• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 14.10.2024Meniny má Boris
Bratislava

Zomreli dvaja významní slovenskí lekári. Primár a prednosta kliniky budú pacientom veľmi chýbať

  • VČERA - 20:34
  • Košice/Prešov
Zomreli dvaja významní slovenskí lekári. Primár a prednosta kliniky budú pacientom veľmi chýbať

Slovenské zdravotníctvo prišlo o dvoch špičkových lekárov.

V priebehu pár dní prišlo slovenské zdravotníctvo o dvoch významných lekárov z východného Slovenska. Vo štvrtok (10. 10.) nečakane zomrel vo veku 53 rokov primár chirurgie v prešovskej nemocnici Jaroslav Barla. V piatok (11.10.) zomrel vo veku 75 rokov anestéziológ Pavol Török, ktorý pôsobil v košickej nemocnici.

Prešovská nemocnica prišla o primára chirurgie

O úmrtí Jaroslava Barlu informovala Fakultná nemocnica s poliklinikou v Prešove, ktorá vyjadrila hlboký smútok po nečakanom úmrtí primára chirurgie a bývalého člena vedenia. „S veľkou ľútosťou a zármutkom sme prijali správu o úmrtí MUDr. Jaroslava Barlu, primára oddelenia chirurgie FNsP J. A. Reimana Prešov. Odišiel vynikajúci odborník a skvelý človek, na ktorého budeme navždy a s úctou spomínať,“ uviedla na sociálnej sieti.

S veľkou ľútosťou a zármutkom sme prijali správu o úmrtí MUDr. Jaroslava Barlu, primára oddelenia chirurgie FNsP J. A....

Uverejnil používateľ Fakultná nemocnica J.A Reimana Prešov Sobota 12. októbra 2024

Zosnulý primár bol uznávaným expertom vo svojom odbore. Ako uviedol portál Pluska, venoval sa chirurgickým zákrokom pri liečbe rôznych foriem rakoviny. V júni 2024 predstavil rozšírenie diagnostických vyšetrení o endoskopickú ultrasonografiu.

Na snímke Jaroslav Barla a Monika Smolnická pred budovou riaditeľstva nemocnice v Prešove, 2. júla 2020. FOTO TASR - Maroš Černý

Bol vážený nielen pre jeho odborné znalosti, ale aj pre ľudský prístup k pacientom a kolegom. Smútok vyjadrili aj mnohí pacienti, ktorí ocenili jeho profesionálnu starostlivosť a ochotu zrozumiteľne vysvetliť komplikované medicínske problémy.

Zomrel významný anestéziológ

Ako informoval Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) v Košiciach, v piatok zomrel počas spánku docent Pavol Török. Po úspešnom absolvovaní štúdia na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach v roku 1974 sa vrátil do rodného Humenného, kde nastúpil na chirurgické oddelenie.

Po dvoch rokoch prešiel na ARO, kde pôsobil ako sekundárny lekár a neskôr zastával pozíciu zástupcu primára. V roku 1986 bol menovaný za primára nelôžkového ARO vo vranovskej nemocnici. „S jeho veľkým prispením sa podarilo vo Vranove nad Topľou v priestoroch chirurgického pavilónu za 8 mesiacov vybudovať a otvoriť 5 lôžkové ARO, kde sa stal známym primárom,“ informoval VÚSCH na sociálnej sieti.

Doc. MUDr. Pavol Török, CSc. sa narodil 21. septembra 1949 v Humennom. Je absolventom Lekárskej fakulty UPJŠ v...

Uverejnil používateľ VÚSCH Piatok 11. októbra 2024

Okrem lekárskej praxe pôsobil aj ako externý pedagóg na klinike AIM Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave. Jeho kariéra pokračovala v roku 2008 na pracovisku anestéziológie a intenzívnej medicíny vo VÚSCH, kde sa v roku 2010 po reorganizácii oddelenia stal prednostom kliniky a v tom istom roku získal habilitáciu a titul docenta na SZU v Bratislave.

„V roku 2014 prenechal miesto prednostu kliniky svojmu mladšiemu nasledovníkovi a sám sa ďalej aktívne venoval liečebno-preventívnej a vedecko-pedagogickej práci. V roku 2021 bol výborom SSAIM ocenený Kadlicovou medailou za celoživotný prínos v odbore anestéziológie a intenzívnej medicíny. V roku 2023 získal spolu so svojím tímom Cenu za transfer technológií na Slovensku,“ doplnil ústav.

Jeho odborné znalosti boli vysoko hodnotené aj v zahraničí, kde bol často pozývaný ako prednášajúci na rôzne konferencie. Je autorom mnohých knižných publikácií a monografií a má na svojom konte viacero patentovaných liečebných a diagnostických metód, ako aj realizovaných vedecko-technických projektov.

Zdroj: Info.sk, pluska.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred mrazom v týchto okresoch

SHMÚ varuje pred mrazom v týchto okresoch

VČERA - 19:05Domáce

V noci sa môže na viacerých miestach Slovenska vyskytnúť prízemný mráz.

ŠÚKL: Bezpečnosť mRNA vakcín sa neustále monitoruje aj po ich uvedení na trh

ŠÚKL: Bezpečnosť mRNA vakcín sa neustále monitoruje aj po ich uvedení na trh

VČERA - 18:29Domáce

Bezpečnosť všetkých liekov vrátane mRNA vakcín sa neustále monitoruje aj po ich zaregistrovaní na trh. Poukázal na to Štátny ústav na kontrolu liečiv.

Na stretnutí pohrebníkov v Lučenci vytvorili nové slovenské rekordy

Na stretnutí pohrebníkov v Lučenci vytvorili nové slovenské rekordy

VČERA - 17:58Domáce

Na stretnutí subjektov pôsobiacich v oblasti pohrebníctva a kremačných služieb v Lučenci vytvorili nové slovenské rekordy.

Polícia pátra po nezvestnej Dominike

Polícia pátra po nezvestnej Dominike

VČERA - 17:01Domáce

Mladistvé dievča bolo naposledy videné v sobotu.