• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 16.10.2024Meniny má Vladimíra
13°Bratislava

Škorica v káve: Takéto sú účinky škorice v obľúbenom nápoji

  • DNES - 8:47
  • Svet
Škorica v káve: Takéto sú účinky škorice v obľúbenom nápoji

Štúdie sa pozreli na zdravotné účinky škorice.

Škorica sa už dlho používa na celom svete v sladkých aj slaných jedlách a nápojoch. Na sociálnych sieťach sa však šíri trend, ktorý spočíva v pridaní čajovej lyžičky škorice do kávy. Influenceri tvrdia, že po týždni pitia kávy so škoricou začnete spaľovať tuk. Je však na tom niečo pravdy?

Nie každá škorica je rovnaká

Existujú dva druhy škorice, pričom oba vznikajú mletím kôry škoricovníka a môžu obsahovať niekoľko prirodzene sa vyskytujúcich účinných látok.

  • Čínska škorica (Cinnamomum cassia) je najbežnejší typ dostupný v obchodoch s potravinami. Má horkú chuť a obsahuje vyššie množstvo jednej z účinných látok cinnamaldehydu, zlúčeniny, ktorá dodáva škorici chuť a vôňu. Približne 95 % čínskej škorice tvorí cinnamaldehyd.
  • Druhá je cejlónska škorica, ktorá má sladšiu chuť. Obsahuje približne 50 - 60 % cinnamaldehydu.

Účinok škorice na spaľovanie tuku

Štúdie skúmali, či konzumácia škorice môže ovplyvniť obvod pása, ktorý súvisí so zvýšenou hladinou telesného tuku. Zistilo sa, že dávky škorice pod 1,5 gramu denne (približne pol čajovej lyžičky) zmenšili obvod pása o 1,68 cm. Konzumácia viac ako 1,5 g/deň však nemala významný účinok.

Metaanalýza 21 klinických štúdií s celkovým počtom 1 480 účastníkov zistila, že škorica tiež znížila index telesnej hmotnosti (BMI) o 0,40 kg/m² a telesnú hmotnosť o 0,92 kg. Nezmenila však zloženie tukovej ani svalovej hmoty účastníkov.

Ďalší prehľad štúdií, ktorý zahŕňal všetky metaanalýzy, zistil malý účinok škorice na zníženie hmotnosti. Účastníci schudli v priemere 0,67 kg a znížili svoj BMI o 0,45 kg/m². Celkovo je teda úbytok hmotnosti, ktorý vidíme na základe týchto štúdií, je veľmi malý a väčšinou bez zmeny telesného zloženia.

Ako môže škorica viesť k malému úbytku hmotnosti

Existuje niekoľko možných mechanizmov účinku škorice. Zdá sa, že umožňuje, aby sa glukóza (cukor) v krvi dostala rýchlejšie do buniek tela. Tým sa znižuje hladina glukózy v krvi a inzulín môže pracovať efektívnejšie. Škorica tiež zlepšuje spôsob, akým rozkladáme tuky, keď ich potrebujeme na energiu. A nakoniec, môže nám zabezpečiť dlhší pocit sýtosti tým, že spomaľuje rýchlosť uvoľňovania potravy zo žalúdka do tenkého čreva.

Riziká konzumácie škorice

Škorica sa vo všeobecnosti považuje za bezpečnú, ak sa používa ako korenie pri varení a v potravinách. V niektorých škoricových prípravkoch však môžu byť prekročené limity pre obsah olova a iných ťažkých kovov. Olovo sa do nej dostáva ako kontaminant počas rastu z prostredia a pri zbere. U niektorých ľudí môže mať škorica vedľajšie účinky, vrátane bolesti tráviaceho traktu a alergických reakcií.

Jedna z účinných látok, kumarín, môže byť pre niektoré osoby toxická. To viedlo Európsky úrad pre bezpečnosť potravín k stanoveniu limitu 0,1 mg/kg telesnej hmotnosti. Čínska škorica obsahuje až 1 % kumarínu a cejlónska odroda ho obsahuje oveľa menej, 0,004 %. Pre ľudí s hmotnosťou nad 60 kg by teda 2 čajové lyžičky (6 g) čínskej škorice prekročili bezpečný limit.

Používanie škorice môže mať veľmi malý vplyv na hmotnosť, ale je nepravdepodobné, že by prinieslo významné zníženie hmotnosti bez ďalších úprav životného štýlu. Musíme si tiež uvedomiť, že v týchto štúdiách sa používali výrobky, ktoré sa líšia od škorice, ktorú kupujeme v obchodoch. To, ako škoricu skladujeme a ako dlho ju uchovávame, môže tiež ovplyvniť alebo znehodnotiť účinné látky.

Konzumácia väčšieho množstva škorice neprinesie ďalší úžitok. V skutočnosti by to mohlo zvýšiť riziko vedľajších účinkov. Ak si teda vychutnávate chuť škorice v káve, pridávajte si ju aj naďalej, ale vzhľadom na jej výraznú chuť vám stačí aj malé množstvo.

Zdroj: Info.sk, TM, tandfonline.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lekár: Zemiakový šalát by som nikdy nejedol, toto je dôvod

Lekár: Zemiakový šalát by som nikdy nejedol, toto je dôvod

VČERA - 19:03Zdravie

Gastroenterológovia považujú zemiakový šalát za hrozbu. Pre toto sa mu oblúkom vyhýbajú.

ŠÚKL upozorňuje na nebezpečné lieky, môžu zvyšovať riziko samovraždy

ŠÚKL upozorňuje na nebezpečné lieky, môžu zvyšovať riziko samovraždy

19:53 12.10.2024Zdravie

Pri užívaní liekov môže dochádzať k samovražedným myšlienkam.

Dobrý liek na opicu? Toto nikdy nepite, radí lekár

Dobrý liek na opicu? Toto nikdy nepite, radí lekár

21:53 11.10.2024Zdravie

Trik sestričky, ako si oživiť náladu a energiu po prehýrenom večierku, podľa lekára nie je taký účinný ako iné zaužívané spôsoby na zahnanie opice.

Odborníčka na onkovýživu: 7 potravín, ktoré by som nikdy nevzala do úst

Odborníčka na onkovýživu: 7 potravín, ktoré by som nikdy nevzala do úst

20:47 11.10.2024Zdravie

Tieto jedlá a nápoje nielen zvyšujú riziko vzniku rakoviny, ale tiež prispievajú k recidíve, tvrdí odborníčka.