• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 18.10.2024Meniny má Lukáš
17°Bratislava

Prezident podpísal konsolidačný balík, pri zdravotníkoch došlo ku kompromisu

  • DNES - 12:02
  • Bratislava
Prezident podpísal konsolidačný balík, pri zdravotníkoch došlo ku kompromisu

Prezident SR Peter Pellegrini podpísal v piatok konsolidačný balík, ktorý má priniesť ozdravenie verejných financií. Rozhodol sa po tom, ako bola splnená jeho podmienka, aby sa našlo kompromisné riešenie v otázke platov zdravotníkov.

Konsolidačný balík, ktorý schválil parlament začiatkom októbra, plánoval spomaliť rast platov v zdravotníctve. „Nie znížiť platy, ale spomaliť rast,“ skonštatoval Pellegrini vo svojom piatkovom vyhlásení s tým, že vyzýval vládu, aby hľadala kompromis medzi nevyhnutnou mierou konsolidácie a ozdravenia verejných financií a mzdovými požiadavkami zdravotníckych pracovníkov. Zopakoval, že rast platov je predovšetkým stabilizačný nástroj, ktorý má zabrániť odchodu za lepšími platovými podmienkami do zahraničia.

Zdravotníci naprieč celým sektorom odmietali konsolidačné opatrenia v sektore zdravotníctva a vyzývali prezidenta, aby ich v súčasnom znení nepodpísal. Ten deklaroval, že prípadný podpis legislatívy bude závisieť od rokovaní vlády so zdravotníkmi.

Šaško rokoval od začiatku týždňa so zástupcami zdravotníkov aj ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD). Chcel pri konsolidácii nájsť kompromis.

Parlament definitívne schválil balík opatrení na konsolidáciu verejných financií začiatkom októbra. Väčšinu opatrení za približne dve miliardy eur obsahuje legislatíva, ktorou sa novelizujú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií.

Miezd sestier sa konsolidácia nedotkne

Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) ponúka sestrám a záchranárom rovnaké podmienky rastu miezd ako pred konsolidáciou, lekárom by mali platy narásť z pôvodných troch percent o 6,4 percenta. Informoval o tom po piatkovom stretnutí s prezidentom SR Petrom Pellegrinim. Verí, že zástupcovia zdravotníkov podmienky prijmú a ukončia svoje nátlakové akcie.

„Ide o dodatočný balík mzdových prostriedkov vo výške presahujúcich 100 miliónov eur a zároveň vopred hovorím, že táto suma je konečná a už ju nie je možné prekročiť, pretože už takto extrémnym spôsobom zasahuje do deficitu budúcoročného štátneho rozpočtu v rámci tohto balíka,“ vyhlásil minister. Priblížil, že lekárom by tak mali platy v priemere narásť o asi 163 eur mesačne, pričom ich požiadavka bola o 252 eur.

Súčasťou kompromisu má byť podľa jeho slov aj záväzok, že v horizonte dvoch rokov sa podmienky rastu platov vrátia na predkonsolidačnú úroveň, tak ako bolo dohodnuté v memorande uzavretom medzi lekármi a vládou. „Diskusia je o tom, akým dynamickým tempom majú tieto platy naďalej rásť a ja plne súhlasím s Lekárskym odborovým združením, že najpodstatnejšia pre stabilizáciu situácie je jasná a transparentná vízia a som preto spokojný, že súčasťou mojej ponuky na kompromis je jasný záväzok, že na horizonte dvoch rokov podmienky rastu platov vrátime na predkonsolidačnú úroveň,“ uviedol.

Šaško sa má so zástupcami zdravotníkov stretnúť ešte v piatok počas dňa. Deklaroval, že o výsledkoch rokovaní bude informovať. Zároveň zdôraznil, že si prácu zdravotníkov váži a vždy bude stáť za zlepšovaním ich pracovných aj mzdových podmienok.

Predseda Hlasu-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok rovnako verí, že lekárske odbory budú mať konštruktívny prístup. „Pretože v prvom rade má ísť o zdravie,“ poznamenal na sociálnej sieti.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ťapáková: Vyjadrenia o chaose v SND sú zavádzajúce a znevažujúce

Ťapáková: Vyjadrenia o chaose v SND sú zavádzajúce a znevažujúce

DNES - 13:32Domáce

Vyjadrenia o chaose a pochmúrnej atmosfére v Slovenskom národnom divadle považuje jeho generálna riaditeľka Zuzana Ťapáková za zavádzajúce a znevažujúce prácu a prístup vedenia, ako aj zamestnancov divadla.

Ministerstvo zahraničných vecí prepúšťa diplomatov, PS žiada mimoriadny výbor

Ministerstvo zahraničných vecí prepúšťa diplomatov, PS žiada mimoriadny výbor

DNES - 13:23Domáce

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pripravuje podľa opozičného hnutia Progresívne Slovensko prepúšťanie viacerých skúsených diplomatov.

Školskí odborári kvôli rozpočtu hrozia štrajkom

Školskí odborári kvôli rozpočtu hrozia štrajkom

DNES - 13:07Domáce

Rada Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku nesúhlasí s návrhom štátneho rozpočtu na budúci rok.

Prezident upozornil vládu, aby pri opatreniach vnímala stav chudoby na Slovensku

Prezident upozornil vládu, aby pri opatreniach vnímala stav chudoby na Slovensku

DNES - 12:40Domáce

Prezident verí, že vláda pomôže ľuďom, ktorí sa pre konsolidačné opatrenia môžu dostať do životných ťažkostí.