• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 16.10.2024Meniny má Vladimíra
14°Bratislava

Fiala pred summitom EÚ: Chceme presviedčať štáty k tvrdšiemu prístupu k migrácii

  • DNES - 14:07
  • Praha
Fiala pred summitom EÚ: Chceme presviedčať štáty k tvrdšiemu prístupu k migrácii

Európska únia si podľa českého premiéra Petra Fialu s problémom nelegálnej migrácie sama neporadí. Preto je nutné, aby spolupracovala s tretími krajinami.

Česko spolu s niektorými ďalšími štátmi chce na summite EÚ, ktorý sa v Bruseli začne vo štvrtok, presviedčať ostatné členské krajiny, aby EÚ k tejto otázke zaujala razantnejší postoj. Uviedol to v stredu pred odletom do Bruselu, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Česko podľa Fialu zastáva názor, že doterajšie kroky EÚ v oblasti nelegálnej migrácie nestačia a je nutné postupovať rýchlejšie a rozhodnejšie. Na okraj summitu sa preto stretne s lídrami krajín s podobným názorom. Táto koordinačná schôdza by sa podľa jeho slov mala konať vo štvrtok za účasti lídrov Dánska, Holandska, Rakúska a Poľska. Podľa Fialu je možné, že sa nakoniec pripojí viac krajín.

Chceme vytvárať tlak a presviedčať ďalšie štáty, aby sme v migrácii postupovali rozhodnejšie a rýchlejšie, aby sme zlepšili návratovú politiku a procesy vyhosťovania, aby sme viac spolupracovali s tretími krajinami a problém nelegálnej migrácie riešili ešte predtým, než sa tí ľudia dostanú na územie EÚ, pretože potom už je neskoro,“ vysvetlil predseda českej vlády.

Príklad dohody Talianska a Albánska ako jedného z riešení, je podľa neho správny a je potrebné vyskúšať, ako to bude fungovať. „Je dôležité, aby sa to podarilo, lebo potom by sme podobným spôsobom mohli pracovať s tretími krajinami,“ povedal s tým, že by sa tak dosiahol jeden z cieľov - riešiť nelegálnu migráciu pred hranicami EÚ. Albánsko však túto dohodu uzavrelo iba s Talianskom. Podľa Fialu je nutné rokovať o podobných riešeniach s ďalšími štátmi, napríklad v Afrike.

Sama EÚ si s tým neporadí, musíme spolupracovať s tretími krajinami, ale EÚ musí mať väčšiu odvahu k jasnejším krokom,“ dodal predseda českej vlády. Otázka nelegálnej migrácie je dnes podľa neho otázkou vnútornej bezpečnosti EÚ a tiež jej súdržnosti. Riešenie kontrolami na vnútorných hraniciach schengenu je podľa jeho slov proti duchu EÚ a proti tomu, čo na EÚ najviac oceňujú jej obyvatelia, teda voľnému pohybu. Označil to za neprijateľné.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Scholz prisľúbil Izraelu ďalšie dodávky zbraní

Scholz prisľúbil Izraelu ďalšie dodávky zbraní

DNES - 16:14Zahraničné

Nemecký kancelár Olaf Scholz prisľúbil izraelskej armáde ďalšie dodávky zbraní pre prebiehajúcu vojenskú ofenzívu v Pásme Gazy a Libanone.

Scholz zopakoval pripravenosť rokovať s Putinom o mieri na Ukrajine

Scholz zopakoval pripravenosť rokovať s Putinom o mieri na Ukrajine

DNES - 15:30Zahraničné

Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu opätovne zdôraznil svoju ochotu rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o spravodlivom mieri na Ukrajine.

Kremeľ reagoval na Zelenského víťazný plán

Kremeľ reagoval na Zelenského víťazný plán

DNES - 13:41Zahraničné

Ukrajina musí "vytriezvieť" a uvedomiť si nezmyselnosť politiky, ktorú presadzuje. Uviedol to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Zelenskyj predstavil svoj víťazný plán

Zelenskyj predstavil svoj víťazný plán

DNES - 12:14Zahraničné

Koniec vojny bude podľa neho možné dosiahnuť najneskôr v budúcom roku.