• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 16.10.2024Meniny má Vladimíra
11°Bratislava

Michel sa prihovoril za užšiu spoluprácu EÚ s krajinami Perzského zálivu

  • DNES - 18:42
  • Brusel
Michel sa prihovoril za užšiu spoluprácu EÚ s krajinami Perzského zálivu

Podľa predsedu Európskej rady EÚ a GCC vysielajú silný odkaz svojim občanom a celému svetu, a to, že oba bloky sú pripravené vybudovať strategické partnerstvo vhodné pre 21. storočie.

Prvé stretnutie na najvyššej úrovni medzi krajinami EÚ a krajinami Perzského zálivu otvára novú a ambicióznejšiu kapitolu vzájomnej spolupráce a pomôže obom stranám lepšie vnímať mnohé zo spoločných výziev. Uviedol to predseda Európskej rady Charles Michel v rámci úvodného príhovoru na summite Rady pre spoluprácu EÚ a Perzského zálivu (EÚ-GCC), informuje spravodajca TASR.

Michel vyjadril nádej, že to bude „prvé z mnohých“ stretnutí na najvyššej úrovni medzi oboma regiónmi. Upozornil, že týmto summitom EÚ a GCC vysielajú silný odkaz svojim občanom a celému svetu, a to, že oba bloky sú pripravené vybudovať strategické partnerstvo vhodné pre 21. storočie.

Sme pripravení spolupracovať na riešení globálnych výziev. Chceme viac stability, viac bezpečnosti, viac prosperity a viac rešpektovania medzinárodného práva,“ vyhlásil Michel. Pripomenul, že obe strany zdieľajú spoločný cieľ, podporovať hospodársky rast a vytvárať väčšiu prosperitu pre občanov, čo je možné dosiahnuť prostredníctvom udržateľných investícií a obchodu a spoluprácou na digitálnej revolúcii, zavádzaní umelej inteligencie a zelenej transformácii.

Michel zdôraznil dôležitosť lepšieho prepojenia oboch regiónov, ich ekonomík a ľudí.

Dodal, že EÚ aj GCC zdieľajú spoločnú zodpovednosť za ochranu medzinárodného poriadku založeného na pravidlách a Charty OSN a ako regionálne organizácie musia zohrávať kľúčovú úlohu pri riešení vojnových konfliktov, klimatických zmien, posilňovaní multilateralizmu a ľudských práv.

Súčasný geopolitický kontext je mimoriadne ťažký,“ skonštatoval Michel a najmä s odkazom na krízu na Blízkom východe vyjadril presvedčenie, že Európania aj obyvatelia krajín okolo Perzského zálivu zdieľajú želanie oveľa viac spolupracovať a „stavať mosty“ a spoločnými silami urobiť viac pre podporu stability, pokroku a solidarity v oboch regiónoch a na celom svete.

Dnes je globálna stabilita ohrozená dramatickou situáciou na Blízkom východe, ruskou vojnou proti Ukrajine a tragickou situáciou v Sudáne. Tieto krízy spôsobili obrovské ľudské utrpenie. Preto musíme konať rozhodnejšie a opäť zmeniť chod dejín,“ povedal Michel lídrom EÚ a GCC.

Spresnil, že budúcnosť oboch regiónov je silne prepojená, aj preto diskusie na summite budú o tom, čo ich spája a kde možno urobiť viac pre budovanie pozitívnej agendy do budúcnosti.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zelenskyj príde vo štvrtok na zasadnutie ministrov obrany štátov NATO v Bruseli

Zelenskyj príde vo štvrtok na zasadnutie ministrov obrany štátov NATO v Bruseli

DNES - 21:18Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok v Bruseli zúčastní na schôdzke ministrov obrany členských štátov Severoatlantickej aliancie.

Coca Cola stiahla z predaja tisíce kusov nápoja, problémom bol obsah cukru

Coca Cola stiahla z predaja tisíce kusov nápoja, problémom bol obsah cukru

DNES - 20:33Zahraničné

Z predajní stiahli viac ako 13 tisíc kusov nápoja, ktorý podľa etikety nemal obsahovať žiadny cukor.

Biden prisľúbil Zelenskému vojenskú pomoc za takmer pol miliardy dolárov

Biden prisľúbil Zelenskému vojenskú pomoc za takmer pol miliardy dolárov

DNES - 20:32Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v stredajšom telefonickom rozhovore prisľúbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 425 miliónov dolárov.

Rutte: Nemôžem povedať, že by som podporoval ukrajinský víťazný plán ako celok

Rutte: Nemôžem povedať, že by som podporoval ukrajinský víťazný plán ako celok

DNES - 18:14Zahraničné

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Mark Rutte v stredu vyhlásil, že tzv. víťazný plán, ktorý predstavil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, je dobrým signálom.