• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 18.10.2024Meniny má Lukáš
11°Bratislava

Netanjahu priblížil okolnosti smrti Sinwára: Toto sa pri ňom našlo

  • DNES - 6:16
  • Jeruzalem
Netanjahu priblížil okolnosti smrti Sinwára: Toto sa pri ňom našlo

Netanjahu potvrdil, že k izraelskej vojenskej operácii, počas ktorej Sinwár zahynul, došlo v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

Zabitie vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára znamená "začiatok konca" vojny v Gaze, uviedol v noci na piatok izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý zároveň potvrdil, že k izraelskej vojenskej operácii, počas ktorej Sinwár zahynul, došlo v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Jahjá Sinwár je mŕtvy. Bol zabitý v Rafahu odvážnymi vojakmi izraelských obranných síl,“ povedal Netanjahu po anglicky vo videozázname, ktorý zverejnil jeho úrad. „Nie je to koniec vojny v Gaze, je to však začiatok jej konca,“ dodal izraelský premiér.

Zabitie Sinwára potvrdili vo štvrtok. Vodcom hnutia Hamas bol Sinwár od likvidácie jeho dlhoročného lídra Ismáíla Haníju, ktorý prišiel o život koncom júla pri atentáte v Teheráne.

Izraelská polícia podľa AFP ešte vo štvrtok uviedla, že telo Sinwára previezli do Národného centra pre forenznú medicínu v Tel Avive s cieľom „ďalšieho preskúmania“.

Izraelské médiá medzitým odvysielali vyjadrenia jedného z vojakov, ktorí sa podieľali na zabití lídra Hamasu, napísal spravodajský web Times of Israel (TOI).

Izraelskí vojaci podľa neho raketou zasiahli budovu, v ktorej sa Sinwár nachádzal. Na miesto vzápätí po tom vyslali aj dron, aby pomocou neho potvrdili, že bol pri útoku zabitý. V tomto momente ešte vojaci nevedeli, že terorista, na ktorého cielili, bol Sinwár.

Keď dron dorazil do zničenej budovy, zranený Sinwár, ktorý mal tvár zahalenú šatkou, sa na dron pokúsil hodiť akýsi predmet, aby ho tak zneškodnil. V tej chvíli však už bola na neho nasmerovaná ďalšia paľba, ktorá ho pripravila o život.

Na snímkach z miesta útoku bolo vidieť, že pri Sinwárovi našli okrem iných materiálov aj peňažnú hotovosť, identifikačné karty a cukríky značky Mentos, píše TOI.

Noviny The Jerusalem Post uviedli, že pri tejto operácii izraelskej armády neprišiel o život žiaden zo zadržiavaných rukojemníkov v Gaze.

Pri Sinwárovi podľa novín našli aj samopal AK-47, zapaľovač a identifikačnú kartu jedného zo zamestnancov Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA).

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Francúzsko postihli silné záplavy, v Paríži zabil muža padajúci strom

Francúzsko postihli silné záplavy, v Paríži zabil muža padajúci strom

DNES - 7:50Zahraničné

Silný dážď zapríčinil v niektorých častiach Francúzska vo štvrtok záplavy, evakuácie a viedol k uzavretiu diaľnic a železničných tratí.

Hizballáh tvrdí, že spúšťa

Hizballáh tvrdí, že spúšťa "novú eskalačnú fázu" vo vojne proti Izraelu

DNES - 7:20Zahraničné

Libanonské hnutie Hizballáh vo štvrtok uviedlo, že spúšťa novú eskalačnú fázu vo svojej vojne proti Izraelu. Zároveň vyhlásilo, že po prvý raz proti izraelským vojakom nasadilo presne navádzané strely.

Michel a Von der Leyenová potvrdili, že EÚ potrebuje zlepšiť návratovú politiku

Michel a Von der Leyenová potvrdili, že EÚ potrebuje zlepšiť návratovú politiku

DNES - 6:15Zahraničné

Európska únia potrebuje nové opatrenia pre zlepšenie návratovej politiky, a tie čoskoro budú predložené. Uviedli to predseda Európskej rady Charles Michel a šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Biden: Sinwár mal na rukách veľa krvi, je čas na ukončenie vojny v Gaze

Biden: Sinwár mal na rukách veľa krvi, je čas na ukončenie vojny v Gaze

DNES - 6:12Zahraničné

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok uviedol, že v súvislosti so zabitím lídra palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára pociťuje väčšiu nádej vzhľadom na možné prímerie v Pásme Gazy.