• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 18.10.2024Meniny má Lukáš
12°Bratislava

Západní lídri vnímajú Sinwárovu smrť ako príležitosť pre Palestínčanov i Izrael

  • VČERA - 21:39
  • Washington/Paríž/Brusel
Západní lídri vnímajú Sinwárovu smrť ako príležitosť pre Palestínčanov i Izrael

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok privítal smrť vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwára. Vo svojej reakcii Biden hovoril o "dobrom dni pre Izrael, Spojené štáty a svet", ktorý ponúka "príležitosť na politické urovnanie" v Pásme Gazy.

Teraz je možné predstaviť si v Gaze deň potom - bez Hamasu pri moci, ako aj politické urovnanie ponúkajúce lepšiu budúcnosť pre Izraelčanov aj Palestínčanov,“ uviedol Biden vo svojom vyhlásení citovanom spravodajským webom The Times od Israel (TOI), píše TASR.

Podľa Bidena bol Sinwár neprekonateľnou prekážkou na dosiahnutie všetkých týchto cieľov. „Táto prekážka už neexistuje,“ konštatoval.

Biden dodal, že izraelská armáda za pomoci amerických tajných služieb vodcov Hamasu neúnavne prenasledovala, vyháňala ich z ich úkrytov a nútila k úteku. Dodal, že šlo o ojedinelú vojenskú operáciu - aj vzhľadom na to, že Hamas operoval cez stovky kilometrov tunelov a kryl sa civilistami.

Dnešný deň opäť dokazuje, že žiadni teroristi nikde na svete nemôžu uniknúť spravodlivosti, bez ohľadu na to, ako dlho to bude trvať,“ zdôraznil Biden.

Demokratická kandidátka v amerických prezidentských voľbách a súčasná viceprezidentka Kamala Harrisová vo svojom vyhlásení uviedla, že Sinwárova smrť ponúka možnosť ukončiť vojnu tak, aby bol Izrael v bezpečí, rukojemníci prepustení, utrpenie v Pásme Gazy sa skončilo a palestínsky ľud mohol uplatniť svoje práva na dôstojnosť, bezpečnosť, slobodu a sebaurčenie.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo svojom statuse na sieti X označil Sinwára za „hlavnú osobu zodpovednú za teroristické útoky a barbarské činy zo 7. októbra“ 2023.

Spomenul, že medzi rukojemníkmi a obeťami vpádu palestínskych militantov na juh Izraela boli aj francúzski občania, a zdôraznil, že Francúzsko požaduje prepustenie všetkých rukojemníkov, ktorí sú stále zadržiavaní Hamasom.

Aj Nemecko, ústami svojej ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej, vyzvalo hnutie Hamas, aby okamžite prepustilo všetkých rukojemníkov a zložilo zbrane.

Sinwár bol krutý vrah a terorista, ktorý chcel zničiť Izrael a jeho ľud. Ako podnecovateľ teroru zo 7. októbra spôsobil smrť tisícov ľudí a nesmierne utrpenie pre celý región,“ píše sa vo vyhlásení Baerbockovej. Dodáva sa v ňom, že „utrpenie obyvateľov Gazy sa musí konečne skončiť“.

Predseda americkej Snemovne reprezentantov Mike Johnson vo štvrtok privítal Sinwárovu smrť ako „zdroj nádeje“ pre všetkých, ktorí sa snažia žiť v slobode, a „úľavu pre Izraelčanov, ktorých sa snažil utláčať“.

Generálny tajomník NATO Mark Rutte ešte pred oficiálnym potvrdení smrti vodcu Hamasu pred novinármi v Bruseli vyhlásil, že ak Sinwár zomrel, jemu osobne „nebude chýbať“.

Sinwár je označovaný za hlavného strojcu útoku Hamasu zo 7. októbra 2023 na juh Izraela, v dôsledku ktorého Izrael spustil ofenzívu v Pásme Gazy. Vodcom hnutia je od likvidácie jeho dlhoročného lídra Ismáíla Haníju, ktorý prišiel o život koncom júla pri atentáte v Teheráne. Tento útok je pripisovaný Izraelu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zelenskyj: Ficovi som povedal veľa vecí, SR by mala Ukrajine pomáhať

Zelenskyj: Ficovi som povedal veľa vecí, SR by mala Ukrajine pomáhať

VČERA - 20:28Zahraničné

Ukrajinský prezident na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Markom Ruttem vyhlásil, že Robertovi Ficovi povedal na stretnutí v Bruseli veľa vecí.

Vodca Hamasu Sinwár je mŕtvy, potvrdil Izrael

Vodca Hamasu Sinwár je mŕtvy, potvrdil Izrael

VČERA - 19:40Zahraničné

Izrael vo štvrtok potvrdil, že vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár je mŕtvy.

Hamas pripúšťa smrť svojho vodcu Sinwára

Hamas pripúšťa smrť svojho vodcu Sinwára

VČERA - 18:49Zahraničné

Nemenovaní predstavitelia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas vo štvrtok uviedli, že na základe dostupných dôkazov možno predpokladať, že vodca Jahjá Sinwár bol zabitý pri izraelskom útoku v Pásme Gazy.

Izrael o predpokladanej smrti vodcu Hamasu informoval aj USA

Izrael o predpokladanej smrti vodcu Hamasu informoval aj USA

VČERA - 18:07Zahraničné

Izrael informoval vojenských predstaviteľov USA o možnom úmrtí vodcu palestínskeho hnutia Hamas Jahjá Sinwára.