• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 17.10.2024Meniny má Hedviga
13°Bratislava

Nový variant covidu sa nezastaví, ak nespravíme tieto tri veci, varuje profesor

  • 20:12 15.10.2024
  • Londýn
Nový variant covidu sa nezastaví, ak nespravíme tieto tri veci, varuje profesor

Európu ovládol najnovší subvariant koronavírusu. Profesor tvrdí, že na obmedzenie jeho šírenia je potrebné vykonať tri kroky.

Ešte v septembri sme upozorňovali na rozmáhajúci sa subvariant koronavírusu s označením XEC, ktorého rozšírenie v rámci Európy sa očakávalo počas jesene. Ide pritom o subvariant variantu omikron, ktorý je oproti iným známym variantom a subvariantom nákazlivejší, a teda sa aj rýchlejšie šíri.

XEC už aktuálne prevláda vo Veľkej Británii, kde podľa portálu Surrey Live rastie počet nielen nakazených, ale aj hospitalizovaných. Na šírenie vírusu reagovali aj odborníci z rôznych oblastí, pričom ich snahou je zamedziť ďalšiemu šíreniu a udržať čo najviac ľudí zdravých.

Testovanie nestačí, podľa univerzitného profesora je v rámci prevencie pred variantom XEC potrebné prijať aj ďalšie opatrenia; Foto: Mino Surkala/Shutterstock.com

Podľa Stevea Griffina, profesora z Univerzity v Leeds, je na zastavenie šírenia XEC potrebné dodržiavať tri kroky:

„Imunitu si môžeme posilniť lepšími vakcínami alebo vyšším pokrytím očkovania, alebo môžeme spomaliť vírus intervenčne, napríklad zlepšením kvality vzduchu v interiéri. Nič z toho však nerobíme.“

Griffin síce pripúšťa, že riziká spojené s covidom-19 sú dnes miernejšie ako tie, ktorým sme čelili krátko po prepuknutí pandémie v roku 2019, no vírus podľa neho stále trápi vedcov.

„Problém s covidom je, že sa vyvíja tak rýchlo. Jeho evolučné tempo je asi tri alebo štyrikrát rýchlejšie ako tempo bežnej sezónnej chrípky. Takže vírus sa neustále mení, čo zvyšuje počet ohrozených ľudí.“

Zakaždým, keď sa covid vyvinie, získa tým k dispozícii ďalšiu sortu ľudí, ktorí sú náchylní na nakazenie novým variantom, tvrdí Griffin.

Prejavuje sa špecifickými príznakmi

Subvariant koronavírusu XEC má podobné príznaky ako ďalšie známe varianty a subvarianty, no špecifické je, že sa prejavujú v konkrétnom poradí. Ako prvá sa obvykle dostavuje zvýšená teplota, nasleduje kašeľ, bolesť hrdla, bolesť svalov alebo hlavy, nevoľnosť alebo vracanie a napokon hnačka.

Podobne ako pri iných subvariantoch covidu, aj pri XEC platí, že najlepšie pred ním ochraňuje očkovanie a dodržiavanie hygienických návykov.

Zdroj: Info.sk, DP, getsurrey.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lieky na chudnutie môžu pomôcť aj pri závislosti od alkoholu

Lieky na chudnutie môžu pomôcť aj pri závislosti od alkoholu

DNES - 21:34Veda

Injekčné perá na liečbu obezity a cukrovky druhého typu znižujú tiež intoxikáciu alkoholom.

Revolúcia v boji proti rakovine: Recept na liek sa môže skrývať v pivných kvasinkách

Revolúcia v boji proti rakovine: Recept na liek sa môže skrývať v pivných kvasinkách

VČERA - 18:13Veda

Kvasinky, ktoré sa používajú na varenie obľúbeného piva, by mohli byť kľúčom k revolučnej liečbe rakoviny.

Obavy z ďalšej pandémie: V blízkosti letiska sa šíri nebezpečný vírus

Obavy z ďalšej pandémie: V blízkosti letiska sa šíri nebezpečný vírus

19:23 01.10.2024Veda

Vírusu podľahlo už osem nakazených, krajina prijala preventívne opatrenia.