• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 16.10.2024Meniny má Vladimíra
12°Bratislava

Invázny sršeň ázijský sa bude na Slovensku vyskytovať čoraz častejšie, varuje vláda

  • DNES - 16:17
  • Bratislava
Invázny sršeň ázijský sa bude na Slovensku vyskytovať čoraz častejšie, varuje vláda

Verejnosť môže výskyt sršňa ázijského nahlásiť Štátnej ochrane prírody SR.

Je vysoko pravdepodobné, že výskyt invázneho sršňa ázijského bude na Slovensku čoraz častejší. Verejnosť ho môže jednoducho a rýchlo nahlásiť Štátnej ochrane prírody SR pomocou QR kódu cez Systém rýchleho varovania. Rovnako tak môžu urobiť aj cez mobilnú aplikáciu Zastav sršňa. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR o tom informovalo na sociálnej sieti.

Monitoring a rýchle odstránenie hniezd sršňa ázijského zabezpečujú ochranári. Pre rýchlu detekciu hniezd je podľa MŽP nevyhnutná pomoc verejnosti. „Vzhľadom k mimoriadnej schopnosti šírenia druhu a prognózy jeho šírenia odporúčame sledovať jeho výskyt najmä v okresoch Nové Zámky, Komárno, Dunajská Streda, Šaľa, Galanta, Senec, Bratislava I - V,“ uviedol envirorezort.

Sršeň ázijský je zaradený do zoznamu inváznych nepôvodných druhov vzbudzujúcich obavy Európskej únie. Preto sa naň vzťahuje príslušná legislatíva. „Členské štáty musia vyvíjať potrebnú aktivitu v prípade výskytu tohto druhu na ich území, prijímať opatrenia na včasné zistenie druhu, zabezpečiť jeho rýchlu eradikáciu v ranej fáze jeho invázie. V prípade, ak sa už sršeň na území daného štátu rozšíril, je potrebné vytvoriť systém jeho kontroly,“ skonštatoval rezort.

ŠOP vysvetlila, že hniezdo si sršne ázijské stavajú vysoko v korunách stromov vo výške viac ako 15 metrov. Často sú ukryté pod vrstvami lístia a konárov. Hniezda sa bežne vyskytujú aj v blízkosti domov a budov. Sršeň ázijský je podľa ochranárov aktívny len cez deň. Vývoj robotníc trvá pri optimálnych podmienkach približne 30 dní. Kráľovné a samce sa liahnu koncom leta a pária sa na jeseň, priblížili.

Prvý výskyt sršňa ázijského na Slovensku potvrdila ŠOP 30. septembra 2024 v obci Palárikovo v okrese Nové Zámky. Štátni ochranári zlikvidovali obrie hniezdo v uplynulých dňoch.

Sršeň ázijský je invázny nepôvodný druh, ktorý je hrozbou pre opeľovače vrátane včiel. Rovnako predstavuje hrozbu pre ovocinárov, vinohradníkov, ale tiež pre ľudí alergických na bodavý hmyz. Do Európy sa dostal v roku 2004, do juhozápadného Francúzska, pravdepodobne so zásielkou tovaru z juhovýchodnej Ázie. Od tej doby sa spontánne šíri Európou najmä severovýchodným smerom.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovensko potrápi silný vietor, SHMÚ vydal výstrahu

Slovensko potrápi silný vietor, SHMÚ vydal výstrahu

DNES - 16:21Domáce

Výstraha meteorológov platí do piatkového večera.

SIS: Premiér si žiadnu správu neobjednal

SIS: Premiér si žiadnu správu neobjednal

DNES - 14:56Domáce

SIS neposkytuje premiérovi informácie o atentáte, mohol by byť v konflikte záujmov.

SaS: Jazykový zákon z dielne rezortu kultúry je nezmysel

SaS: Jazykový zákon z dielne rezortu kultúry je nezmysel

DNES - 14:38Domáce

Jazykový zákon z dielne Ministerstva kultúry SR je podľa opozičnej SaS nezmyslom a zámer zaviesť pokuty za nepoužívanie kodifikovanej slovenčiny pre právnické aj fyzické osoby nepodporuje.

Zrážka auta s vlakom: Na mieste zasahujú pohotovostné zložky

Zrážka auta s vlakom: Na mieste zasahujú pohotovostné zložky

DNES - 14:17Domáce

Pri nehode zasahujú piati hasiči s jedným kusom techniky.