• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.10.2024Meniny má Sergej
Bratislava

Trudeau: India urobila strašnú chybu, keď zasiahla do suverenity Kanady

  • 6:11 17.10.2024
  • Ottawa
Trudeau: India urobila strašnú chybu, keď zasiahla do suverenity Kanady

Kanadský premiér Justin Trudeau v stredu vyhlásil, že India urobila "strašnú chybu", keď si myslela, že môže agresívne zasahovať do suverenity iných štátov, ako tomu bolo v prípade Kanady.

Komentoval tak rozhodnutie Ottawy, ktorá dva dni predtým vyhostila šiestich indických diplomatov spájaných s vraždou sikhského separatistického vodcu v Kanade. Podľa vlády v Ottawe mala India rozsiahlejšie aktivity zamerané proti indickým disidentom žijúcim v Kanade. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

Indická vláda urobila strašnú chybu, keď si myslela, že môže takto agresívne zasahovať, ako zasiahla do bezpečnosti a suverenity Kanady,“ vyhlásil v stredu Trudeau.

Na vyhostenie indických diplomatov z Kanady zareagovalo aj Naí Dillí, z ktorého musia do 19. októbra odísť rovnako šiesti kanadskí diplomati. Účasť na vlaňajšom úmrtí sikhského aktivistu Hardeepa Singha Nijjara popiera.

Indické ministerstvo zahraničných vecí v pondelok taktiež uviedlo, že „India si vyhradzuje právo podniknúť ďalšie kroky v reakcii na podporu extrémizmu, násilia a separatizmu voči Indii zo strany Trudeauovej vlády“.

India hovorí o bezohľadnom prístupe

India vo štvrtok obvinila kanadského premiéra Justina Trudeaua z bezohľadnosti v súvislosti s jeho prístupom k diplomatickej roztržke medzi Indiou a Kanadou, ktorá vypukla po zabití sikhského separatistu Hardeepa Singha Nijjara v Kanade v roku 2023. Ottawa z tejto vraždy obviňuje indickú vládu. Krajiny si odvtedy vyhostili viacero diplomatov a ich vzťahy sa významne zhoršili. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

„Kanada nám nepredložila žiadne dôkazy na podporu závažných obvinení, ktoré sa rozhodla vzniesť proti Indii a indickým diplomatom,“ uviedol vo vyhlásení hovorca indickej diplomacie. „Zodpovednosť za škody, ktoré toto bezohľadné správanie spôsobilo vo vzťahoch medzi Indiou a Kanadou, nesie výlučne premiér Trudeau,“ dodal.

Nijjar bol sikhský aktivista a naturalizovaný Kanďan, ktorého v júni minulého roka zavraždili pred sikhským chrámom v meste Surrey v provincii Britská Kolumbia. India ho v minulosti označila za hľadaného teroristu, ktorý podporoval vytvorenie nezávislého štátu Chálistán pre náboženskú menšinu sikhov. Indické orgány naňho vydali zatykač za terorizmus a sprisahanie s cieľom spáchať vraždu.

Obvinenia zo strany Kanady, že za Nijjarovou vraždou stojí indická vláda, Naí Dillí od začiatku odmieta a považuje ich za absurdné.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Streľba v dome pri Seattle má päť obetí vrátane troch detí

Streľba v dome pri Seattle má päť obetí vrátane troch detí

DNES - 8:40Zahraničné

Päť ľudí zahynulo počas streľby v jednom z domov v meste Fall City ležiacom v štáte Washington neďaleko Seattlu.

Hurikán Oscar si na Kube vyžiadal najmenej šesť obetí na životoch

Hurikán Oscar si na Kube vyžiadal najmenej šesť obetí na životoch

DNES - 7:08Zahraničné

Hurikán Oscar si na Kube vyžiadal šesť obetí na životoch, uviedol v pondelok kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel.

Kremeľ: Putin sa stretne so šéfom OSN, diskutovať budú aj o vojne na Ukrajine

Kremeľ: Putin sa stretne so šéfom OSN, diskutovať budú aj o vojne na Ukrajine

DNES - 5:52Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok stretne s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov (OSN) Antóniom Guterresom.

Volodymyr Zelenskyj vyzval vojakov, by zotrvali v ruskej Kurskej oblasti

Volodymyr Zelenskyj vyzval vojakov, by zotrvali v ruskej Kurskej oblasti

DNES - 5:50Zahraničné

Ukrajinský prezident vyzval v pondelok svojich vojakov, aby vydržali a zotrvali v ruskej Kurskej oblasti, kde ukrajinská armáda v auguste uskutočnila prekvapivý prienik.

USA vyjadrili znepokojenie nad prípadným nasadením vojakov KĽDR na Ukrajine

USA vyjadrili znepokojenie nad prípadným nasadením vojakov KĽDR na Ukrajine

DNES - 5:39Zahraničné

V prípade, že by Severná Kórea vyslala svojich vojakov na Ukrajinu, aby tam bojovali po boku Ruska, by išlo o "nebezpečný a nanajvýš znepokojujúci vývoj".