• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 16.10.2024Meniny má Vladimíra
14°Bratislava

Kremeľ reagoval na Zelenského víťazný plán

  • DNES - 13:41
  • Moskva
Kremeľ reagoval na Zelenského víťazný plán

Ukrajina musí "vytriezvieť" a uvedomiť si nezmyselnosť politiky, ktorú presadzuje. Uviedol to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na tzv. víťazný plán predstavený ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

Peskov povedal, že na podrobné vyjadrenie k „víťaznému plánu“ Kyjeva je zatiaľ priskoro. Je však pravdepodobne podobný plánu USA, ktoré chcú využiť Ukrajinu na boj proti Rusku „do posledného Ukrajinca“, dodal kremeľský hovorca.

Vyjadrenie neskôr poskytla aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, ktorá uviedla, že plán povedie k priamej konfrontácii medzi Severoatlantickou alianciou (NATO) a Ruskom a bude pohromou pre ukrajinský ľud.

„Tlačí členov NATO do priameho konfliktu s našou krajinou a opätovne sa snaží získať povolenie na použitie zbraní dlhého doletu na ruskom území,“ vyhlásila Zacharovová na margo ukrajinského prezidenta.

Zelenskyj v stredu predstavil svoj dlho očakávaný tzv. víťazný plán, ktorého cieľom je posilniť pozíciu Ukrajiny dostatočne na to, aby sa skončila vojna s Ruskom. Ak sa podľa neho plán uskutoční teraz, koniec vojny bude možné dosiahnuť najneskôr v budúcom roku. Jedným z bodov plánu je pozvánka do NATO.

Plán má podľa ukrajinského prezidenta päť bodov a tri tajné dodatočné body. Okrem bezodkladnej pozvánky do NATO k nim patrí posilnenie ukrajinských vojenských a obranných kapacít. Plán počíta tiež s pokračovaním ukrajinskej vojenskej operácie v ruskej Kurskej oblasti a Kyjev navrhuje tiež nasadenie „komplexného balíka nejadrových strategických odstrašujúcich prostriedkov“ na Ukrajine.

Washington poskytol Kyjevu od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 vojenskú pomoc za niekoľko miliárd dolárov a tvrdí, že je iba na Ukrajine, ako sa vysporiada s Ruskom.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Scholz prisľúbil Izraelu ďalšie dodávky zbraní

Scholz prisľúbil Izraelu ďalšie dodávky zbraní

DNES - 16:14Zahraničné

Nemecký kancelár Olaf Scholz prisľúbil izraelskej armáde ďalšie dodávky zbraní pre prebiehajúcu vojenskú ofenzívu v Pásme Gazy a Libanone.

Scholz zopakoval pripravenosť rokovať s Putinom o mieri na Ukrajine

Scholz zopakoval pripravenosť rokovať s Putinom o mieri na Ukrajine

DNES - 15:30Zahraničné

Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu opätovne zdôraznil svoju ochotu rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o spravodlivom mieri na Ukrajine.

Fiala pred summitom EÚ: Chceme presviedčať štáty k tvrdšiemu prístupu k migrácii

Fiala pred summitom EÚ: Chceme presviedčať štáty k tvrdšiemu prístupu k migrácii

DNES - 14:07Zahraničné

Európska únia si podľa českého premiéra Petra Fialu s problémom nelegálnej migrácie sama neporadí. Preto je nutné, aby spolupracovala s tretími krajinami.

Zelenskyj predstavil svoj víťazný plán

Zelenskyj predstavil svoj víťazný plán

DNES - 12:14Zahraničné

Koniec vojny bude podľa neho možné dosiahnuť najneskôr v budúcom roku.