• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 18.10.2024Meniny má Lukáš
17°Bratislava

Macron kritizoval médiá i ministrov za rozruch okolo jeho vyhlásení o Izraeli

  • DNES - 13:05
  • Paríž
Macron kritizoval médiá i ministrov za rozruch okolo jeho vyhlásení o Izraeli

Francúzsky prezident Emmanuel Macron čelil v piatok obvineniam, že sa snaží úlohu médií zredukovať na prinášanie tlačových správ.

Macron predtým kritizoval novinárov, ministrov a komentátorov za rozruch, ktorý vyvolali po jeho vyjadreniach v súvislosti s Izraelom, píše TASR s odvolaním sa na agentúru AFP.

Viditeľne nahnevaný Macron vo štvrtok večer začal svoju tlačovú konferenciu po summite EÚ v Bruseli ráznym prejavom, v ktorom hovoril o tom, že jeho vyjadrenia zo stretnutí kabinetu za zatvorenými dverami boli skreslené. Zmienil „nedostatok profesionality“ zo strany tých, ktorí jeho vyjadrenia takto „prekrútili“.

Premiér Benjamin Netanjahu „nesmie zabúdať“, že Izrael za svoju existenciu vďačí rezolúcii OSN, vyhlásil Macron na utorkovom zasadnutí vlády v nadväznosti na ostreľovanie mierových síl OSN Izraelom. Odkazoval na rezolúciu Valného hromaždenia OSN v novembri 1947 o pláne rozdeliť územie Palestíny na židovský a arabský štát. Macrona citovali dvaja účastníci zasadnutia pod podmienkou anonymity.

Predseda francúzskeho Senátu Gérard Larcher vo štvrtok vyhlásil, že je Macronovým vyjadrením „ohromený“ a obvinil ho z neznalosti histórie.

Macronovo vyhlásenie zvýšilo napätie medzi Francúzskom a Izraelom a vyvolalo pobúrenú reakciu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Uviedol, že vznik Izraela bol vybojovaný v arabsko-izraelskej vojne v roku 1948 a nebol dosiahnutý vďaka rozhodnutiu OSN. V rozhovore pre denník Le Figaro, ktorý zverejnili vo štvrtok, obvinil Macrona zo „znepokojivého prekrúcania histórie“.

S vaším dovolením pripomeniem niekoľko pravidiel,“ povedal Macron novinárom na začiatku štvrtkovej tlačovej konferencie. „Musím vám povedať, aký užasnutý som bol, keď som čítal toľko komentárov, komentárov komentárov, reakcií vrátane reakcií od politických lídrov, zahraničných aj francúzskych, na moje vyjadrenia, a to bez snahy dozvedieť sa, čo som presne povedal,“ povedal francúzsky prezident.

Macron zo vzniknutej situácie viní „ministrov“, „novinárov“ a „komentátorov“. Tvrdí, že jeho slová boli vytrhnuté z kontextu a neodzneli presne tak, „ako bolo uvádzané“. Okrem toho vyzval ministrov, aby „dodržiavali pravidlá a (svoje) úlohy, aby nekolovali nepravdivé informácie“, a novinárov, „aby k vyjadreniam... pristupovali s nevyhnutnou obozretnosťou“.

Po tom, ako niektorí kritici kládli otázku, či Macron spochybňuje právo Izraela na existenciu, prezident vyhlásil, že v postoji Francúzska „nie je nič nejednoznačné“.

Združenie prezidentskej tlače (APP), ktoré spája novinárov prinášajúcich správy o hlave štátu, uviedlo, že Macron „vážne spochybnil etiku tlače (novinárov), ktorá dôsledne skúma a krížovo overuje svoje zdroje“. „Naša práca sa nemôže obmedzovať na opakovanie oficiálnych vyhlásení,“ uviedlo APP.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico po summite EÚ: Ak si neochránime vonkajšie hranice, už je neskoro

Fico po summite EÚ: Ak si neochránime vonkajšie hranice, už je neskoro

DNES - 14:10Zahraničné

Nemôžeme si dovoliť pokaziť jeden z hlavných symbolov a najväčších úspechov Európskej únie v podobe schengenského priestoru.

Pôsobia na Ukrajine vojaci z KĽDR? Toto uviedol Fico

Pôsobia na Ukrajine vojaci z KĽDR? Toto uviedol Fico

DNES - 12:42Zahraničné

Slovenský premiér reagoval na správy o možnom pôsobení cudzích vojsk na Ukrajine.

Fico vyzval PS, aby prestalo Šefčovičovi

Fico vyzval PS, aby prestalo Šefčovičovi "pripravovať peklo" pri vypočutí v EP

DNES - 12:04Zahraničné

Premiér spresnil, že o tejto výzve hovorí v nadväznosti na štvrtkové stretnutie s predsedníčkou EP Robertou Metsolovou popri summite EÚ.

Fico: Na summite EÚ zaujali lídri ucelenejší postoj ku kríze na Blízkom východe

Fico: Na summite EÚ zaujali lídri ucelenejší postoj ku kríze na Blízkom východe

DNES - 12:00Zahraničné

Lídrom členských krajín EÚ sa počas štvrtkového summitu v Bruseli podarilo zaujať ucelenejší postoj ku kríze na Blízkom východe a intenzívne sa venovali aj otázkam migrácie.