• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 17.10.2024Meniny má Hedviga
14°Bratislava

Rusko: Duma podporila zákaz obsahu, ktorý by údajne propagoval bezdetnosť

  • DNES - 14:50
  • Moskva
Rusko: Duma podporila zákaz obsahu, ktorý by údajne propagoval bezdetnosť

Dolná komora ruského parlamentu vo štvrtok v prvom z troch čítaní jednohlasne schválila návrh legislatívy, ktorá by postavila mimo zákon "propagandu" odrádzajúcu Rusov od toho, aby mali deti, píše TASR na základe správy agentúry Reuters.

Zákon by v prípade definitívneho schválenia zakázal obsah na internete, v médiách a v reklame, ktorý by bol klasifikovaný tak, že bezdetný životný štýl znázorňuje ako „príťažlivý“. Autori takéhoto obsahu by mohli dostať pokutu.

Je dôležité chrániť ľudí, predovšetkým mladú generáciu, pred tým, aby bola na internete, v médiách, vo filmoch a v reklame vystavená ideológii bezdetnosti,“ povedal predseda Štátnej dumy Viačeslav Volodin, ktorý je vplyvným spojencom prezidenta Vladimira Putina. „Pokračujeme vo vypracúvaní jednotného právneho rámca na ochranu detí, rodín a tradičných hodnôt,“ dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý Rusko vykresľuje ako baštu „tradičných hodnôt“ v existenčnom boji s dekadentným Západom, povzbudzuje ženy k tomu, aby v záujme zlepšenia demografickej situácie v krajine mali aspoň tri deti, pripomína Reuters.

Téma sa stala ešte naliehavejšou po tom, ako úrady v septembri zverejnili oficiálne štatistiky, podľa ktorých sa miera pôrodnosti v Rusku prepadla na najnižšiu úroveň za štvrťstoročie. Rusko zároveň aj pre vojnu na Ukrajine vykazuje vysokú mieru úmrtnosti.

Podpredsedníčka Štátnej dumy Anna Kuznecovová na začiatku októbra povedala, že legislatíva je súčasťou „národnej bezpečnostnej stratégie“ Ruska.

Autori obsahu, ktorý by bol v rozpore s novou legislatívou, by mohli dostať pokuty: 400.000 rubľov (3800 eur) v prípade jednotlivcov a dvojnásobok sumy v prípade verejných činiteľov. Právnické osoby mohli byť potrestané pokutou až päť miliónov rubľov (47.400 eur).

Volodin vyhlásil, že legislatíva nemá kriminalizovať ženy, ktoré sa rozhodnú nemať deti. „Rozhodnutie mať či nemať deti je na žene. S kým sa chce o tom poradiť, je tiež jej vec,“ napísal Volodin na komunikačnej platforme Telegram. „Na ženu by však nemala vytvárať nátlak propaganda, keď uskutočňuje rozhodnutie, či mať dieťa,“ dodal.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Izrael o predpokladanej smrti vodcu Hamasu informoval aj USA

Izrael o predpokladanej smrti vodcu Hamasu informoval aj USA

DNES - 18:07Zahraničné

Izrael informoval vojenských predstaviteľov USA o možnom úmrtí vodcu palestínskeho hnutia Hamas Jahjá Sinwára.

Vodca Hamasu je s veľkou pravdepodobnosťou mŕtvy

Vodca Hamasu je s veľkou pravdepodobnosťou mŕtvy

DNES - 16:41Zahraničné

Členovia izraelského bezpečnostného kabinetu boli informovaní, že vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Jahjá Sinwár je s veľkou pravdepodobnosťou mŕtvy.

Zelenskyj na summite EÚ: Ukrajina vníma NATO ako bezpečnostný dáždnik

Zelenskyj na summite EÚ: Ukrajina vníma NATO ako bezpečnostný dáždnik

DNES - 14:22Zahraničné

Členstvo v NATO Ukrajina vníma ako bezpečnostný dáždnik, ako krok, ktorý posilní krajinu a poskytne jej istotu, že nedôjde k opätovnému ohrozeniu územnej celistvosti.

Fiala po schôdzke lídrov EÚ k migrácii: Debata sa posunula, je tu nádej na zmenu

Fiala po schôdzke lídrov EÚ k migrácii: Debata sa posunula, je tu nádej na zmenu

DNES - 14:17Zahraničné

Český premiér Petr Fiala vyhlásil, že v debate vidí veľký posun a existuje preto nádej, že sa "veci pohnú vpred".