• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 18.10.2024Meniny má Lukáš
11°Bratislava

Prečo sa delfíny “usmievajú”: Pôvod tohto gesta vás prekvapí

  • 21:30 16.10.2024
  • Svet
Prečo sa delfíny “usmievajú”: Pôvod tohto gesta vás prekvapí

Vedci sa pozreli na to, prečo sa delfíny zdanlivo usmievajú.

Z úsmevu sa dá veľa vyčítať. Pre ľudí je symbolom radosti. Delfíny skákavé, majú podobný výraz a s otvorenými ústami vyjadrujú hravé zámery. Nová štúdia zistila, že tento „úsmev“ im ostatné hravé delfíny v tretine prípadov opätujú.

„Odhalili sme prítomnosť osobitného prejavu tváre, otvorených úst, u delfínov skákavých a ukázali sme, že delfíny sú schopné zrkadliť aj výraz tváre ostatných,“ uviedla v tlačovej správe Elisabetta Palagiová, hlavná autorka štúdie a evolučná biologička z Univerzity v Pise v Taliansku.

Delfíny sú od prírody hravé tvory. Dokážu sa venovať mnohým zábavným úlohám, od akrobacie cez hry s predmetmi po hravé súboje. Podľa štúdie uverejnenej v časopise iScience gesto s otvorenými ústami pravdepodobne vzniklo pri hryzení. Zvieratá napodobňovali hryzenie, ale bez skutočného kontaktu.

„Uvoľnená otvorená tlama, ktorú možno pozorovať u spoločenských mäsožravcov, u opíc pri hre a dokonca aj pri ľudskom smiechu, je univerzálnym znakom hravosti, ktorý pomáha zvieratám - a nám - signalizovať zábavu a vyhnúť sa konfliktu,“ hovorí Palagi. Zatiaľ čo cicavce využívajú výraz tváre na to, aby dali ostatným najavo, že sú hravé, u morských cicavcov toto správanie ešte nebolo dôkladne preskúmané.

Delfíny si navzájom dávajú vedieť, že sú hravé

Existuje mnoho fotografií a videí delfínov s výrazom podobným úsmevu. Delfíny majú tento výraz otvorených úst zvyčajne pri hre s inými delfínmi, ale nie pri hre s ľuďmi. Aby výskumníci potvrdili, či výraz otvorených úst naznačuje hravé správanie, nahrávali delfíny skákavé v zajatí pri hre v pároch a s ľudskými trénermi.

Foto: JuliaDorian/Shutterstock.com

Výskumníci zaznamenali, že delfíny pri hre s inými delfínmi 1288-krát použili výraz otvorených úst, pričom 92 % týchto prípadov sa stalo pri hre s inými delfínmi. Iba jedenkrát bol zaznamenaný výraz otvorenej tlamy, keď sa delfíny hrali samy. Delfíny vytvorili výraz podobný úsmevu v 89 % prípadov, keď mali tvár pred spoluhráčom. Keď videli tento výraz otvorených úst, spoluhráči im úsmev opätovali v 33 % prípadov.

„Niekto môže namietať, že delfíny len náhodne napodobňujú výrazy otvorených úst, keďže sa často zúčastňujú na rovnakej činnosti alebo v rovnakom kontexte, ale to nevysvetľuje, prečo je pravdepodobnosť napodobnenia otvorených úst iného delfína v priebehu 1 sekundy 13-krát vyššia, keď prijímateľ skutočne vidí pôvodný výraz,“ vysvetľuje Palagi.

V štúdii sa uvádza, že iné správanie môže byť silnejším ukazovateľom hravosti ako úsmev. Výskumníci nezaznamenávali výkriky delfínov pri hre a navrhujú, aby sa v budúcich štúdiách sledovali aj akustické signály a ich možná úloha v hravom správaní.

Zdroj: Info.sk, TM, cell.com, sciencedaily.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
6 krajín, v ktorých sa najlepšie najete: Tieto jedlá tam musíte vyskúšať

6 krajín, v ktorých sa najlepšie najete: Tieto jedlá tam musíte vyskúšať

DNES - 7:22Zaujímavosti

Milovníci jedla si užijú kuchyňu v týchto destináciách.

Pohrebník: Pre toto by som sa nikdy nedal pochovať, moja voľba je kremácia

Pohrebník: Pre toto by som sa nikdy nedal pochovať, moja voľba je kremácia

VČERA - 21:01Zaujímavosti

Pochovanie alebo spopolnenie? Zamestnanec pohrebníctva vysvetľuje svoj pohľad na vec.

Autá tejto farby bývajú častejšie poškodené vtákmi

Autá tejto farby bývajú častejšie poškodené vtákmi

VČERA - 19:59Zaujímavosti

Majitelia takto sfarbených áut sa častejšie stretávajú s poškodením súvisiacim so zvieratami.

Ako sa vyrovnať s čoraz kratšími dňami? Toto spravte každé ráno

Ako sa vyrovnať s čoraz kratšími dňami? Toto spravte každé ráno

VČERA - 19:36Zaujímavosti

Pripravte telo na príchod zimného obdobia, pre ktoré sú typické krátke dni a dlhé noci. Tento krok opakujte každé ráno.