• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 16.10.2024Meniny má Vladimíra
14°Bratislava

Lekár: Zemiakový šalát by som nikdy nejedol, toto je dôvod

  • VČERA - 19:03
  • Svet
Lekár: Zemiakový šalát by som nikdy nejedol, toto je dôvod

Gastroenterológovia považujú zemiakový šalát za hrozbu. Pre toto sa mu oblúkom vyhýbajú.

Odborníci z Akadémie zdravotníctva Clevelandu a severného Ohia (AMCNO) vyvolali rozruch po tom, ako na verejnosť preniklo ich video z priznaní, čo by ako lekári nikdy nerobili. V snímke zverejnenej na TikToku sa čerstvý absolvent a lekár z odboru gastroenterológie zhodli, že by nikdy nejedli zemiakový šalát.

Vo videu zaznelo aj niekoľko ďalších odpovedí, pričom mnohí lekári priznávajú, že by si nikdy nesadli na motorku a nejazdili by na snowboarde alebo skateboarde bez prilby. K ďalším odpovediam sa zaradili aj jazda na motorke, ponocovanie kvôli štúdiu a fajčenie.

@academymedcle helmets potato salad #medtok #doctor #medstudent #gastroenterology ♬ Monkeys Spinning Monkeys - dg cria

Riziko zemiakového šalátu

Ako približuje britský denník Daily Mail, napriek tomu, že zemiakový šalát tvorí obľúbenú prílohu k rôznym druhom mäsa, neraz spôsobuje závažné zdravotné problémy. Jeden zo zdravotníkov totiž tvrdí, že táto príloha sa často vyskytuje na zozname jedál prenášajúcich ochorenia.

„Ak ho na viac ako dve hodiny necháte v nebezpečnom teplotnom rozmedzí 40 až 140 stupňov (4 až 60 stupňov Celzia), počet baktérií na ňom rýchlo stúpne,“ informuje zdravotník.

Najnebezpečnejšou zložkou zemiakového šalátu je majonéza; Foto: Catherine Murray/Shutterstock.com

Michiganská štátna univerzita na svojej webovej stránke informuje, že za prenos ochorení môžu baktérie, ktorým sa darí najmä vďaka majonéze. Hoci baktérie neznesú kyslé prostredie, majonéza nie je dostatočne kyslá na to, aby sa im v nej nedarilo.

Pre ochranu šalátu pred baktériami a s nimi súvisiacimi ochoreniami je potrebné dbať najmä na správnu teplotu pri servírovaní a úschove.

„Najjednoduchšie, čo môžete urobiť pre bezpečnosť jedla, je udržiavať ho mimo teplotnej zóny ohrozenia. Uistite sa, že jedlo nie je vyložené viac ako dve hodiny, v prípade vysokých teplôt viac ako hodinu.“

Jedlo je potrebné prikryť, aby sa k nemu nedostali muchy a špina či prach. Vždy pred jedlom je tiež potrebné umyť si ruky vodou a mydlom, dodáva univerzita.

Zdroj: Info.sk, DP, dailymail.co.uk, canr.msu.edu, tiktok.com/@academymedcle
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Škorica v káve: Takéto sú účinky škorice v obľúbenom nápoji

Škorica v káve: Takéto sú účinky škorice v obľúbenom nápoji

DNES - 8:47Zdravie

Štúdie sa pozreli na zdravotné účinky škorice.

ŠÚKL upozorňuje na nebezpečné lieky, môžu zvyšovať riziko samovraždy

ŠÚKL upozorňuje na nebezpečné lieky, môžu zvyšovať riziko samovraždy

19:53 12.10.2024Zdravie

Pri užívaní liekov môže dochádzať k samovražedným myšlienkam.

Dobrý liek na opicu? Toto nikdy nepite, radí lekár

Dobrý liek na opicu? Toto nikdy nepite, radí lekár

21:53 11.10.2024Zdravie

Trik sestričky, ako si oživiť náladu a energiu po prehýrenom večierku, podľa lekára nie je taký účinný ako iné zaužívané spôsoby na zahnanie opice.

Odborníčka na onkovýživu: 7 potravín, ktoré by som nikdy nevzala do úst

Odborníčka na onkovýživu: 7 potravín, ktoré by som nikdy nevzala do úst

20:47 11.10.2024Zdravie

Tieto jedlá a nápoje nielen zvyšujú riziko vzniku rakoviny, ale tiež prispievajú k recidíve, tvrdí odborníčka.