• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 18.10.2024Meniny má Lukáš
15°Bratislava

Fico označil Zelenského plán za kontroverzný

  • DNES - 10:25
  • Brusel
Fico označil Zelenského plán za kontroverzný

Plán víťazstva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je kontroverzný a nepovažujem za dobrý nápad členstvo Kyjeva v Severoatlantickej aliancii (NATO). V piatok v Bruseli to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico, informujú spravodajcovia TASR.

Premiér Fico spresnil, že summit mal tri hlavné témy: dianie na Ukrajine, krízu na Blízkom východe a migráciu.

Zopakoval, že podporuje členstvo Ukrajiny v Európskej únii. Jej členstvo v NATO, ktoré je jedným z bodov Zelenského „plánu víťazstva“, by však podľa neho mohlo vyvolať tretiu svetovú vojnu. Podľa Ficových slov ide o kontroverzný plán, ktorý rozdeľuje krajiny, aj preto k nemu Európska rada neprijala jasný postoj.

Premiér zopakoval, že Rusko napadnutím Ukrajiny a zabratím jej územia porušilo medzinárodné právo. Nepáčia sa mu však návrhy, ktoré podľa neho vyvolávajú otvorenú diskusiu, ako je vstup Ukrajiny do NATO či dodanie rakiet stredného doletu schopných zasiahnuť ciele na ruskom území.

Pred všetkými lídrami EÚ, za prítomnosti prezidenta Zelenského, som povedal, že naďalej platí filozofia vlády, ktorú vediem, že sa chceme orientovať na zmysluplnú a racionálnu spoluprácu s Ukrajinou, ktorej výsledkom nemá byť zabíjanie, ale pomoc ľuďom v núdzi,“ vysvetlil Fico. Pripomenul, že ďalšie, v poradí štvrtí spoločné zasadnutie ukrajinskej a slovenskej vlády by sa malo konať v januárí alebo vo februári na území Slovenska.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico vyzval PS, aby prestalo Šefčovičovi

Fico vyzval PS, aby prestalo Šefčovičovi "pripravovať peklo" pri vypočutí v EP

DNES - 12:04Zahraničné

Premiér spresnil, že o tejto výzve hovorí v nadväznosti na štvrtkové stretnutie s predsedníčkou EP Robertou Metsolovou popri summite EÚ.

Fico: Na summite EÚ zaujali lídri ucelenejší postoj ku kríze na Blízkom východe

Fico: Na summite EÚ zaujali lídri ucelenejší postoj ku kríze na Blízkom východe

DNES - 12:00Zahraničné

Lídrom členských krajín EÚ sa počas štvrtkového summitu v Bruseli podarilo zaujať ucelenejší postoj ku kríze na Blízkom východe a intenzívne sa venovali aj otázkam migrácie.

Zelenskyj: Iba pozvanie Ukrajiny do NATO môže ukončiť vojnu s Ruskom

Zelenskyj: Iba pozvanie Ukrajiny do NATO môže ukončiť vojnu s Ruskom

DNES - 10:52Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj považuje formálnu pozvánku na vstup do Severoatlantickej aliancie za jediný spôsob, ako môže Ukrajina prežiť inváziu ruských síl.

Trump obvinil Zelenského, že prispel k začatiu vojny s Ruskom

Trump obvinil Zelenského, že prispel k začatiu vojny s Ruskom

DNES - 10:23Zahraničné

Americký exprezident a republikánsky kandidát v nadchádzajúcich prezidentských voľbách Donald Trump vo štvrtok obvinil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že prispel k začatiu vojny s Ruskom.