispievajú k recidíve, tvrdí odborníčka.

Toto je najväčšia chyba pri pití alkoholu, ktorá vám ohrozuje zdravie

Toto je najväčšia chyba pri pití alkoholu, ktorá vám ohrozuje zdravie

20:23 10.10.2024Zdravie

Lekár odhalil lož, ktorú si sami nahovárame pri pití alkoholu. Tvrdí pritom, že môže vážne ohroziť zdravie konzumenta.

Žena varuje pred málo známym príznakom rakoviny krvi. Toto sa jej stalo, keď vypila alkohol

Žena varuje pred málo známym príznakom rakoviny krvi. Toto sa jej stalo, keď vypila alkohol

20:30 08.10.2024Zdravie

Prípadov rakoviny krvi medzi mladými je stále viac.