• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 14.10.2024Meniny má Boris
Bratislava

Krásna záhrada aj v zime: Tieto kvety vám budú robiť radosť aj v zimných mesiacoch

  • VČERA - 21:30
  • Bratislava
Krásna záhrada aj v zime: Tieto kvety vám budú robiť radosť aj v zimných mesiacoch

Otužilé čemerice dodajú vašej záhrade farby aj v chladnejšom období.

Čemerice, známe aj ako Helleborus sú vždyzelené trvalky, ktoré vás dokážu prekvapiť svojimi krásnymi kvetmi práve v zimnom období. Môžete nimi oživiť záhradu v čase, keď väčšina rastlín odpočíva. Pestovanie čemeríc nie je náročné, no uprednostňujú polotieň, ideálne pod vyššími listnatými stromami, ktoré v zime a skoro na jar prepúšťajú dostatok svetla a v lete poskytujú tieň. Pôda by mala byť mierne zásaditá alebo neutrálna a mierne vlhká.

Kvety čemerice sú rôzne veľké a podľa odrody môžu byť biele, ružové, fialové, bordové, žlté, či dokonca viacfarebné. Zaujímavosťou je, že kvety čemerice sú krásne aj po odkvitnutí a majú dekoratívny efekt aj bez kvetov. Je dôležité pripomenúť, že čemerice sú jedovaté rastliny, a preto by sa pri ich manipulácii mali používať ochranné rukavice.

Foto: Alex Manders/Shutterstock.com

Kedy zasadiť čemerice

Čemerice by sa mali vysadiť v čase, keď nepanujú mrazy, najlepšie na začiatku jari alebo koncom leta, aby rastliny stihli zakoreniť pred príchodom zimy. Je dôležité vybrať im definitívne stanovište, pretože čemerice neznášajú časté presádzanie. V období sucha je potrebné rastliny zalievať, avšak treba dbať na to, aby substrát nebol dlhodobo podmáčaný. Počas leta je vhodné rastliny prihnojiť kompostom alebo hnojivom s vyšším obsahom draslíka, čo prispeje k množstvu a kvalite kvetov.

Ako sa starať o čemerice v zime

Je dôležité, aby ste pred príchodom zimy odstránili všetky suché a poškodené listy, čo pomôže predchádzať vzniku chorôb a škodcom, ktoré by mohli rastlinu oslabiť.

Zabezpečte, aby pôda okolo čemeríc nebola príliš kompaktná, pretože to môže obmedziť prístup vzduchu ku koreňom a spôsobiť hnilobu. Čemerice preferujú vlhkú, ale dobre odvodnenú pôdu, takže je dôležité zabezpečiť, aby voda v zime nestála okolo koreňov, čo by mohlo viesť k ich zamrznutiu a poškodeniu.

Foto: Max_555/Shutterstock.com

V prípade, že sa v zime očakáva silnejší mráz, môžete rastliny prikryť vrstvou mulča, ako je napríklad rozdrvená kôra alebo kompost, ktorý pomôže udržať teplo v pôde a chrániť korene pred mrazom. Táto vrstva tiež pomáha udržiavať vlhkosť pôdy a zabraňuje jej rýchlemu vysychaniu.

Počas zimných mesiacov je tiež dôležité minimalizovať zavlažovanie, pretože rastliny v tomto období nepotrebujú veľa vody a nadmerná vlhkosť môže viesť k problémom. Zalievajte len vtedy, keď je pôda suchá a teplota vzduchu to umožňuje. Vždy zalievajte skoro ráno, aby rastliny mali čas vstrebať vodu pred príchodom chladnejšej noci.

Foto: Natalia Greeske/Shutterstock.com

Ak máte čemerice v kvetináčoch, je dôležité, aby mali dobré odvodnenie, aby sa predišlo premočeniu koreňov. Kvetináče by mali byť tiež umiestnené na chránenom mieste, kde nebudú vystavené priamemu vetru.

Na jar, keď sa začnú objavovať prvé známky rastu, je dobré rastliny opatrne prihnojiť, aby ste im poskytli potrebné živiny pre silný rast a bohaté kvitnutie. Nakoniec, nezabudnite, že aj keď sú čemerice odolné rastliny, môžu byť citlivé na extrémne zmeny počasia. Preto je dôležité sledovať predpoveď počasia a pripraviť sa na ochranu rastlín v prípade neočakávaných mrazov alebo snehových búrok.

Zdroj: Info.sk, TM, plantaddicts.com, thespruce.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako pripraviť voňavú vodu na žehlenie: Toto je tajomstvo, ako udržať oblečenie svieže

Ako pripraviť voňavú vodu na žehlenie: Toto je tajomstvo, ako udržať oblečenie svieže

VČERA - 20:49Zaujímavosti

Ide o jednoduchú a cenovo dostupnú metódu pre dlhodobo čerstvé textílie.

Múzeum slovenskej dediny v Martine predstaví spracovanie a uskladnenie úrody

Múzeum slovenskej dediny v Martine predstaví spracovanie a uskladnenie úrody

VČERA - 12:47Zaujímavosti

Spracovanie a uskladnenie úrody v minulosti i pestrý kultúrny program ponúka v nedeľu podujatie "Keď sa zima opýta" v Múzeu slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch v Martine. Informovala o tom Jaroslava Ďurdíková z Múzea slovenskej dedi

Video: Takto sa pestuje zelenina priamo v supermarkete, nepotrebuje ani pôdu

Video: Takto sa pestuje zelenina priamo v supermarkete, nepotrebuje ani pôdu

20:44 12.10.2024Zaujímavosti

Pomocou hydroponickej metódy je možné pestovať rastliny vo vode bez pôdy.