• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 18.10.2024Meniny má Lukáš
11°Bratislava

6 krajín, v ktorých sa najlepšie najete: Tieto jedlá tam musíte vyskúšať

  • DNES - 7:22
  • Svet
6 krajín, v ktorých sa najlepšie najete: Tieto jedlá tam musíte vyskúšať

Milovníci jedla si užijú kuchyňu v týchto destináciách.

Pri cestovaní do zahraničia nielenže objavujeme nové kultúry, ale môžeme aj vyskúšate rôzne chute. Mnohokrát ľudia cestujú za hranice len preto, aby vyskúšali autentickú kuchyňu, ktorá sa u nás len napodobňuje. Taliansko a Francúzsko sú často na vrchole zoznamu kulinárskych destinácií, ktoré musíte navštíviť, ale sú aj iné krajiny, ktoré majú pestrý jedálniček. Tu je zoznam najlepších krajín, ktoré by mali milovníci jedla určite navštíviť.

6 krajín s najlepšou kuchyňou

1. Taliansko

Foto: Tatjana Baibakova/Shutterstock.com

Taliansko môže byť aj gastro zážitok vďaka kvalitným surovinám a jednoduchým, ale chutným jedlám. Navyše môžu byť pre vás aj zdravé, pretože jedlá sa zvyčajne pripravujú na olivovom oleji, ktorý je zdravšou alternatívou iných tukov. Niet divu, že si talianska kuchyňa získala srdcia a chuťové bunky po celom svete.

Tri najobľúbenejšie jedlá v Talianskú sú pizza, zmrzlina a cestoviny. Pri návšteve talianska vyskúšajte, ako má chutiť klasická Margherita, alebo si vyberte pizzu s miestnymi prísadami podľa regiónu. Potom je tu gelato, ktoré rozhodne nie je to isté ako bežná zmrzlina. O rozdieloch medzi zmrzlinou a gelatom sa dozviete v tomto článku. V Taliansku si tiež musíte dopriať ručne vyrábané cestoviny, od jednoduchých špagiet až po poctivú carbonaru.

Pre milovníkov jedla je povinná zastávka v Bologni. Toto mesto je bez turistických nástrah a dobre sa najete takmer v každej reštaurácii. Vyskúšajte pravú bolonskú omáčku, vychutnajte si delikátne tortellini a nenechajte si ujsť najkrémovejšie gelato, akú ste kedy ochutnali. Výnimočnou delikatesou sú aj cestoviny s kačacím ragú alebo Ragù d'anatra. Zvyčajne sa pripravuje z cestovín pappardelle alebo bigoli zaliatych v paradajkovej omáčke s jemnými kúskami kačacieho mäsa.

2. Mexiko

Foto: Fevziie/Shutterstock.com

Od pouličných tacos až po chutné miestne jedlá - každý si tu nájde niečo pre svoje chuťové bunky. V roku 2010 UNESCO dokonca zaradilo mexickú kuchyňu na svoj zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva, pričom ju ocenilo ako prepracovanú a plnú symbolov a vyzdvihlo, ako jedlo posilňuje sociálne väzby. Medzi jedlá, ktoré musíte ochutnať, patria:

  • Chilaquiles - tortilla čipsy s pikantnou salsou a vajíčkami
  • Empanadas - vyprážané tacos plnené mäsom a zeleninou
  • Sopa de lima - limetková polievka s kuracím mäsom a avokádom
  • Tacos al pastor - tacos s marinovaným bravčovým mäsom s cibuľou, koriandrom a ananásom

Nezamieňajte si však americkú Tex-Mex kuchyňu za autentickú mexickú. Každý región v Mexiku má svoje jedinečné jedlá. Od bohatého molés z regiónu Oaxaca cez čerstvé ceviche v Tulume až po legendárne rybie tacos v Baja.

3. Thajsko

Foto: Tatjana Baibakova/Shutterstock.com

Na severe Thajska je kuchyňa ovplyvnená Kambodžou a Laosom a je menej pikantná ako južné jedlá. Mali by ste vyskúšať typické Chiang Mai khao soi, bohaté jedlo s rezancami a kokosovým mliekom, alebo si doprajte sladké potešenie z lepkavej ryže s mangom a kokosovým mliekom.

