• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 18.10.2024Meniny má Lukáš
17°Bratislava

Fico: Na summite EÚ zaujali lídri ucelenejší postoj ku kríze na Blízkom východe

  • DNES - 12:00
  • Brusel
Fico: Na summite EÚ zaujali lídri ucelenejší postoj ku kríze na Blízkom východe

Lídrom členských krajín EÚ sa počas štvrtkového summitu v Bruseli podarilo zaujať ucelenejší postoj ku kríze na Blízkom východe a intenzívne sa venovali aj otázkam migrácie.

Vyhlásil to v piatok predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), informujú spravodajcovia TASR.

Premiér pripomenul, že okrem Ukrajiny sa lídri členských krajín zamerali aj na dianie ma Blízkom východe a najväčšiu časť pracovných rozhovorov venovali otázkam nelegálnej migrácie, hoci čoraz častejšie sa v EÚ diskutuje aj o legálnej migrácii.

Fico vyjadril ľútosť, že pri téme Ukrajiny sa nehovorí o zastavení paľby a prímerí, tak ako to šéfovia vlád a štátov EÚ aj na summite žiadali s odkazom na krízu na Blízkom východe. Ocenil však, že Európska rada konečne zaujala nejaký ucelenejší postoj a žiada zastavenie paľby, ukončenie utrpenia a že to, čo sa deje v Pásme Gazy, je neakceptovateľné z pohľadu humanitárneho práva.

Upozornil, že počas summitu padli optimistické vyjadrenia, že stredajšie zabitie vodcu palestínskeho hnutia Hamas Jahju Sinwára by mohlo viesť k ukončeniu paľby, rokovaniam a možno k prepusteniu rukojemníkov. Fico také očakávania spochybnil. Podľa vlastných slov si nemyslí, že takéto násilie by mohlo viesť k výsledkom v podobe ukončenia sporov.

Sú aj hlasy, ktoré naopak hovoria, že môže dôjsť k ďalšej eskalácii napätia. Vidíme dnes, čo sa deje v Libanone a v okolitých krajinách,“ uviedol premiér.

Podľa jeho slov stále vidieť diametrálne odlišné názory členských štátov EÚ, pokiaľ ide o vzťah k Palestíne a vzťah k Izraelu, čo Európsku radu obmedzuje pri prijímaní nejakých vážnejších a zásadnejších záverov.

Pri téme migrácie Fico upozornil, že pred nadchádzajúcou zimou by tlak migrantov mohol byť väčší. „Ak si neochránime vonkajšie hranice EÚ, tak už bude neskoro,“ povedal premiér a v tejto súvislosti privítal taliansku iniciatívu na odsun žiadateľov o azyl mimo územia EÚ, čo vníma ako jeden z možných postupov riešiť migračný tlak.

Podporil aj snahy poľského premiéra Donalda Tuska ktorý na summite žiadal o určité výnimky z azylových pravidiel EÚ, čo nie je ľahké pri platnej únijnej legislatíve, aj preto podporil spoločne dohodnuté znenie v záveroch o migrácii, že „výnimočná situácia si vyžaduje výnimočné riešenia“.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico po summite EÚ: Ak si neochránime vonkajšie hranice, už je neskoro

Fico po summite EÚ: Ak si neochránime vonkajšie hranice, už je neskoro

DNES - 14:10Zahraničné

Nemôžeme si dovoliť pokaziť jeden z hlavných symbolov a najväčších úspechov Európskej únie v podobe schengenského priestoru.

Macron kritizoval médiá i ministrov za rozruch okolo jeho vyhlásení o Izraeli

Macron kritizoval médiá i ministrov za rozruch okolo jeho vyhlásení o Izraeli

DNES - 13:05Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron čelil v piatok obvineniam, že sa snaží úlohu médií zredukovať na prinášanie tlačových správ.

Pôsobia na Ukrajine vojaci z KĽDR? Toto uviedol Fico

Pôsobia na Ukrajine vojaci z KĽDR? Toto uviedol Fico

DNES - 12:42Zahraničné

Slovenský premiér reagoval na správy o možnom pôsobení cudzích vojsk na Ukrajine.

Fico vyzval PS, aby prestalo Šefčovičovi

Fico vyzval PS, aby prestalo Šefčovičovi "pripravovať peklo" pri vypočutí v EP

DNES - 12:04Zahraničné

Premiér spresnil, že o tejto výzve hovorí v nadväznosti na štvrtkové stretnutie s predsedníčkou EP Robertou Metsolovou popri summite EÚ.