• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 18.10.2024Meniny má Lukáš
11°Bratislava

Anna Záborská: Chudoba na Slovensku výrazne postihuje rodiny s deťmi

  • VČERA - 14:47
  • Bratislava
Anna Záborská: Chudoba na Slovensku výrazne postihuje rodiny s deťmi

Takmer milión ľudí (943.000) na Slovensku, podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR, ohrozovala v minulom roku chudoba alebo sociálne vylúčenie, pričom najviac ohrozené boli rodiny s deťmi a neúplné domácnosti.

Nehovoríme o situácii, kedy si musia odrieknuť druhú dovolenku v roku alebo tábor pre deti. Hovoríme o stave, kedy financie nepokryjú ani základné výdavky domácnosti, nemôžu si dovoliť zdravotnú či sociálnu starostlivosť a otázka ako ďalej je na dennom poriadku.

Hovoriť o chudobe ako o niečom, čo u nás neexistuje, je nezmysel, čísla ukazujú nepríjemnú realitu, ktorú spoločnosť a štát musí nielen vnímať reálne, ale i riešiť. Najmä rodinám podlomila kolená pandémia a konsolidácia tejto vlády. Infláciu paradoxne zvládli, nakoľko rodinný balíček, známy ako 200 eur na dieťa, urobil situáciu s nárastom cien udržateľnou. Takzvaná prorodinná a sociálna vláda Róberta Fica si škrtaním podpory rodín jednoducho zabezpečila, aby štatistiky výrazne rástli,“ konštatuje poslankyňa Národnej rady (NR) SR Anna Záborská (hnutie Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia).

Zo správy ŠÚ SR vyplýva, že slovenské domácnosti s deťmi sú z hľadiska výskytu chudoby podstatne rizikovejšie, ako domácnosti bez detí. Domácnosti so závislými deťmi v SR boli až 1,5-násobne viac ohrozené rizikom chudoby alebo sociálneho vylúčenia ako domácnosti bez detí. Konkrétne, najviac boli ohrozené úplné domácnosti s vyšším počtom detí, t. j. domácnosť 2 dospelých s 3 a viacerými závislými deťmi. Až 37,1 % ľudí žijúcich v takomto type domácnosti bolo dotknutých chudobou alebo sociálnym vylúčením.

Na Slovensku je chudobou alebo sociálnym vylúčením ohrozená štvrtina detí. Vyplýva to z najnovších údajov Eurostatu za minulý rok. Slovensko vykazuje horšie výsledky, aj ako je priemer Európskej únie. Patrí nám 8. najhoršia priečka v rámci EÚ. Chudobou alebo sociálnym vylúčením je u nás ohrozených 25,3 % detí do 18 rokov. Ide o najhorší výsledok v porovnaní s okolitými krajinami.

Je dôležité neustále hovoriť o tom, že chudoba je veľký problém aj vyspelej spoločnosti, nielen krajín tretieho sveta. Je potrebné si neustále pripomínať slová katolíckeho kňaza Josepha Wresinského, ktoré si prečítate v Paríži, pri budove OSN či europarlamentu na pamätnej tabuli všetkým obetiam hladu, nevedomosti a násilia - kde sú ľudia odsúdení na život v chudobe, tam sú porušované ľudské práva. Zjednotiť sa pre ich dodržiavanie je našou svätou povinnosťou. Vtesané do nej boli v roku 1987 a odvtedy vyznievajú, žiaľ aj dnes, pravdivo a naliehavo,“ dodáva A. Záborská.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KDH: Rozpočet prenáša konsolidáciu na občanov, vláda šetrí minimálne

KDH: Rozpočet prenáša konsolidáciu na občanov, vláda šetrí minimálne

VČERA - 19:13Ekonomické

Rozpočtom verejnej správy na rok 2025, ktorý v utorok schválila vláda, prenáša kabinet Roberta Fica bremeno konsolidovania na plecia občanov, samospráv, podnikateľov, zamestnávateľov a zamestnancov.

ECB znížila úrokové sadzby o 25 bázických bodov

ECB znížila úrokové sadzby o 25 bázických bodov

VČERA - 14:45Ekonomické

Európska centrálna banka (ECB) v súlade s očakávaniami opäť uvoľnila menovú politiku.

Na Slovensku by mali vzniknúť dva veľké veterné parky

Na Slovensku by mali vzniknúť dva veľké veterné parky

VČERA - 12:59Ekonomické

Štát chce v rámci takzvanej zelenej transformácie vybudovať v regiónoch dva veľké veterné parky, najmä pre nové priemyselné investície.

Kmec: V pláne obnovy sú opatrenia, ktoré sa nenaplnia pre nedostatok peňazí

Kmec: V pláne obnovy sú opatrenia, ktoré sa nenaplnia pre nedostatok peňazí

VČERA - 12:20Ekonomické

V rámci Plánu obnovy a odolnosti SR je z pohľadu zelených cieľov viacero opatrení, ktoré sa nepodarí naplniť na 100 % pre nedostatok prostriedkov.