Ak chcete v Bangkoku ochutnať pravé thajské jedlo, vyberte sa na skryté miesta, kam chodia miestni. Je tu veľa podnikov zastrčených mimo hlavných ciest. Nebojte sa vyskúšať pouličné jedlo, pretože to v sebe skrýva skutočnú podstatu thajskej kuchyne. Tu je niekoľko typických thajských jedál:

  • Pad Thai - miešané ryžové rezance s vajíčkami, tofu, krevetami alebo kuracím mäsom, doplnené arašidmi a limetkou
  • Tom Kha Gai - pikantná kokosová kuracia polievka zo severného Thajska
  • Zelené kari - Zelená čili pasta, kokosové mlieko a jemné kuracie mäso alebo krevety

4. Grécko

Foto: Tatjana Baibakova/Shutterstock.com

Každé sústo gréckej kuchyne je rovnako úžasné ako krajina. Vychutnajte si sezónne suroviny, ako sú fazuľa fava, biely baklažán a na slnku dozreté paradajky. Mali by ste ochutnať grécky šalát na pláži alebo si dať gyros v pouličnom stánku. Ku klasickým jedlám, ako je musaka, až po moderné obľúbené jedlá, ako je gyros, sa dokonale hodí pohár ouzo alebo vína. Nevynechajte ani kultové tzatziky. Keďže Grécko je obklopené morom, vyskúšajte aj rybie pokrmy. Okrem toho čerstvé bylinky ako oregano, bazalka a tymián tvoria významnú súčasť kuchyne. Spojenie grilovaného mäsa, olejov a byliniek dodáva gréckemu jedlu jeho charakteristickú chuť.

5. Španielsko

Foto: Shutterstock

Travel Curator označuje prímorské španielske mesto San Sebastian za najlepšiu kulinársku destináciu v Európe, ktorá sa môže pochváliť väčším počtom michelinských hviezdičiek na štvorcový kilometer než kdekoľvek inde. Jeho prímorská poloha ponúka množstvo čerstvých morských plodov, ako sú krevety, treska a kalamáre. Odporúča sa ochutnať pincho alebo pintxo - pochúťky napichnuté na špáradlách, ktoré sú ideálne na večerné prechádzky po reštauráciách. Nezabudnite ochutnať miestne mušty.

V Španielsku si tiež môžete pochutnať na paelle - voňavom ryžovom pokrme so šafranom, ktorý sa tradične pripravuje s kuracím mäsom či morskými plodmi. Gurmáni odporúčajú aj tapas (malých tanieroch s jedlom) v Seville a papas arrugadas con mojo na Kanárskych ostrovoch - zemiaky v slanej kruste podávané s pikantnou omáčkou mojo. Tieto jedlá sú ochutnávkou bohatého kulinárskeho dedičstva Španielska. Pripravte sa na neskorú večeru, pretože miestni obyvatelia si často sadajú k večernému jedlu až o 21.00 alebo 22.00 hod.

6. Francúzsko

Foto: Tatjana Baibakova/Shutterstock.com

Tento zoznam by nebol úplný bez Francúzska, ktoré je známe dokonalými kulinárskymi technikami a svetoznámymi šéfkuchármi, ktorí naďalej určujú štandardy pre celý svet. Kombinácia dobrého syra a vína je zážitok sám o sebe. Aj keď je Francúzsko rodiskom Michelinského sprievodcu, francúzska kuchyňa môže byť aj jednoduchá a jedlá ako cassoulet, pot-au-feu a steak frites sú jej hlavnými špecialitami. Vo Francúzsku nesmiete vynechať typické pochúťky ako slimáky, makrónky a bagety.

Paríž je ikonický aj vďaka bistrám a pekárňam, kde si môžete na každom rohu vychutnať croissant alebo bagetu. A pokiaľ ide o víno, Bordeaux je miestom, ktoré ponúka všetko od prehliadky viníc až po cyklistiku po Saint Emilion.

Zdroj: Info.sk, TM, travelcurator.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pohrebník: Pre toto by som sa nikdy nedal pochovať, moja voľba je kremácia

Pohrebník: Pre toto by som sa nikdy nedal pochovať, moja voľba je kremácia

VČERA - 21:01Zaujímavosti

Pochovanie alebo spopolnenie? Zamestnanec pohrebníctva vysvetľuje svoj pohľad na vec.

Autá tejto farby bývajú častejšie poškodené vtákmi

Autá tejto farby bývajú častejšie poškodené vtákmi

VČERA - 19:59Zaujímavosti

Majitelia takto sfarbených áut sa častejšie stretávajú s poškodením súvisiacim so zvieratami.

Ako sa vyrovnať s čoraz kratšími dňami? Toto spravte každé ráno

Ako sa vyrovnať s čoraz kratšími dňami? Toto spravte každé ráno

VČERA - 19:36Zaujímavosti

Pripravte telo na príchod zimného obdobia, pre ktoré sú typické krátke dni a dlhé noci. Tento krok opakujte každé ráno.

Prečo sa delfíny “usmievajú”: Pôvod tohto gesta vás prekvapí

Prečo sa delfíny “usmievajú”: Pôvod tohto gesta vás prekvapí

21:30 16.10.2024Zaujímavosti

Vedci sa pozreli na to, prečo sa delfíny zdanlivo usmievajú.