• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 16.10.2024Meniny má Vladimíra
14°Bratislava

Zelenskyj predstavil svoj víťazný plán

  • DNES - 12:14
  • Kyjev
Zelenskyj predstavil svoj víťazný plán

Koniec vojny bude podľa neho možné dosiahnuť najneskôr v budúcom roku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predstavil v stredu svoj dlho očakávaný tzv. víťazný plán, ktorého cieľom je posilniť pozíciu Ukrajiny dostatočne na to, aby sa skončila vojna s Ruskom. Ak sa podľa neho plán uskutoční teraz, koniec vojny bude možné dosiahnuť najneskôr v budúcom roku. Jedným z bodov plánu je pozvánka do NATO, informuje TASR podľa agentúr Reuters a AFP.

Víťazný plán Ukrajiny je plánom posilnenia našej krajiny a našich pozícií. Aby sme boli dostatočne silní na ukončenie vojny,“ povedal Zelenskyj v ukrajinskom parlamente. Rusko si podľa neho neželá spravodlivý mier, Kyjev preto musí zmeniť celkové podmienky, na čo však potrebuje jednotu Ukrajincov i zahraničných partnerov.

Plán má podľa Zelenského päť bodov a tri tajné dodatočné body. Okrem bezodkladnej pozvánky do Severoatlantickej aliancie k ním patrí posilnenie ukrajinských vojenských a obranných kapacít. Plán počíta tiež s pokračovaním ukrajinskej vojenskej operácie v ruskej Kurskej oblasti a Kyjev navrhuje aj nasadenie „komplexného balíka nejadrových strategických odstrašujúcich prostriedkov“ na Ukrajine.

Kyjev okrem toho navrhuje svojim partnerom dohodu o spoločnej obrane a neskôr spoločnom využívaní kritických zdrojov na Ukrajine. Ukrajinskí vojaci by tiež mohli po skončení vojny nahradiť určité jednotky USA v Európe, uviedol Zelenskyj.

Vo vystúpení pred poslancami znova vyzval západné krajiny, aby povolili Ukrajine použiť dodané zbrane dlhého dosahu na územiach okupovaných Ruskom a na ruskom území. Kritizoval aj Čínu, Irán a Severnú Kóreu za podporu Moskvy v jej invázii.

Ukrajinský líder zároveň vylúčil odovzdanie akéhokoľvek územia svojej krajiny Rusku. Riešenie podľa neho nie je v zamrznutom konflikte a nespočíva v „obchode s územím alebo zvrchovanosťou Ukrajiny“.

Svoj plán víťazstva chce Zelenskyj predstaviť aj na summite EÚ vo štvrtok.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Scholz zopakoval pripravenosť rokovať s Putinom o mieri na Ukrajine

Scholz zopakoval pripravenosť rokovať s Putinom o mieri na Ukrajine

DNES - 15:30Zahraničné

Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu opätovne zdôraznil svoju ochotu rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o spravodlivom mieri na Ukrajine.

Fiala pred summitom EÚ: Chceme presviedčať štáty k tvrdšiemu prístupu k migrácii

Fiala pred summitom EÚ: Chceme presviedčať štáty k tvrdšiemu prístupu k migrácii

DNES - 14:07Zahraničné

Európska únia si podľa českého premiéra Petra Fialu s problémom nelegálnej migrácie sama neporadí. Preto je nutné, aby spolupracovala s tretími krajinami.

Kremeľ reagoval na Zelenského víťazný plán

Kremeľ reagoval na Zelenského víťazný plán

DNES - 13:41Zahraničné

Ukrajina musí "vytriezvieť" a uvedomiť si nezmyselnosť politiky, ktorú presadzuje. Uviedol to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Na pláži v Sydney sa objavili neznáme čierne gule

Na pláži v Sydney sa objavili neznáme čierne gule

DNES - 8:06Zahraničné

Na populárnej pláži v austrálskom Sydney more vyplavilo na pobrežie stovky čiernych dechtových gúľ, čo prinútilo plavčíkov, aby pláže uzavreli pre návštevníkov.