• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 16.10.2024Meniny má Vladimíra
13°Bratislava

Opozícia namieta dôveryhodnosť správy SIS o atentáte na premiéra

  • DNES - 13:48
  • Bratislava
Opozícia namieta dôveryhodnosť správy SIS o atentáte na premiéra

Opozícia namieta dôveryhodnosť správy Slovenskej informačnej služby (SIS) o atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka sa obáva, že si ju objednal predseda vlády a chce ju zneužiť proti opozícii. Kresťanskí demokrati poukazujú na to, že SIS podlieha priamo Ficovi, a neočakávajú, že správa nebude obsahovať fabulácie. Hnutie Slovensko zase hovorí o zneužívaní SIS. Vyplýva to z ich vyjadrení. Poslankyňa Mária Kolíková (SaS) v stredu informovala, že požiadala o zvolanie mimoriadneho zasadnutia výboru na kontrolu SIS.

Pokiaľ ide o situáciu so správou, ktorú mala údajne na objednávku premiéra vypracovať SIS, tak to vo mne prehlbuje nedôveru. Vyšetrovať má polícia. Máme vedieť závery od polície a prokuratúry. Tajná služba, pochopiteľne, môže vypracovávať vlastné stanoviská, prípadne vlastnú analýzu, ale mne sa zdá, dúfam, že sa tie obavy rozptýlia, že si premiér od tajnej služby objednal materiál, ktorý potom chce zneužiť proti opozícii,“ skonštatoval Šimečka. Zároveň poukázal na chaos pri komunikácii o možnom objednávateľovi správy.

Ani KDH neočakáva, že správa bude vyvážená a nebude obsahovať fabulácie či dezinformácie. Argumentovalo tým, že SIS podlieha priamo premiérovi, ktorý je v tejto veci poškodeným. Upozornilo na to, že viesť vyšetrovanie a obstarávať dôkazy relevantné pre samotné trestné konanie a odsúdenie páchateľa môže iba prokuratúra. „KDH berie na vedomie informáciu, že SIS predloží do Národnej rady (NR) SR správu o vyšetrovaní atentátu. No vzhľadom na charakter, povahu a dôveryhodnosť zdrojov, s ktorými pracuje SIS, hnutie očakáva, že pred NR SR predstúpi generálny prokurátor a bude poslancov informovať o relevantných faktoch a dôkazoch, ktoré prinieslo vyšetrovanie,“ uviedlo hnutie v utorkovom (15. 10.) stanovisku.

Hnutie Slovensko v tejto súvislosti hovorilo o škandále a zneužití SIS. Poukázalo na údajnú objednávku správy premiérom a odmietlo jeho argumentáciu. V stredajšom stanovisku vyzvalo premiéra, aby „zastavil svoje spravodajské hry“. Ničí tým podľa neho dôveryhodnosť slovenských bezpečnostných zložiek pred zahraničnými spojencami. Poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (Slovensko, KÚ, Za ľudí) sa zase v utorok vyjadrila, že pribúdajú náznaky, že atentát hrubo zneužije vládna moc. Tvrdí, že verejnosť je o vyšetrovaní málo informovaná. Kritizovala okrem iného aj správu SIS. „Ak sa namiesto zistení nezávislého a nestranného súdu bude podsúvať verejnosti objednaná rozprávka od Gašparovej tajnej služby, načo má táto krajina zákonné inštitúcie, súdy, prokuratúru?“ spýtala sa.

Kolíková v stredu odmietla, že by správu o atentáte od SIS žiadala opozícia. „Spolu s kolegom z opozície Majerským som podala žiadosť o zvolanie mimoriadneho zasadnutia výboru na kontrolu SIS. Dôvodom sú medializované informácie o údajnej správe SIS k prešetreniu udalosti atentátu na predsedu vlády Roberta Fica. Je však rovnako dôležité vedieť, aké je zadanie pre SIS a kto toto zadanie dal. Súčasne som požiadala o sprístupnenie danej správy pre členov výboru. Ak daná správa existuje, v takom prípade sa jej obsahom určite musíme zaoberať,“ uviedla.

Fico v stredu poprel, že by si od SIS vyžiadal správu o atentáte na jeho osobu. Povedal, že ak tak niekto urobil, boli to opoziční poslanci na parlamentom výbore na kontrolu činnosti SIS. Jeho reakcii predchádzalo vyjadrenie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD), že Fico si ako oprávnený prijímateľ informácií vyžiadal od SIS správu o bezpečnostných rizikách spojených s ďalším možným pokusom o atentát na jeho osobu. Rezort vnútra spresnil, že má na to z titulu svojej funkcie zákonný nárok a nebola tým myslená správa o atentáte zo dňa 15. mája v Handlovej. Vyžiadanie správy zo strany premiéra poprel aj riaditeľ SIS Pavol Gašpar.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovensko potrápi silný vietor, SHMÚ vydal výstrahu

Slovensko potrápi silný vietor, SHMÚ vydal výstrahu

DNES - 16:21Domáce

Výstraha meteorológov platí do piatkového večera.

Invázny sršeň ázijský sa bude na Slovensku vyskytovať čoraz častejšie, varuje vláda

Invázny sršeň ázijský sa bude na Slovensku vyskytovať čoraz častejšie, varuje vláda

DNES - 16:17Domáce

Verejnosť môže výskyt sršňa ázijského nahlásiť Štátnej ochrane prírody SR.

SIS: Premiér si žiadnu správu neobjednal

SIS: Premiér si žiadnu správu neobjednal

DNES - 14:56Domáce

SIS neposkytuje premiérovi informácie o atentáte, mohol by byť v konflikte záujmov.

SaS: Jazykový zákon z dielne rezortu kultúry je nezmysel

SaS: Jazykový zákon z dielne rezortu kultúry je nezmysel

DNES - 14:38Domáce

Jazykový zákon z dielne Ministerstva kultúry SR je podľa opozičnej SaS nezmyslom a zámer zaviesť pokuty za nepoužívanie kodifikovanej slovenčiny pre právnické aj fyzické osoby nepodporuje.

Zrážka auta s vlakom: Na mieste zasahujú pohotovostné zložky

Zrážka auta s vlakom: Na mieste zasahujú pohotovostné zložky

DNES - 14:17Domáce

Pri nehode zasahujú piati hasiči s jedným kusom techniky.