• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 17.10.2024Meniny má Hedviga
13°Bratislava

Hamas pripúšťa smrť svojho vodcu Sinwára

  • DNES - 18:49
  • Gaza
Hamas pripúšťa smrť svojho vodcu Sinwára

Nemenovaní predstavitelia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas vo štvrtok uviedli, že na základe dostupných dôkazov možno predpokladať, že vodca Jahjá Sinwár bol zabitý pri izraelskom útoku v Pásme Gazy. Informoval o tom na svojom webe denník Le Figaro citovaný agentúrou TASR.

Saudskoarabský denník aš-Šark al-Awsat s odvolaním sa na dva nemenované zdroje Hamasu napísal, že vodcovia Hamasu v Pásme Gazy i mimo neho už boli informovaní o Sinwárovej smrti, napísal spravodajský web The Times of Israel (TOI).

Izraelská armáda vo štvrtok popoludní vo svojom vyhlásení oznámila, že pri jednom z útokov v palestínskej enkláve boli zlikvidovaní „traja teroristi“. Následne sa objavili dohady, že jedným z nich by mohol byť Sinwár.

Izraelská polícia a armáda v spoločnom vyhlásení vo štvrtok podvečer informovali, že na identifikácii pozostatkov, ktoré by mohli patriť Sinwárovi, sa ešte pracuje, doplnil TOI. Armáda a polícia spresnili, že doteraz bol vykonaný prvý z niekoľkých testov s cieľom identifikovať telo.

Snímky chrupu boli zaslané na preskúmanie do forenzného laboratória polície a teraz sa vykonávajú testy DNA. Keď budú hotové, bude možné potvrdiť jeho (Sinwárovu) elimináciu,“ píše sa vo vyhlásení.

Podľa izraelských médií bola „jedným z identifikačných testov (už) potvrdená úplná zhoda“ so vzorkami z tela vodcu Hamasu.

Medzičasom fórum rodín rukojemníkov a obetí vpádu palestínskych kománd do Izraela z októbra 2023 vyzvalo izraelskú vládu, aby využila pravdepodobné Sinwárovo zabitie na dosiahnutie okamžitej dohody o rukojemníkoch naďalej zadržiavaných v Pásme Gazy.

Elimináciu Sinwára označuje fórum za dôležitý míľnik na ceste k skutočnému víťazstvu vo vojne s Hamasom, ktoré „sa dosiahne iba návratom 101 unesených“. Fórum súčasne kritizuje izraelskú vládu, že už vyše roka nie je schopná využiť bezprecedentné úspechy v bojoch v Pásme Gazy na prepustenie rukojemníkov.

K výzve na prepustenie rukojemníkov sa prostredníctvom statusu na sociálnych sieťach pripojil aj predseda izraelského parlamentu Amir Ochana, ktorý okrem toho vyzval členov Hamasu, aby zložili zbrane.

TOI s odvolaním sa na izraelskú televíziu Kešet 12 doplnil, že Netanjahu údajne nariadil svojim spolupracovníkom, aby rodiny rukojemníkov informovali, že vodca Hamasu je mŕtvy.

Sinwár je označovaný za hlavného strojcu útoku Hamasu zo 7. októbra 2023 na juh Izraela, v dôsledku ktorého Izrael spustil ofenzívu v Pásme Gazy. Vodcom hnutia je od likvidácie jeho dlhoročného lídra Ismáíla Haníju, ktorý prišiel o život koncom júla pri atentáte v Teheráne. Tento útok je pripisovaný Izraelu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Západní lídri vnímajú Sinwárovu smrť ako príležitosť pre Palestínčanov i Izrael

Západní lídri vnímajú Sinwárovu smrť ako príležitosť pre Palestínčanov i Izrael

DNES - 21:39Zahraničné

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok privítal smrť vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwára.

Zelenskyj: Ficovi som povedal veľa vecí, SR by mala Ukrajine pomáhať

Zelenskyj: Ficovi som povedal veľa vecí, SR by mala Ukrajine pomáhať

DNES - 20:28Zahraničné

Ukrajinský prezident na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Markom Ruttem vyhlásil, že Robertovi Ficovi povedal na stretnutí v Bruseli veľa vecí.

Vodca Hamasu Sinwár je mŕtvy, potvrdil Izrael

Vodca Hamasu Sinwár je mŕtvy, potvrdil Izrael

DNES - 19:40Zahraničné

Izrael vo štvrtok potvrdil, že vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár je mŕtvy.

Izrael o predpokladanej smrti vodcu Hamasu informoval aj USA

Izrael o predpokladanej smrti vodcu Hamasu informoval aj USA

DNES - 18:07Zahraničné

Izrael informoval vojenských predstaviteľov USA o možnom úmrtí vodcu palestínskeho hnutia Hamas Jahjá Sinwára.