• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 18.10.2024Meniny má Lukáš
11°Bratislava

Michel a Von der Leyenová potvrdili, že EÚ potrebuje zlepšiť návratovú politiku

  • DNES - 6:15
  • Brusel
Michel a Von der Leyenová potvrdili, že EÚ potrebuje zlepšiť návratovú politiku

Európska únia potrebuje nové opatrenia pre zlepšenie návratovej politiky, a tie čoskoro budú predložené. Uviedli to vo štvrtok večer po skončení summitu EÚ v Bruseli predseda Európskej rady Charles Michel a šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, informuje spravodajca TASR.

Michel počas spoločnej tlačovej konferencie s von der Leyenovou skonštatoval, že migrácia je celoeurópska výzva, a to najmä ochrana vonkajších hraníc EÚ, ktorá sa týka viacerých členských krajín. Ocenil kvalitu a hĺbku štvrtkových debát o migrácii a spresnil, že za posledných desať rokov postupne dochádzalo k zbližovaniu názorov členských krajín - najmä čo sa týka zahraničnej dimenzie migrácie.

Podľa jeho slov členské krajiny žiadajú operatívnejší prístup k problematike migrácie. Spomenul najmä odhodlanie lepšie chrániť vonkajšie hranice, účinnejšie bojovať proti organizovanému zločinu v spojitosti s prevádzačstvom a snahy zefektívniť readmisie a politiku návratov pre migrantov, ktorí sa neoprávnene nachádzajú na území EÚ.

Pripomenul, že úlohou eurokomisie bude priniesť nové legislatívne návrhy v tejto oblasti.

Je nevyhnutné bojovať proti nelegálnej migrácii, ale musíme nechať otvorené možnosti pre legálnu, riadenú migráciu,“ odkázal Michel.

Zámerne organizovanú migráciu, ktorú Rusko a Bielorusko používa voči členským krajinám EÚ a na ktorú sa sťažuje najmä Poľsko, označil za hybridné útoky, voči ktorým treba prijať adekvátne opatrenia. Pripomenul, že k tomu dochádzalo aj v minulosti, čo pocítilo napríklad Grécko alebo pobaltské krajiny.

Von der Leyenová spresnila, že lídri sa venovali internej aj externej dimenzii migrácie. Pripomenula, že Pakt o migrácii a azyle, ktorý je postavený na solidarite a zodpovednosti, je už súčasťou európskej legislatívy a čaká na svoju implementáciu. Avšak migračné tlaky neustávajú, preto je potrebné hľadať nové riešenia.

Komisia podľa nej navrhuje urýchliť niektoré opatrenia azylového a migračného paktu.

Zároveň ocenila, že partnerstvá s krajinami v susedstve EÚ v oblasti migrácie fungujú dobre. Aj vďaka nim sa počet migrantov cez centrálne Stredomorie znížil o 64 percent. Upozornila, že EÚ pracuje na zosúladení vízovej politiky s jej susednými štátmi, najmä s krajinami západného Balkánu, čo viedlo k poklesu migrantov cez balkánsku trasu o 77 percent.

Šéfka eurokomisie pripustila, že návratová politika potrebuje zlepšenie, lebo len 20 percent z nelegálnych migrantov v EÚ sa podarilo repatriovať.

Pracujeme na zlepšení tejto situácie. Čoskoro predstavíme nové legislatívne návrhy,“ opísala. Pripomenula, že zákonné návrhy eurokomisie na túto legislatívu z roku 2018 sú stále skúmané v europarlamente a Rade EÚ, aj preto sa zrodia nové návrhy opatrení v oblasti návratovej politiky.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Francúzsko postihli silné záplavy, v Paríži zabil muža padajúci strom

Francúzsko postihli silné záplavy, v Paríži zabil muža padajúci strom

DNES - 7:50Zahraničné

Silný dážď zapríčinil v niektorých častiach Francúzska vo štvrtok záplavy, evakuácie a viedol k uzavretiu diaľnic a železničných tratí.

Hizballáh tvrdí, že spúšťa

Hizballáh tvrdí, že spúšťa "novú eskalačnú fázu" vo vojne proti Izraelu

DNES - 7:20Zahraničné

Libanonské hnutie Hizballáh vo štvrtok uviedlo, že spúšťa novú eskalačnú fázu vo svojej vojne proti Izraelu. Zároveň vyhlásilo, že po prvý raz proti izraelským vojakom nasadilo presne navádzané strely.

Netanjahu priblížil okolnosti smrti Sinwára: Toto sa pri ňom našlo

Netanjahu priblížil okolnosti smrti Sinwára: Toto sa pri ňom našlo

DNES - 6:16Zahraničné

Netanjahu potvrdil, že k izraelskej vojenskej operácii, počas ktorej Sinwár zahynul, došlo v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

Biden: Sinwár mal na rukách veľa krvi, je čas na ukončenie vojny v Gaze

Biden: Sinwár mal na rukách veľa krvi, je čas na ukončenie vojny v Gaze

DNES - 6:12Zahraničné

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok uviedol, že v súvislosti so zabitím lídra palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára pociťuje väčšiu nádej vzhľadom na možné prímerie v Pásme Gazy.