• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 17.10.2024Meniny má Hedviga
13°Bratislava

Zelenskyj: Ficovi som povedal veľa vecí, SR by mala Ukrajine pomáhať

  • DNES - 20:28
  • Brusel
Zelenskyj: Ficovi som povedal veľa vecí, SR by mala Ukrajine pomáhať

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Markom Ruttem vyhlásil, že slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi povedal na stretnutí v Bruseli veľa vecí.

SR by mala Ukrajine podľa Zelenského pomáhať, inak pocíti, čo všetko môže ruský prezident Vladimir Putin spôsobiť, informujú z Bruselu spravodajcovia TASR.

Išlo vôbec o prvé stretnutie Fica a Zelenského.

Hovoril som s ním, ale bolo to medzi nami... Hovorili sme - a to je dobre,“ povedal Zelenskyj a ocenil, že SR a Ukrajina udržiavajú kontakty na úrovni premiérov.

Musíme pestovať vzťahy medzi našimi krajinami, to je dôležité. Jeho krajina nie je vo vojne, vďakabohu. Želám jeho ľuďom mier, a nie to, čo Putin naozaj dokáže priniesť,“ vyhlásil Zelenskyj.

Podľa neho Fico akoby necítil, čo všetko Putin dokáže spôsobiť. Zároveň vyzval SR na podporu Ukrajiny. „(Putin) sa nezastaví, ak ho my nezastavíme,“ odkázal.

Ukrajinský prezident zdôraznil, že Putin má rád krajiny, ktoré môžu zastupovať jeho záujmy. „Putin je fanúšikom vojny,“ pokračoval a pomohol si príkladom, že keď sa Ukrajinci snažili ochrániť svoju severnú hranicu a vošli do ruskej Kurskej oblasti, miestni ľudia si o nich mysleli, že sú Američania alebo vojaci NATO. Boli však veľmi prekvapení, že ukrajinskí vojaci ich oslovili po rusky, poznamenal Zelenskyj.

Miestni ľudia verili informáciám, že ich napadlo NATO. Putin vybudoval spoločnosť, kde ľudia žijú v dezinformáciách, a teraz ženie mladých ľudí na smrť. On bude brániť svet, ktorý vybudoval, a preto bude lepšie, ak sa nám ho podarí zastaviť,“ povedal Zelenskyj pred novinármi.

Vo svojom vystúpení sa taktiež poďakoval Ruttemu a Severoatlantickej aliancii za podporu Ukrajine čeliacej ruskej agresii a odkázal, že aj Ukrajina sa jedného dňa stane členom Severoatlantickej aliancie.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Západní lídri vnímajú Sinwárovu smrť ako príležitosť pre Palestínčanov i Izrael

Západní lídri vnímajú Sinwárovu smrť ako príležitosť pre Palestínčanov i Izrael

DNES - 21:39Zahraničné

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok privítal smrť vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwára.

Vodca Hamasu Sinwár je mŕtvy, potvrdil Izrael

Vodca Hamasu Sinwár je mŕtvy, potvrdil Izrael

DNES - 19:40Zahraničné

Izrael vo štvrtok potvrdil, že vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár je mŕtvy.

Hamas pripúšťa smrť svojho vodcu Sinwára

Hamas pripúšťa smrť svojho vodcu Sinwára

DNES - 18:49Zahraničné

Nemenovaní predstavitelia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas vo štvrtok uviedli, že na základe dostupných dôkazov možno predpokladať, že vodca Jahjá Sinwár bol zabitý pri izraelskom útoku v Pásme Gazy.

Izrael o predpokladanej smrti vodcu Hamasu informoval aj USA

Izrael o predpokladanej smrti vodcu Hamasu informoval aj USA

DNES - 18:07Zahraničné

Izrael informoval vojenských predstaviteľov USA o možnom úmrtí vodcu palestínskeho hnutia Hamas Jahjá Sinwára.